Jó választás volt David Wilson?

Némi meglepetésre a draft első körének végén David Wilsont választotta Jerry Reese. Ugyan volt nagyobb need is a csapatban és kiváló running backet a hátsó körökben is lehet találni, de a futó képességeivel semmi probléma nincsen.

Az újdonsült játékosról a draftolásakor már esett szó, az írás megtalálható itt. A futójáték az utóbbi években folyamatosan romlott, tavaly pedig a liga aljára zuhant. Tipikus jelenet volt mikor elindult a futás középen, a fal pedig a lyukak megnyitása helyett betömörült. Az offense szerencséje volt, hogy Manning szinte egyszemélyes csapatként hozta a meccseket (persze ne feledjük az elkapók érdemeit is). A liga képe egyébként is változik, előtérbe került a passzjáték, a New York Giants ellenben egy olyan csapat, amely hagyományosan jó futójátékkal rendelkezik. Ebből valamit jövőre is látni szeretne az edzői stáb, ezért eshetett Wilsonra a választás.

A jó futójátékhoz szükség van kiváló futókra és remek támadófalra is. Ezek közül egyikkel sem lehettek elégedettek az edzői stábnál (a későbbi körökben érkezett Mosley és McCants), mégis inkább a futókat okolhatják az eredménytelenségért. Számos remek offensive tackle volt benn még az első kör végén, gondolok itt például Jonathan Martinra vagy Cordy Glennre (aki guard poszton is bevethető). És akkor még Mike Adams-ről sem ejtettünk szót (igaz benne megvan a bust esély is...). Ugyanakkor ez azt is jelentheti, hogy az átalakuló támadófalban megvannak a jövő emberei. Will Beatty stabil left tackle-vé vált, a túloldalra pedig Dave Diehl vándorolhat. Helyén bevethető akár James Brewer (ő lehet a jövő embere) vagy az idén érkező Sean Locklear.

Némi rizikó persze van a dologban. A futók között sem volt egyértelmű a helyzet Brandon Jacobs távozásával, aki a pénz miatt távozott. Nem a legjobb a cap helyzet, persze ha abból indulunk ki, hogy Umenyiora szerződéséhez most csaptunk hozzá két millió dollárt, akkor talán Jacobs is megtartható lehetett volna. Bradshaw egy-két meccs kivételével mindig pályára tudott lépni és végre a labdát is magánál tudja tartani. D.J. Ware 3rd down back-ként próbált maradandót alkotni, illetve a middle screeneknél volt használható, Da'Rel Scott pedig a remek offseason után epizódszerepet kapott.

Felmerül a kérdés, hogy kinek a szerepét veheti át az idén Wilson? Bradshaw marad a kezdő RB ez biztos. A deptch charton akár be is érhet mögé a korábbi Virginia Tech játékos. A két futó stílusa egyébként elég nagy mértékben hasonlít egymásra, igaz Bradshaw valamivel nagyobb. Ennek ellenére egy Scott csodát várok a jövő évre. Mindenki dicséri, rendkívül gyors játékos, bevetésre készen áll. Bradshaw mögött szituációtól függően remekül működhet a Scott-Wilson tandem. Egy negyedik futó még elcsíphet egy roster helyet, erre Ware-nek vagy Brownnak lehet reális esélye. Remélem utóbbira esik a választás...

Lássuk miben lehet a csapat segítségére Wilson. A szélső futásokat igencsak kedveli(+), talán túl sokszor is választja ezt az opciót magának(-). Ezen képességét ellenben remekül alkalmazhatjuk cutback és counter play-eknél(+). Ezek a játékok viszonylag ritkán jöttek elő tavaly, pedig elég jó hatásfokkal működtek. Szinte soha nem adja fel, mindig keresi a réseket, hogy újabb yardokat tudjon hozni(+). Ez azonban rosszul is elsülhet, amit mi sem bizonyít jobban, mint hírhedt -22 yardos futása a Michigan ellen. Az NFL-ben ezen változtatnia kell, hiszen hamarabb a földön végezheti(-). Nagy előnye, hogy nincs még elhasználva, 3 év után kijött a draftra és a sérülések is elkerülték(+). Több dimenziós játékos, screeneknél is alkalmazható(+). Emiatt feküdhet neki a tavalyi Ware féle szerepkör, persze több játéklehetőséggel. Képességeinek köszönhetően jóval több yardot is hozni tudna. Számtalan szerelést hiúsított meg a college-ben(+). Ami viszont hátrány lehet nála (is), az a fumble veszély(-). Több dimenziós játékos, returnerként is kiváló(+). Első évében reményeim szerint a visszahordásoknál is bevetésre kerül.

Összességében tehát elmondható, hogy David Wilson személyében egy kiváló játékost szereztünk meg. Az NFL-ben is hasonlóan sikeres lehet, mint a college-ben, New York pedig ideális hely lehet számára a fejlődéshez. Coughlin hagy időt az újoncoknak, az utóbbi évek első körös játékosai pedig szinte kivétel nélkül beváltak. Igaz ez hátrány is lehet Wilson számára, hiszen a szurkolók és a New yorki média könnyen Nicks és JPP féle teljesítményt várhat el tőle. Ha ekkora potenciál nincs is benne, de néhány éven belül kezdő játékossá érhet és az új elsőszámú Giants futó válhat belőle. A következő mondatot szeretném, ha elhangozna vele kapcsolatban újra és újra: "he's got the first down and more."

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu