Az elmúlt öt év statisztikái alapján nem volt rossz döntés Cousins megtartása

Mint már tudjátok, a tegnapi nap során csapatunk irányítója egy kétéves szerződéshosszabítást írt alá, amivel a a következő három évben összesen 97 millió dollárt fog keresni. Sok Vikings drukker ezt nem nézte jó szemmel, de úgy tűnik hogy a vezetőség bízik Kirk kapitányban.

És talán nem is alaptalanul döntöttek a szerződéshosszabítás mellet, mert miután kiderültek Cousins szerződésének részletei, megtudtuk hogy átlagban 32.3 millió dollárt fog keresni a kövezkező három évben. Na már most, ha nem ez a hosszabítás most nem történik meg, akkor az idei szezon után ott álltunk volna irányító nélkül, három lehetőséggel:

– szabadügynök piac: íme azok az irányítók, akiknek a 2020-as szezon után lejár a szerződésük… Dak Prescott idén franchise tag alatt fog játszani (kivéve ha meg tud megegyezni a Cowboys-al, de ez nem valószínű), Cam Newton-t valószínűleg már idén elcseréli vagy kiteszi a Panthers, Andy Daltonnak még van érvényes szerződese 2020-ra, de már tudni lehet hogy nem marad a Bengalsnál, Jacoby Brissett jövője kérdéses a Coltsnál, kitenni nem fogják, mert 12.5 millió dolláros hallott pénz maradna utána, és akkor ott vannak még az olyan nevek mint, Ryan Fitzpatrick, Tyrod Taylor, Nathan Peterman (WTF?), Robert Griffin III. Szóval a szabadügynök piac nagyon gyengének tűnik…

– trade: igazából elképzelni sem tudom hogy kiért tudnánk cserélni… Nick Foles? Derek Carr? Sam Darnold? Baker Mayfield? (ha Keenum kiszorítja a kezdőből). Megfelelő ajánlat esetén sok irányító mozdítható lenne, de megéri elpazarolni az értékes pickeket mikor van egy stabil kezdő irányítónk?

– draft: 2014 óta nem volt top 10-es pickünk a drafton és idén sem valószínű hogy a liga legrosszabb tíz csapata közé csúsznánk vissza. 1999 óta összesen három irányítót draftoltunk az első körben: Daunte Culpepper, Christian Ponder és Teddy Bridgewater. A trióból egyedül Culpepper játszott elfogadhatóan, Ponder borzalmas volt, viszont Teddyben volt potenciál, csak az a fránya sérülés… Marad még a felcserélés lehetősége (lásd Mahomes vagy Watson), de ez megint kockázatos, mert egyrészt feláldozzuk a következő egy-két draftot, másrészt semmi garancia nincs arra, hogy az újonc irányító képes vinni a hátán egy franchise-t (lásd Bortles, Mariota, Winston, Trubisky) vagy meg tudná állni a helyét a ligában (lásd Josh Rosen).

De szerencsére a következő három évben nem kell ezen gondolkodjunk, hiszen Cousins 2022 végéig biztosan marad a csapatunk irányítója. Ennek pedig sok Vikings drukker nem örül, de abba kevesen gondolnak bele, hogy vannak csapatok akik sokkal rosszabb helyzetben állnak irányító fronton. Lehet hogy nem Kirk Cousins a liga legjobb irányítója, de messze nem annyira rossz, mint ahogy sokan beállítják.

Cousins 2012 óta van az NFL-ben, de a 2015-ös szezon volt az első teljes éve mint kezdő irányító. Vizsgáljuk hát meg az elmúlt öt szezont, melyek során Kirk kapitány kezdőként irányított.

Mérkőzések: Cousins egyetlen mérkőzést hagyott ki, az idei szezon utolsó fordulójában pihentette a csapat. A listát 80 mérkőzéssel Wilson és Rivers vezetik.

Passzkísérletek: 2739 passzkísérlettel a 4. helyen találjuk Cousinst, a listát 2913 passzkísérlettel Philip Rivers vezeti.

Sikeres passzok: 1864 sikeres passzával Kirk kapitány a 4. helyen áll. Matt Ryan 1952 sikeres passzal a legjobb volt az elmúlt öt évben.

Passzpontosság: Cousins 68.05%-os passzpontossága a második helyre volt elég, hiszen Drew Brees 71.40%-os passzpontossága szinte megdönthetetlen.

Passzolt yardok: Itt az ötödik helyen találjuk Cousins 21077 passzolt yarddal. A kategóriát 23020 yarddal Matt Ryan nyeri.

Touchdownok: 137 passzolt TD-je a 7. helyre volt elég, de az első helyen álló Russell Wilson (155 TD) sincs sokkal Cousins előtt.

Interceptionok: Az első kategória ahol az irányítónk nincs a top10-ben, mivel az 52 eladott labdája csak a 11. helyre elég. Azt azért hozzá tenném, hogy a Redskinsben 3 szezon alatt 36 labdát adott el (12 INT/szezon), nálunk 2 szezon alatt csupán 16 INT-t dobott. A listavezető Aaron Rodgers, akinek csupán 27 labdája került az ellenfél védelméhez.

TD arány: Kirk kapitány passzainak 5%-a TD-vel végződött, ez az 5. legjobb volt a vizsgált periódusban. A listát 6.1%-al Russell Wilson vezeti.

INT arány: Cousins passzainak csupán 1.9%-a került az ellenfél védelméhez, ez holtversenyben a 8. legjobb. Aaron Rodgers viszont alig több mint 1%-ban dob interceptiont.

Passer rating: Az elmúlt öt évben Cousins 99.6-os passer ratinget produkált, ez pedig a 4. legjobb volt. Drew Brees vezeti a listát 106.5-ös passer ratinggel.

Passzolt yard/meccs: A 266.8 meccsenkénti passzolt yard a 8. helyre volt elég. A kategóriát Big Ben nyerte 296.4 yard/meccsel.

Győzelmek-Vereség: Kirk kapitány 43 győzelmet (6.) és 35 vereséget (12.) tud felmutatni 2015 óta. Tom Brady mindkét kategóriát simán nyeri (59-17). Igen, itt sokan felhozzák hogy pozitív mérlegű csapatok ellen nem megy neki… talán ez egyik gyengesége.

Fourth quarter comebacks: Cousins az elmúlt öt szezon során kilencszer (8.) tudta megfordítani a mérkőzést a negyedik negyedben. Derek Carr erre 17 alkalommal volt képes.

Game-winning dirve-ok: Tizenkét olyan utolsó dirve-ot vezetett Cousins, ami végül győzelmet ért (8.). Ezt a listát is Derek Carr nyerte 18 ilyen drive-al.

Összegezve: Ha az elmúlt öt szezon fontosabb irányító statisztikáit nézzük, akkor Cousins majdnem minden kategóriában a legjobb nyolc irányító között volt. Passzopontosságban Drew Brees mögött a második legjobb volt, de a majdnem 100-as (negyedik legjobb) passer rating is megsüvegelendő és amióta nálunk van, megtanult a labdára is vigyázni. Lehet szeretni vagy lehet utálni Cousins-t, de végig nézve a statisztikákon egy dolgot bátran kijelenthetünk: Kirk Cousins nem egy rossz irányító. Hogy képes-e a csapatot Super Bowl-ba juttatni? Megtudjuk a következő három szezonban.

Ezzel a cikkel senkit nem akarunk meggyőzni arról, hogy elfogadja vagy megszeresse Cousinst, de reméljük hogy a cikk után többen is úgy gondoljátok, hogy Cousins megtartása nem is volt olyan rossz döntés.

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com

Fotó:clutcpoints.com