A New England Patriots bejutott a Super Bowlba!

Az AFC főcsoportdöntőjében a New England Patriots drámai mérkőzésen győzte le a Baltimore Ravens csapatát. Az utolsó másodpercekben Billy Cundiff egy 32 yardos mezőnygól kísérletet hibázott el, ezzel eset ki a vendég alakulat.

Az Amerikai főcsoport döntőjének első támadását a Baltimore Ravens vezethette. A marylandi alakulat megpróbáékozott futással és passzal is elérni egy first downt, de nem sikerült, így következhetett Tom Brady. A New England Patriots első driveja a passzjátékra épült, de a Ravens-hez hasonlóan a Pats sem tudott first downt elérni. Érdekesség, hogy Joe Flacco és Tom Brady is majdnem eladta a labdát a saját támadássorozatában. Ed Reed által kritizált támadófal egyelőre nem tudja rendesen megvédeni Flaccót, akit szintén kritizált a sztárvédő. Ismét jöhetett Brady és a Pats támadóegysége.

A ”Hazafiak” megszerezték a vezetést, pedig a drive közben Brady eladta a labdát, nem mellesleg Paul Kruger révén, még földre is került. A QB passza Wes Welkeren pattant fel, amelyet Bernard Pollard csípett el. A Pats, azonban Lardarius Webb illegális kontaktusa miatt visszakapta a labdát. Touchdownt nem szereztek a hazaiak, de Stephen Gostkowski 29 yardos field goaljával előnybe kerültek (Patriots – Ravens 3-0).

A Baltimore következő támadása pocsékra sikeredett. Flacco-ék mínusz 13 yardot tudtak felmutatni. Vince Wilforknak két nagyszerű szerelése volt ebben a driveban. A punt után sokáig nem támadhatott a New England, ugyanis Brady eladta a labdát. Az interceptiont Lardarius Webb jegyezte. A Pats, még nem eszmélt fel az eladott labda után, ezt kihasználva Flacco egy 42 yardos passzt adott Torrey Smith-nek, ezzel a Baltimore a Patriots 28 yardos vonaláról vezethette következő játékát. A Ravens remek játékkal a New England 10 yardos vonalához került, ezzel véget ért az első negyed.

A Baltimore nem tudott first downt elérni, igaz negyedik kísérletnél csak 1 yardot kellett volna megtennie, de John Harbaugh biztosra ment. A 20 yardos mezőnygólt Billy Cundiff magabiztosan berúgta (Patriots – Ravens 3-3). A punt után a New England egy remek támadást vezetett. A Pats, ezúttal nem Brady passzaira, hanem BenJarvus Green-Ellis futásaira építette driveját. A ”Hazafiak” legjobb running backje egy 7 yardos touchdown futást mutatott be (Patriots – Ravens 10-3). A hatpontos után Green-Ellis az MHK feliratot mutogatta a mezén. Myra Hiatt Kraft a csapat tulajdonosának, Robert Kraft-nak a felesége a szezon előtt hunyt el.

A TD ellenére a Ravens nem roppant meg. A Baltimore támadássorozatában volt egy 20 és egy 37 yardos játék is. A drive végén Flacco egy 6 yardos TD passzt adott Dennis Pittának (Patriots – Ravens 10-10). Az extra pont után a Patriots egy 5 yardos büntetést kapott, mert 12-en voltak a pályán. A Pats előző drivejához képest, ezúttal Brady passzaival operált a hazai alakulat. A két tight end Rob Gronkowski és Aaron Hernandez volt a két főcélpont. A támadássorozat végén harmadik és 10-nél Gronkowski, majdnem first downt szerzett, de a bal lábával kilépett, így következhetett a New England mezőnygólja. Gostkowski 35 yardról sem hibázott (Patriots – Ravens 13-10).

A Baltimore mindent megpróbált, hogy kiegyenlítsen, vagy átvegye a vezetést. Flacconak volt egy hosszú passza, de Smith-nek egy kicsit hosszú volt az átadás. Valamivel több mint egy perccel a negyed vége előtt visszakapta a labdát a Pats, de a támadásvezetés helyett Brady inkább letérdelt, így ért véget az első félidő.

A második félidőt a New England Patriots kezdte. A ”Hazafiak” ezúttal is a két tight endre, Rob Gronkowskira és Aaron Hernandez-re építette támadását. Hernandez nem csak elkapásaival, de remek futásaival is észrevetette magát. Brady-ék, azonban nem tudtak touchdownt elérni, igaz a Patriots Stephen Gostkowski 24 yardos field goaljával tovább növelte előnyét (Patriots – Ravens 16-10). A New England a Ravens red zonejában egyszerűen leblokkolt.

