Első körös pick lehet: Jonathan Cooper, OG

Chance Warmack mellett Jonathan Cooper a másik offensive guard akit első körös prospectként emlegetnek. Ugyan ritkán fordul elő, hogy egyszerre két játékost válasszanak ebből a pozícióból a draft első körében, de erre most reális esély van.

A "kis" Jonathan 1990. január. 19-én látta meg a napvilágot a North Carolina állambeli Wilmingtonban. Már középiskolában is guardot játszott, de bevetették defensive endként is. Csapatával 16-0-s mérleggel állami bajnokságot is tudott nyerni. Őt választották a legjobb OL játékosnak, az egyetemre pedig 3 csillagos prospectként érkezett. Maradt otthon és a North Carolina csapatát választotta egyeteméül.

A játékos jó felépítéssel rendelkezik, 6'2" magasság mellé 310 lb tömeg párosul. A college-ban rengeteg tapasztalatot szerzett, hiszen 47 mérkőzésen kezdett, ezzel pedig bizonyította, hogy valóban korai körös draft picket érő játékos. Elsőként redshirtöt kapott, majd újonc évében All-ACC freshman csapatban választották. Ezek után későbbi éveiben beválasztották az All-ACC csapat második, majd első csapatába, senior évében pedig az All American tagsűg sem maradt el. Nagy szerepe volt Giovani Bernard kiváló játékában.

Remek koordinációval és lábmunkával rendelkezik, amihez első osztályú egyensúly párosul. Mozgásban is jól blokkol és képes elérni a "második szintet" is. Rövid távon kiváló gyorsasággal rendelkezik és hatékonyan játszik akár balra, akár jobbra kell mozognia. Ugyan kicsit alacsonyabb, mint azt a scoutok elvárják, de hosszú kezekkel rendelkezik, amikkel képes lehorgonyozni az ellenfelet. Nem riad vissza a fizikai küzdelmektől. A játékintelligenciája megvan ahhoz, hogy akár centert is játszhasson az NFL-ben. Zone-blocking szisztémába ideális lehet. Nagy tapasztalattal rendelkezik, 4 éven át volt kezdő.

Némi erőre még szüksége lenne, az erősebb D-line játékosok elnyomhatják. Hajlamos lehet felesleges büntetéseket szerezni csapata számára, igaz utolsó egyetemi évében sokat fejlődött ennek kiküszöbölésében. Senior éve előtt vállműtéten esett át, amit vélhetően ki kell majd vizsgálnia jövendőbeli csapata orvosainak.

Összességében tehát ne csodálkozzunk azon, hogy Coopert első körbe várják. Ő és Warmack is kiváló játékossá válhat a profik között is, az elit szintet is elérhetik. Nagy esély lehet a megszerzésére, hiszen még az erős felhozatal ellenére sem 100 %, hogy mindkét guard csapatot "talál" magának 1/19-ig. Szerintem a draft ezen szakaszában minden szurkoló örülne egy ilyen kaliberű játékosnak.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Képek: sbnation.com