Herzlich lehet a jövő embere?

Mark Herzlich draftolatlan szabadügynökként került a csapatunkhoz, miután egyik franchise sem gondolta úgy, hogy draft cetlit áldoz szolgálataira. A játékosnak egyelőre a backup szerep jutott, de a jövőben ez megváltozhat.

A korábbi évekhez képest rendkívül nagy mélység áll a defensive coordinator Perry Fewell rendelkezésére. A tavalyi offseason során rendkívül megerősödött a csapatrész, hiszen érkezett a draft hatodik körében az azóta már kirakott Greg Jones, valamint a meglepetésember Jacquian Williams is. Herzlich mellett Spencer Paysinger jött még UDFA-ként. Idén csatlakozott hozzájuk Cincinnatiből a  roppant tehetséges, ám rendkívül sérülékeny korábbi első körös választott Keith Rivers. Gyakorlatilag ők a cseréink…Michael Boley a legjobb linebacker a keretben, tavalyi teljesítménye után pedig Chase Blackburn helye is megkérdőjelezhetetlen. Boley mellett a másik OLB a defensive endként is bevethető Mathias Kiwanuka szokott lenni.

Ugyan nem egy elit névsor, de egy fiatal és feltörekvő linebacker egység van jelen New Yorkban. Williams már tavaly is bizonyított, hogy akár kezdőként is megállja a helyét remek fizika képessége és sebessége miatt. Herzlich-től ugyanezt várják a szurkolók. Betegsége előtt első körös tehetségként tartották számon, így a draft után szinte minden NFL csapat érdeklődött a játékos szolgálatai iránt, ő pedig a LB gondokkal megtűzdelt Gaints-t választotta.

Rookie évében az egész csapatot sérülések sújtották, így először Greg Jones, majd ő is lehetőséget kapott a kezdők között, nagy szerencsétlenségére azonban ő is megsérült. Idén aztán egy remek offseasont tudhatott maga mögött, az alapszakaszban viszont egyelőre még nem következett be az áhított áttörés. Ez leginkább Chase Blackburn miatt van így, akit vezető képessége a kezdőcsapatban tart.

„When it’s not broken, don’t fix it.” –tartja a mondás és valószínűleg ez az az elv, ami alapján jelenleg működik a védelmünk. A csapatrész javuló tendenciát mutat, 3 ponton tartotta a gyenge napot kifogó 49ers-t, majd 23 pontot kapott a meccsenként majd’ 30 pontot szerző Redksins-től. Itt jön képbe az MLB poszt, hiszen Blackburn a 10 tackle-je (6+4) mellett 2 fumble-t is kierőszakolt, köztük a mérkőzés utolsó jelentős momentumaként Santana Moss kezéből ütötte ki a labdát. Tom Coughlin is megszólalt, aki szerint Herzlich kiváló játékossá válhat többek között remek mentora miatt is. A következőket nyilatkozta a head coach:

„Azt hiszem Mark egy remek középső linebackerré fog válni, mert egy kiváló játékostól tanul.”

Ezen kívül megemlítette még Blackburn kommunikációs képességét is, ami rendkívül nagy előnyt jelent egy ilyen pozíciónál. A játékos egyébként tavaly miután kikerült a csapatból tanárként kezdett el dolgozni, ami szintén azt mutatja, hogy remekül tud bánni az emberekkel. Az előnyök mellett azonban számos hátránya is van a LB-nek. Néha nehézkesnek tűnik, máskor pedig nem tud elég dominánssá válni. Egyértelmű, hogy nem egy Patrick Willis-szel van dolgunk. Sokak állítása szerint a mai passzorientált futballban nincs is szükség egy „klasszikus” MLB-re, sokkal fontosabb a pass rush és a secondary. Ez részben igaz, de érdemesebb megnézni mi történt vasárnap a Washington ellen…

Úgy gondolom, hogy az idei év még egyértelműen Blackburné, jelenleg jobb teljesítményre képes Herzlichnél. Hiányosságai ellenére is kiérdemelte a kezdő pozíciót. Ugyanakkor ő sem lesz már fiatalabb, vetélytársa pedig ugrásra kész. Antonio Pierce óta hiányzik egy komoly, vezetői képességekkel is rendelkező középső linebacker. Blackburn ezt a szerepet képes betölteni, de az igazi upgrade az lenne, ha Herzlich még ennél is magasabb szinten lenne képes játszani és a védelem vezéralakja lenne. Néhány éven belül kiderül...!

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu