Draft prospect: Phillip Thomas (Fresno State, S)

philly.blog.hu partneroldal írása a Fresno State 24 éves safetyjéről, Phillip Thomas-ról.

Két évet töltött el a kezdőcsapatban a Bulldogsnál, úgy, hogy közben a teljes 2011-es szezon ki kellet hagynia csúnya bokasérülése miatt. 3 év alatt összesen 13 interceptiont szerzett, és ebből 4-et is TD-re hordott vissza. A sérülése után elképesztő formában tért vissza, és a 2012-es idényben 8 labdát halászott el, és kettőt vitt vissza TD-re. Remek teljesítményének köszönhetően az összes All-American csapatba bekerült.

Remek felépítésű, fizikális játékos, erős a felsőteste, nehéz rajta átgázolni. Sebessége átlagos, elegendő a safety pozícióhoz. Az elit sebesség hiányát remek ösztönei és játék olvasási képessége pótolja. Fordulékony játékos, képes gyors irányváltásokra, gyorsan oda tud érni a LOS –hez akár a mély zónából is. Otthon érzi magát zónázásban, jól olvassa az irányító szándékát és az elkapók útvonalait.

Remekül ér oda a passzokra, sokszor előbb, mint az elkapó, ami sok labdaszerzéshez vezet. Remek kezei vannak, a testétől távolabb érkező labdát is le tudja kapni. Jó rugói vannak, képes a magasabb elkapókkal szemben is helytállni. Emberfogásban is használható, a tight endeket hosszabb útvonalakon is követni tudja, az elit slot receiverekkel meggyűlhet a baja, de ezt sok más kezdő safety is elmondhatja magáról a profik között.

Futás ellen megbízhatóan játszik a LOS közelében, fizikális játékának köszönhetően. Nem fél belemenni a darálóba a LOS-en, és nagy ütközéssekkel képes büntetni a labdás játékost. Gyorsan át tud törni a backfieldre, utolsó évében 12-szer állította meg negatív yardon az ellenfelet. Játékának egyetlen igazán komoly hibája a nyílt pályán bemutatott bizonytalan szerelések, ami egy safety esetében korántsem elhanyagolható probléma.

Ha nyílt pályán kell szerelni gyakran vesz fel rossz szöget a szereléshez, és a technikára sem figyel oda eléggé. Ezen mindképpen javítania kell. A sok labdaszerzésre épülő agresszív játéka néha hibákat is magával hoz, hajlamos beugrani a play actionnek. Az egyetemen sokféle szerepben használták, képes a pálya mélységében és a LOS-hez közel is hatékonyan játszani, és blitzelésre is használható. Plusz erénye, hogy a labdával a kezében nagyon veszélyes, mindig fennáll a veszélye, hogy TD-re hord vissza egy szerzett labdát. Intelligens játékos, az egyetemen csapatkapitány volt, keményen dolgozik a pályán és azon kívül is.

Korábban a sérülése miatt, és mert gyengébb konferenciában érte el az eredményeit kevesebb figyelmet kapott, de ahogy közelebb kerültünk a drafthoz, úgy nőtt Thomas ázsiója. Ami érthető is, mert jó képességű játékos, akiből - ha kijavítják néhány hibáját - akár elit játékos is válhat. Ha nem megy ki a második körben, amire most egyre nagyobb esélyt látok, akkor érdemes lenne nekünk elvinni, mert nincs igazi ballhawk safety a csapatunkban.

eagles. jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu

Fotó: bleacherreport.com, espn.go.com