Linebacker vagy safety? Milyen poszton játszhat Isaiah Simmons?

Mint már olvastátok a hírt, a New York Giants egy 2024-es 7. körért megszerezte Isaiah Simmons-t. Sokoldalú játékosként érkezett meg 2020-ban a ligába, hiszen az egyetemen szinte minden pozícióban otthonosan mozgott. Most arról írok, hogy hol találhatja meg a helyét Wink Martindale rendszerében.

Elsőként azt érdemes megvizsgálni, hogy miként alkalmazta őt a Cardinals:

2020

A legsűrűbben linebackerként foglalkoztatták az újonc szezonjában, ott szinte minden pozícióban feltűnt. A védőfal két szélére is felállították és a slotban is komoly lehetőséget kapott.

2021

Lényegesen többet szerepelt a második szezonjában és itt már elsősorban LB volt, 587 snapnél állt fel ide. A D line szélén és a slotban is számottevő lehetőséget kapott, elmondható tehát, hogy hasonló volt a szerepköre, mint a rookie szezonjában.

2022

Tavaly aztán változott a feladata, elsősorban a slotban alkalmazták, többet szerepelt ott, mint a linebackerek között, pass rusherként viszont már nem szerepelt annyit.

És hogyan mutatkozott ez meg a pályán? Elhoztam a PFF osztályzatait, amiket azért szinte mindig fenntartásokkal kell kezelni, de lássuk:

Nagyon átlagos számok, de mint mondtam nem érdemes kizárólag ez alapján megítélni a játékosokat.

Mit mondanak a statisztikák?

A szerelések száma hozza a realitást, nagyjából ilyen számokat várhatunk egy hasonló szerepkörben játszó védőtől. A sackek száma 2022-ben lett a legtöbb, pedig akkor szerepelt a legkevesebbet passzsiettetőként (és fura módon a PFF grade-je is ott a leggyengébb. Minden évben szerzett INT-t, tavaly kettőt is, ez pedig hiánycikk volt a védelmünkben. További playmaker képességet jelent a 7 kierőszakolt fumble.

A coverage statok a következőket mutatják:

Elég sok passzt engedélyezett, az első évében pedig 5 TD is az ő lelkén száradt. Pozitív dolog, hogy a büntetések számát sikerült leredukálnia, remélhetőleg marad ez a tendencia. Összességében azért jobb számokat várna egy ilyen atletikus védőtől az ember.

És akkor felteszem a legfontosabb kérdést, hol találhatja meg a helyét Simmons Wink Martindale rendszerében? Szinte biztos, hogy az eddigi szerepköreiben bárhol alkalmazhatjuk, hiszen majdnem mindegyik hiányposztnak számít. Egyébként sem áll távolt a védőedzőnktől az exotikus felállások alkalmazása, ezt láthattuk már tavaly is.

Szép reményeink vannak a Kayvon Thibodeaux-Azeez Ojulari kettősben, azonban tavaly számos mérkőzést kihagytak sérülés miatt, mögöttük pedig nincs mélység és ebben a szerepkörben rögtön a harmadik legjobb edge rusher lehet. Bizonyos játékszituációnál hasznosabb lenne, mint mondjuk Jihad Ward...

Persze nemcsak a védőfal széléről lehet terrorizálni az irányítókat és Martindale előszeretettel alkalmaz blitz-eket. Szinte biztosan ez volt az egyik szempont Simmons leigazolásakor, abszolút illeszkedik egy ilyen játékos Bobby Okereke mellé. Ne feledjük, hogy a Colts-tól érkező LB mellett eddig mindössze Micah McFadden és Darrian Beavers jelentett alternatívát, ez pedig karcsúnak tűnt.

A slotban sem vagyunk túl erősek és már eljutottunk oda, hogy Adoree' Jacksonnak kellett bemozognia középre. Ez matchupfüggő tényező is, hiszen Darnay Holmes és Cor'Dale Flott sem túl nagy testalkatú játékos, Simmons pedig változatosabb célokra használható. Gyakran kritizálom Holmes-t, de azt azért tegyük hozzá, hogy kevesebb elkapást engedélyezett, mint a legújabb védőnk.

Óriási ígéretként érkezett meg a ligába a legújabb védőnk és kijelenthető, hogy ezeknek az elvárásoknak nem tudott megfelelni. A Cardinals visszautasította az 5. éves opcióját, az új edzői stábot pedig nem tudta meggyőzni, most pedig minimális ellenértékért cserébe túladtak rajta. Ennek ellenére hasznos játékra lehet képest, hiszen a játék szinte minden elemében és akár special teamerként is bevethető. Ne várjuk tőle azt, hogy egyedül megváltoztatja a defense játékát, azonban nemcsak a futót tudja megállítani, de odaér az irányítóhoz és benne van 1-2 INT is. Elképzelhető, hogy csak egy új edzői stáb kell neki, Wink Martindale-nél pedig kevés jobb DC-t találhatnánk neki.

Forrás:

New York Giants Hungarian Blog

giantsfootball.blog.hu