Százmillió tévénéző, hatalmas buli Madonnával – videó

Vasárnap este rendezik meg a 2011-es NFL szezon nagydöntőjét, a Super Bowlt. A csapatok bemutatása előtt érdemes foglalkozni a helyszínnel, a fellépőkkel, a közvetítő csatornával és a mérkőzés főbírójával is.

Február 5-én rendezik meg a világ legnézettebb sportdöntőjét, a Super Bowlt. Az idei lesz a 46. nagydöntő. A fináléba a New England Patriots és a New York Giants jutott be. Mielőtt bemutatnánk a két csapatot, érdemes foglalkozni a helyszínnel, amely mindkét alakulat irányítójának kuriózum. A felvezető első részében foglalkozunk a fellépőkkel, a közvetítéssel és a mérkőzés főbírójával, John Parryvel is.

A Super Bowl XLVI-ot az Indianapolis (Indiana) városában felhúzott Lucas Oil Stadionban rendezik meg. Az ultramodern stadiont 2005. szeptember 10-én kezdték el építeni. Kapui 2008. augusztus 16-án nyitottak meg. A behúzható tetővel ”megáldott” stadiont nem kevesebb mint 720 millió dollárból építették fel. A szervezők bejelentése szerint a 63.000 férőhelyes stadiont a Super Bowl idejére kibővítik 70 ezerre, bízzunk benne, hogy nem követik el azt a hibát, mint tavaly a Dallas Cowboysnál. Szintén kibővítették a Cowboys Stadiont, a jegyeket is eladták, de a szurkolókat már nem engedték be. Tom Brady és Eli Manning számára is különleges lesz ebben a stadionban pályára lépni. Brady és a Patriots legfőbb riválisának, az Indianapolis Coltsnak az otthonában lehet ismét bajnok, Eli pedig bátyja, Peyton ”otthonában” emelhetné fel másodszor a Vince Lombardi Trophyt.



A halftime showban, azaz a két félidő közötti szünetben a pop királynője, Madonna lép fel. Az énekesnő mellett feltűnik, még Nicki Minaj, Cee Lo Green és az LMFAO is. Érdekesség, hogy a halftime showt 1967 óta, tehát az első Super Bowl-tól kezdve mindig megrendezik. A szurkolókat szórakoztatta már Gloria Estefan, Michael Jackson, Diana Ross, a Blues Brothers, Phil Collins, Christina Aguilera, Enrique Iglesias, a Rolling Stones, a Black Eyed Peas, Bruce Springsteen, a The Who és Paul McCartney is. A legemlékezetesebb halftime showt Janet Jackson és Justin Timberlake szolgáltatta, amelynek ”véletlenül” főszereplője volt Jackson kisasszony keble is.



Az amerikai himnuszt Kelly Clarkson énekli el. Az NFL bízik benne, hogy az énekesnő nem követi le azt a hibát, amelyet tavaly Christina Aguilera, aki pár sort kihagyott a himnuszból. A mostani Super Bowlon is eléneklik az "America the Beautifult". Idén Blake Sheltont és Miranda Lambertet éri ez a megtiszteltetés.

A 46. Super Bowlt az NBC közvetíti. Mint ismert a Fox, a CBS és az NBC felváltva közvetíti a nagydöntőt. A két kommentátor Al Michaels és Cris Collinsworth lesz. Michaels-nek a mostani lesz a kilencedik Super Bowlja, amit közvetít. Collinsworth 1981 és 1988 között a Cincinnati Bengals elkapója volt. A pálya mellől Michele Tafoya és Alex Flanagan fog jelentkezni. Az NBC stúdiójában Dan Marino, Bill Cowher, Shannon Sharpe és Boomer Esiason fogja elemezni a mérkőzést. A kupa átadásnál Jim Nantz fog interjúkat készíteni. Természetesen reklámok is lesznek. Az idei Super Bowl-on 30 másodpercnyi reklámidőért 3.5 millió dollárt kellett fizetni.

A főbíró John Parry lesz. A negyvenhét esztendős szakember 2000 óta NFL bíró és ez lesz a második Super Bowlja. A 2007-es nagydöntőben ő volt a side judge (az elkapók, passzok, rúgások felügyelete).

Super Bowl XLVI
2012. február 5.
Lucas Oil Stadium, Indianapolis, Indiana
New England Patriots – New York Giants

(sport365.hu)