Free Agency alapfogalmak röviden

Minden játékost akinek lejár a szerződése Free Agentnek kell tekinteni. De nem csak egy típusa van. Létezik Exclusive Rights Free Agent, Restricted Free Agent és Unrestricted Free Agent (továbbiakban ERFA, RFA, UFA).

- Akiknek 1 vagy 2 év után jár le a szerződése azt Exclusive Rights Free Agentnek (ERFA) nevezzük. Ők csak a saját csapatukkal tárgyalhatnak. Amennyiben tendert (szerződést) kínál neki a csapatuk azt kötelező elfogadnia. Ha nem kapnak tendert akkor bárkivel tárgyalhatnak.

- Akiknek 3 év után jár le a szerződésük azt Restricted Free Agent (RFA-nak) nevezzük. Az RFA játékosok egy egyéves tendert kaphatnak csapatuktól. Ilyenkor viszont más csapattal is tárgyalhat a játékos. Amennyiben egy másik csapat többet kínál, a jelenlegi csapatának lehetősége van megadni a magasabb összeget és a játékos náluk marad. Ha nem adják meg a magasabb összeget akkor a játékos távozhat. Viszont ennek a tendernek négyféle típusa létezik az NFL-ben. Első, második, harmadik és negyedik körös tender. Ez arra utal, hogy milyen draft körért szerződtethető le valaki. Tehát ha egy elsőkörös tenderrel rendelkező játékos más csapat ajánlatát fogadja el akkor az új csapatnak át kell adni az idei draft elsőkörös választási jogát. És van még egy plusz draftolásfüggő tender is. Szabálya ugyanaz, de amennyiben másik csapat igazolja le, azt a draft körös választását kell átadni amelyik körben a játékost korábban draftolták.

- Akiknek 4 év után jár le a szerződésük Unrestricted Free Agentnek (UFA) nevezzük. Az UFA játékos bárkivel szabadon tárgyalhat. Ők azok a játékosok akiket más csapatok mindenféle megkötés nélkül leigazolhatnak.