A Baltimore támadósora a védelemhez hasonlóan remekelt. A Ravens magabiztosan haladt előre, mígnem Flacco egy 29 yardos TD passzt adott Torrey Smith-nek. A hatpontos elkapást visszakellet nézni, ugyanis felmerült annak a lehetősége, hogy az elkapó kilépett a pályáról. A videózás után a főbíró nem talált döntőbizonyítékot arra, hogy a Ravens játékosa kilépett volna, így érvényes a TD elkapás (Patriots – Ravens 16-17).

A kezdőrúgás után Danny Woodhead kezéből kiütötte a labdát LaQuan Williams. A szabad labdát több Pats játékos is megszerezhette volna, de végül a Ravens safety-je Emanuel Cook kaparintotta meg azt. A vendégek 28 yardra a New England gólvonalától jöhettek. A hazaiak védelme félig-meddig megmentette Woodhead ”bőrét”, ugyanis a Ravens csak egy mezőnygólig vitte. Billy Cundiff 39 yardról értékesítette field goal kísérletét (Patriots – Ravens 16-20). A New England rögtön az első játék után elveszítette Rob Gronkowskit, aki egy elkapáskor sérült meg.

A Patriots folytatta támadását és touchdownt szerzett kétszer is. A New England irányítója egy szép futás után szerzett touchdownt. A videózás után a vezetőbíró megváltoztatta a pályán született döntést, vagyis érvénytelen a hatpontos. A Pats fél yardról jöhetett. Az első kísérletet a Ravens kivédekezte. A New England negyedikre is megpróbálta teljesíteni a fél yardot, ezúttal Brady érvényes TD-t szerzett (Patriots – Ravens 23-20). A berepüléskor a ”Hazafiak” irányítója nagyot kapott Ray Lewis-tól.

A Ravens Ray Rice futásai építette támadását. Érdekesség, hogy a running back elérte 428. futott yardját is a rájátszásban, amely franchise rekord. Flacco, azonban eladta a labdát. Brandon Spikes jegyezte az interceptiont. A Ravens védelme pillanatok alatt visszaszerezte a labdát. Brady hosszú passzát Pollard a levegőben elütötte. A labdát akrobatikus mozdulattal mentette meg Jimmy Smith. A szerzett labdával nem tudott mit kezdeni a támadósor. A Ravens negyedik és hatnál időt kért. A következő Baltimore játékból a Pats védelme, főleg Vince Wilfork miatt nem lett semmi.

A New England képtelen volt first downt szerezni, így következett Meskó Zoltán puntja. A Baltimore Ravens kevesebb mint két perccel a mérkőzés vége előtt visszaszerezte a labdát. A vendégek hatalmasat küzdöttek a mérkőzés végén. Sterling Moore a touchdowntól mentette meg a hazaiakat. Billy Cundiff 32 yardról rúghatott mezőnygólt, de a liga egyik legjobb rúgója méterekkel elhibázta a field goal kísérletet, ezzel megnyervén a mérkőzést a New England Patriots-nak. A ”Hazafiak” mondhatni pocsék támadójátékkal is bejutottak a február 5-ei indianapolisi Super Bowlba. A New England hetedik konferencia döntőjét nyerte meg, utoljára a 2007-es szezonban volt az AFC legjobb csapata.

Pont(ok):
New England Patriots 23-20: Drive: 11 játék, 63 yard, 4 perc 21 másodperd, Tom Brady 1 yardos touchdown futás (Stephen Gostkowski extra pont)

Irányítók:
New England Patriots: Tom Brady 36 kísérlet/22 sikeres 239 yard; 2 Interception; 57.5 passer rating
Baltimore Ravens: Joe Flacco 36 kísérlet/22 sikeres 306 yard; 95.4 passer rating
A legjobbak:
Futók:
New England Patriots: BenJarvus Green-Ellis 15 futás; 68 yard; 1 Touchdown
Baltimore Ravens: Ray Rice 21 futás; 67 yard
Elkapók:
New England Patriots: Rob Gronkowski 5 elkapás; 87 yard 
Baltimore Ravens: Anquan Boldin 6 elkapás; 101 yard
Védelmek:
New England Patriots: 70 Szerelés; 3 Sack; 1 Interception
Baltimore Ravens: 71 Szerelés; 1 Sack; 1 Fumble; 2 Interception

AFC Döntő
Gillette Stadium, Foxboro, Massachusetts
New England Patriots – Baltimore Ravens 23-20 (3-0; 10-10; 3-10; 7-0)

(sport365.hu)