A Fekete hétfő várható áldozatai

Ma megrendezik az idei alapszakasz utolsó fordulóját így hétfőn eljön az NFL edzők rettegett napja, a fekete hétfő. Az utolsó alapszakasz mérkőzéseket követően 20 csapat már csak a következő szezonra fog koncentrálni. Ennek az első lépése az edzők (és több esetben a general managerek) eltávolítása szokott lenni.

Az idei alapszakaszt két vezetőedző nem fejezhette be. Elsőként a Washington Redskins menesztette Jay Gruden-t majd később a Carolina Panthers mondott köszönetet Ron Rivera-nak. A következő napokban viszont jóval több vezetőedző marad majd munka nélkül.

Akiknek nem lesz maradása:

Jason Garrett, Dallas Cowboys

Garrett menesztése igazából már régóta témát szolgáltat és több szezon végén is belengették a kirúgását de az eddigieket megúszta. A 10 szezonját zárja a Cowboys élén és ugyan az Eagles esetleges bukását kihasználva még bejuthatnak a rájátszásba de minden jel szerint mennie kell. 84-67-es mérleggel rendelkezik, Háromszor jutott playoffba ahol 2-3-as mérleggel rendelkezik.

Doug Marrone, Jacksonville Jaguars

A Jaguars-nál az elmúlt két szezon nagy csalódást okozott így már korábban elmondták, hogy nagy változások következnek majd. Tom Coughlin-t már kirúgták és Marrone holnap követheti. Tegnap ugyan már megjelent a hír, hogy Marrone távozik az alapszakasz után de később cáfolták. Mindennek ellenére azonban biztosan számítani lehet a menesztésére.

Pat Shurmur, New York Giants

A Giants évek óta egyre rosszabb játékot mutat és tulajdonképpen nem látható a csapaton a fejlődés. Igazából semmivel sem lehetne megmagyarázni azt ha Shurmur megtarthatná az állását. Két szezon alatt 9-22-es mérleggel rendelkezik és legfeljebb egy 9 mérkőzésből álló vereségsorozatot tud felmutatni. Ha elküldik akkor Tom Coughlin távozása után már a negyedik edző irányíthatná a Giants-t.

Akik pengeélen táncolnak:

Freddie Kitchens, Cleveland Browns

Az elmúlt évek szerződtetései és Draftjai után mindenki playoff szereplést várt a Browns-tól így csalódást jelent az idei szezon. A játékosoknak sem tetszik a kialakult helyzet és könnyen lehet, hogy Kitchens egy szezon után távozni kényszerül. 6-9-es mérleggel állnak így nem lepődhetünk majd meg az esetleges vezetőedzőcserén.

Matt Nagy, Chicago Bears

Nagy-al az élen szenzációsan teljesített a Bears a tavalyi szezonban de az idei teljesítményükkel hatalmas csalódást keltettek. A tavalyi 12-4-es alapszakasz után idén 7-8-as mérleggel rendelkeznek. A két szezont egyben nézve maradnia kellene de az elküldése esetén sem lehetne csodálkozni.

Anthony Lynn, Los Angeles Chargers

A vezetőedző három szezon alatt 26-21-es mérleget ért el a Chargers vezetőedzőjeként. Tavaly playoff szereplők voltak és folyamatos fejlődés látszott de idén visszaesett a csapat és csak 5 győzelmet szereztek az alapszakaszban. A visszaesés miatt távoznia kellene. Egy új vezetőedző, egy új irányítóval (mert valószínűleg Philip Rivers) újjá építhetné a csapatot.

Adam Gase, New York Jets

Gase 1-7-el kezdett New Yorkban és akkor már a szezon közbeni menesztését követelték de a csapat magára talált és a 6-9-es mérlegük megmentheti az edző állását. Fontos kiemelni, hogy rengeteg kezdő szintű játékosuk sérült volt így mindenképpen megérdemel még egy szezont.

Akik biztonságban vannak:

Dan Quinn, Atlanta Falcons

Gase-hez hasonlóan nagyon gyengén kezdtek de azt követő feltámadás megmentette. Már bejelentették, hogy Arthur Blank tulajdonos továbbra is Quinn vezetőedzővel és Thomas Dimitroff general managerrel képzeli el a jövőt.

Matt Patricia, Detroit Lions

A korábbi Patriots defensive koordinátor kinevezésekor mindenki hatalmas javulást várt a csapattól de ez csúnyán elmaradt. Tavaly 6, idén 3 mérkőzést tudtak megnyerni. Mindennek ellenére korábban kiderült, hogy Patricia vezetőedző és Bob Quinn general manager visszatér jövőre (pedig nem kellene).

Fotó: ftw.usatoday.com, ocregister.com, nypost.com