Megváltozhat a pass interference szabálya

Mint minden offseasonban most is felmerülnek különböző szabályváltoztatási ötletek. A liga vezetőinek célja, hogy finomítsanak, jobbá és főként biztonságossá tegyék a sportágat. Az utóbbi időben bevezetett változtatások némelyikét szívesen fogadták a csapatok és a szurkolók de azért be kell vallani, hogy a szabályváltoztatások többsége igen sok vitát váltott ki az elmúlt években.

A legújabb tervezet szerint az NFL illetékei változtatnának a (védelmi) pass interference szabályán. Jelen pillanatban ezzel a szabálytalansággal lehet a legtöbb yardot megszerezni vagy elveszteni. A védő 5 yard után nem akadályozhatja az elkapót az elkapásban. Ha szabálytalankodik az elkapóval szemben akkor a támadó csapat a szabálytalanság vonaláról folytathatja a támadósorozatát.

Ezzel a szabálytalansággal egy csapat tényleges elkapás nélkül szerezhet akár 50 yardot is. A hírek szerint Troy Vincent NFL-alelnök éppen ezért, vagy más okok miatt komolyan fontolóra vette az eddigi büntetés 15 yardra cserélését és a változtatással együtt visszanézhetővé, challengelhetővé tenné a büntetést.

Egy eset a mostani playoffból

A legnagyobb kérdés most is az mint minden szabályváltoztatás tervezet esetén, hogy ez milyen hatást gyakorolna a játékra. Tegyük fel, hogy egy átadás során a scrimmage linetól 40 yardnyira a védő az elkapó mellett helyezkedik és szabályosan biztosan nem tudná megakadályozni az elkapást akkor habozna-e szabálytalankodni és ezzel bevállalni a biztos 15 yardos büntetést.

Egy ilyen esetben 15 yard járna a mostani 40 yard helyett. A szabályváltoztatást ellenzők attól félnek, hogy a változtatás megnövelné a védelmi pass interferencek számát a mérkőzéseken.

(nfl.com Fotó: 993espn.comm, foxsports.com)

Címkék: alapszakasz