Tényleg csalódás Coby Fleener?

Az idei draft során nagyon elégedettek voltunk a 2. körrel. Hozzánk jött Fleener. Igazi atletikus, magas és gyors srác és szép múltra tekinthet vissza Luck-al. Mindenki azt várta, hogy igen hamar komoly szerephez jut a támadások során. Annál is inkább mivel Arians többször is hangsúlyozta, hogy mennyire szereti a két TE-s felállásokat. Nos.. eddig Fleener finoman szólva eltűnt a mezőnyben. Ha Colts Tight End-ről beszélünk, akkor Dwayne Allen a téma. Ő szerzi a touchdown-okat, övé a látványos elkapások java része, eddig abszolút felülmúlja Fleenert. Mint az ilyenkor szokásos egyből elhangzik a kijelentés: "Mellényúltunk, kár volt ezért a 2. kör."

Nézzük meg valóban van-e ok az elkeseredésre?

Ami eddig egyértelműen látszik, hogy Fleener rendkívül  rossz blokkoló. Rendszeresen megverik a linebacker-ek és DB-k futás blokk esetén és sokszor blokkot is téveszt.

Ezzel persze még önmagában együtt lehetne élni, hiszen igen ritka az univerzális Blokkoló/Elkapó TE, de akkor legalább az elkapási oldalon kellene villogni.

Nos nézzük ez hogy  megy?

Fleenert az eddigi meccsek során többségében nagyon rövid route-k futására használták (10 yard vagy kevesebb) és ez estekben szembetűnő, hogy nem tud elszakadni a védőktől. Hosszabb (20+ yard) route-k esetén már sikeresebbnek láttam a dolgot. Ez persze a fizikai képességeiből is következik (gyors nagy darab) ha van ideje, képes megverni a védőt.

A kérdés tehát az, ha már egyszer blokkolni nem tud és rövid route-k esetében gyenge, miért nem futtatják többet mélységben?

A válasz kettős:
Egyrészt mélységi célpontjai vannak bőven Luck-nak (Wayne, Avery, Hilton).
Másrészt a rendkívül gyenge O-line miatt a TE-ket kénytelen az edzői stáb blokkolásra használni, hogy Luck-nak 2 másodpercnél több ideje legyen passzolni.

Tehát úgy látom, hogy Fleener (minden hibája mellett is) valamelyest a körülmények áldozata. Ha tudnák őt arra használni amire való (mélységi passzok), akkor sokkal pozitívabb kép alakult volna ki róla. Jelenleg Allen sokkal alkalmasabb a Tight End-eknek szánt feladatok ellátására,ezért Fleener háttérbe szorul.

Ugyanakkor nem gondolom, hogy Fleener melléfogás.

Nagyon ritka hogy egy TE mindjárt az első évében lehengerlő teljesítményt nyújt.
Dallas Clark-nak az első évében 29 elkapása volt, a másodikban 25.
Gronkowski és Hernandez szintén a második évben lett jó.
Antonio Gates-nek az első évében csak 24 elkapása volt, a másodikban 80.

Ezért tehát szerintem pánikra semmi ok.

Fleener meg fogja tanulni olvasni a védelmeket, hozzászokik az NFL sebességéhez és az edzők is kitapasztalják hogy mire használható. Ha a második évében is hasonlóan szerény teljesítményt nyújt, akkor kezdhetünk aggódni, de addig is türelem.

Forrás:

Indianapolis Colts Hungary

colts.blog.hu