2020-as NFL-dátumok

Bár már bőven benne vagyunk 2020-ban, az NFL-naptár csak koratavasszal fordul majd az új esztendőbe. Holtszezonnak hívjuk ezt a szeptemberi startig tartó időszakot, de korántsem lehet teljesen halottnak tekinteni a következő 7 hónapot. Nézzük, mire számíthatunk a focimentes időszakban!

A játékosok érdekképviseleti szervezete (NFLPA) és a liga között fennálló kollektív szerződés (Collective Bargaining Agreement, CBA) a 2020-as NFL-év végén lejár, aminek következtében az idén módosul néhány, salary capet érintő szabály. A két fél a hírek szerint közel áll a megegyezéshez –egy új szerződés aláírásához–, ami megtörténte esetén egyes dátumok módosulhatnak.

Február

Kevésbé ismert, de a csapatok február 3. után már szélnek ereszthetik a játékosaikat a következő ligaévi fizetési sapka tervezésének fényében. Az ilyen, korai cutokkal persze ritkán élnek a franchise-ok.

Az NFL az előző években a Combine előtti pénteken jelentette be a csapatoknak megítélt kompenzációs draft pickeket. Idén ez a nap február 21-re esik.

Február 24-től március 2-ig tart majd az idei Scouting Combine Indianapolis-ban.

Február 25. és március 10. között lehet a Franchise és Transition Taget kiosztani az erre alkalmas játékosoknak. Az előző években a csapatok csak az egyik taget oszthatták ki, ám ha nem lesz megegyezés az NFL és az NFLPA között, akkor idén mindkét tag kiosztható. Idén a tagre legesélyesebb Raven Matt Judon (OLB), a tag értéke pedig 16-18 millió dollár körüli összeg lesz, ami függ a 2020-as salary cap nagyságától, illetve attól is, Judon mely poszton volt pályán legtöbbször (defensive end vagy outside linebacker).

Március

Március 16. Hivatalosan ettől a naptól kezdve tehetnek a csapatok ajánlatot a következő ligaévtől szabadügynök játékosoknak.

Március 18., délután 4 óra (keleti parti idő szerint). A 2020-as NFL Év kezdete. Ezen a napon, ettől a pillanattól:

Március 29 – Április 1. A fejesek szokásos, éves találkozója Floridában. Golf, kaja stb 

Április

Április 17. a határideje az RFA-k konkrét ajánlatai aláírásának. Ha egy RFA aláír egy másik csapathoz, a jelenlegi játékosjogokat birtokló csapatnak még 5 napa van felajánlani és megadni az aláírt szerződéstervezet feltételeit

Április 23-25. NFL Draft 2020, Las Vegas, Nevada.

Április 27. Az XFL szezonjának lezárultával az NFL-csapatok engedélyt kérhetnek az XFL Ligában játszó játékosok kipróbálására és szerződtetésére.

instagram.png

Május

Május 1-4 vagy 8-11: Ezen hétvégék egyikén megtartható a három napos mini edzőtábor (minicamp) az újoncoknak.

Május 4. a határideje az elsőkörösök után igénybe vehető 5. éves opció lehívásának. Idén Marlon Humphrey (CB) 2021-re szóló opcióját hívhatja le a csapat, amennyiben igényt tart rá.

Május 5. A “May 5th Tender” elnevezésű ajánlat kiosztásának határideje (írunk majd róla az idei free agentekről szóló bejegyzésünkben)

Május 19-20. A második nagy ligatalálkozó dátuma, ezúttal Kaliforniába mennek őrjöngeni a nagykutyák.

Június

A június 1. előtt kivágott játékosok fizetéséből fennmaradó dead money teljes egészében ráterhelődik az aktuális ligaévi salary capre. Az elseje után kivágott játékosok utáni dead money a következő év sapkáját is terhelheti, attól függően, hogy a szerződés aláírásakor hány évre lettek a bónuszok “széthúzva”. Amennyiben nem lesz új CBA, a június 1-i kivágás kedvezménye nem lesz elérhető a csapatok számára.

Július

Július 15. a határideje a tavasszal tagelt játékosok hosszú távú szerződése aláírásának. Amennyiben nem jön létre a szerződés, a tagelt játékosok az adott év után válnak szabadügynökké.

Az edzőtábor valamikor július közepén-végén kezdődik majd, a rookie-knak egy héttel a veteránok előtt.

Augusztus

Augusztus 6. már focinap, ekkor lesz a szokásos, éves Hall Of Fame meccs Cantonban.

Szeptember

Szeptember 5. Ismét egy nagyon fontos dátum, a csapatok kereteit ekkorra kell 53 főre szűkíteni.

Szeptember 10., 13. és 14. A 2020-as NFL-szezon első alapszakaszi meccshétvégéje (csütörtöki TNF-fel indul)

Lesz izgalom és mozgás is bőven idén, a holtszezont taglaló sorozatunk következő része, amely a szabadügynökökről szól majd, hamarosan érkezik.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary

Fotó: clutchpoints.com