2019-es Giants védelem - Bustok gyülekezete?

A liga egyik legrosszabb védelmét sikerült kiállítani 2019-ben, amely egyedül a futások megállítása ellen tudott hellyel-közzel hatásos lenni, de minden másban elbukott. Egyértelmű volt, hogy Pat Shurmur mellett James Bettchernek is új munkaadó után kell néznie, hiszen a gyenge kerettől eltekintve sem  jöttek be az elképzelései. Talán meglepő, de számos korai draft picket találunk a védelmünkben. Vajon jobb teljesítményt kellet volna várni tőlük?

Defensive line

Egyértelműen a legerősebb csapatrész a D-ben, amelyre talán túl nagy figyelmet fordított Dave Gettleman. A general managerünk megörökölte Dalvin Tomlinsont, aki a 2017-es draft 2. körében érkezett. Egy év múlva megszerezte mellé B.J. Hillt (3. kör), aki jól mutatkozott be, de nem tudott javítani az újonc szezonja után. Az igazi elborulás csak ezután következett. Dexter Lawrence-t választotta ki tavaly az 1/17-tel ami akár még bele is fért, de ne feledjük, hogy elérhető lett volna Montez Sweat is, aki 7 sackkel zárta az évet. Az elmúlt időszakban elengedtük Jason Pierre-Pault és Olivier Vernont is, így jól jött volna kicsivel nagyobb segítség a passzsiettetőknél (is). Na de Leonard Williams megszerzését már tényleg nem lehetett hova tenni, aki szintén egy korábbi első körös tehetség.

Passzsiettetők

A 2015-ös játékosbörze második körében érkezett meg a ligába Markus Golden, a két általunk draftolt reménység, Lorenzo Carter és Oshane Ximines pedig harmadik körös volt. No de van ám egy Kareem Martinunk is, aki szintén ebben a körben került kiválasztásra. Ez az a pozíció, ahová mindenképp érdemes már az első napon draftolni.

Linebackerek

Hagyomány nálunk, hogy nem fordítunk nagy figyelmet a linebacker sorra, rendre olcsó megoldások után kutatunk és ezekből a játékosokból próbálunk meg kihozni valamit. Persze ez könnyen lehet, hogy megváltozik, hiszen még Carolinában az első körben draftolta Shaq Thompsont Gettleman. Nálunk is próbálkozott a pozíció megerősítésével, de rosszul sült el Alec Ogletree megszerzése, aki egy korábbi első körös választott. Ugyanez elmondható Deone Bucannonról is, igaz ő safety-ként érkezett meg a ligába, de linebackert faragtak belőle. Vélhetően többet várt volna tőle a Cardinals.

Cornerbackek

A Janoris Jenkins-DeAndre Baker kettőssel kezdtük meg az évet, majd előbbitől elköszöntünk a szezon vége előtt néhány héttel. Jackrabbit második körös választottként érkezett meg a ligába, Bakerért pedig némi meglepetésre felmentünk az első kör végére.

Safety-k

Itt a Beckham trade útján megszerzett Jabrill Peppers számított top prospectnek, hiszen első körös volt három éve, így a Browns elég hamar lemondott róla. Sam Bealre egy harmadik körös picket áldoztunk a 2017-es supplemental drafton.

Na lássuk. A következő játékosok voltak első körös választottak:

  • Leonard Williams
  • Dexter Lawrence
  • Alec Ogletree
  • Deone Bucannon
  • DeAndre Baker
  • Jabrill Peppers

Hat játékos tehát, akik közül mindössze ketten, Lawrence és Baker kezdték meg nálunk a profi pályafutásokat. Williams-t az évfolyama legtehetségesebb játékosának tartották, stealnek számított, de (egyelőre) nem azt a pályát járta be, amit jósoltak neki. Ogletree megkapta a nagy pénzt a Rams-től, de hamar lemondtak róla, mi pedig lecsaptunk rá. Sok szerelést hibáz el, illetve coverage-ban is borzasztó, szóval ne csodálkozzunk, ha elköszönünk tőle. Év közben érkezett Bucannon, meglepne ha marasztalnánk. Érdekes kérdés Peppers, aki egy gyenge és egy erős éven volt túl Clevelandben. Nálunk átlagos teljesítményt nyújtott. Egyértelmű, hogy sosem lesz hibáktól mentes a játéka, azonban bármikor képes egy labdaszerzésre.

Rajtuk kívül azért ott volt második körösként például Dalvin Tomlinson, aki már harmadik éve konzisztensen jó teljesítményt nyújt és Markus Golden megszerzése is elég jól bevált. Egy körrel később érkezett két éve a B.J. Hill-Lorenzo Carter páros, akik nem tudtak szintet lépni az erős rookie évük után. Idén kiderül, hogy valóban ennyi van bennük, vagy pedig az edzői stáb volt a hibás.

Számos olyan emberünk van, akik nagy reménységként érkeztek meg az NFL-be, azonban nem tudtak megfelelni a magas elvárásoknak. Egyértelműen ilyen az Ogletree-Bucannon páros, főleg az utóbbival kapcsolatban nem lehettek magas elvárásaink. Ha hosszabbítunk vele, akkor húzónévnek kell lennie Williams-nek, bár nem vagyok benne biztos, hogy képes lehet erre, összességében hasznosabb lehet nála Lawrence. A secondary-t Peppers szilárdíthatja meg, de ő egyelőre inkább csak playmakernek tűnik, a konzisztencia hiányzott nála, Bakertől pedig óriási javulás kell. Látszik, hogy inkább csak kukáztunk a védelmet illetően, nem ártana valamelyik középső körös játékosunktól a berobbanás. Az pedig szinte teljesen biztos, hogy a szabadügynök piacon és a drafton is fokozott figyelmet kell fordítani a defense-re, különben hasonló kellemetlen meglepetésben lesz részünk, mint idén.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu