Draft 1/12: D.J. Hayden bemutatása

Az idei Draft első körében a harmadik választás jogát birtokolta a Raiders, köszönhetően a tavalyi évben nyújtott gyenge produkciójának. A general manager Reggie McKenzie a Draft előtti hetekben hangoztatta, hogy szeretné eltradelni a harmadik picket, hogy több választáshoz jusson a későbbi körökben.

A két évvel ezelőtti Carson Palmer trade értelmében nem volt választási lehetőségünk a második körben. A Draft napján megtörtént a csere és a harmadik választás jogát átadtuk a Miami Dolphinsnak, cserébe pedig megkaptuk az első kör 12. és a második kör 10. választását. Az eltradelt helyen a Dolphins kiválasztotta a defensive end / outside linebacker Dion Jordan-t.

Az első kör 12. választásánál a Commissioner Roger Goodell bejelentette, hogy a Raiders a cornerback D.J. Hayden-t választja. Első hallásra nagy meglepetés volt a csapat választása. A picket megelőzően a cornerbackek közül csak Dee Milliner-t választották ki, így a poszt összes többi játékosa elérhető volt még. Felmerült a kérdés, hogy ha cornerback akkor miért nem Desmond Trufant, Xavier Rhodes, Darius Slay vagy Johnthan Banks.

Hayden-t a szakértők nem várták az első körbe, pedig Mike Mayock szakértő szerint az évfolyam legjobb cornerbackjének számított. A mellőzöttség okát nem a képességeiben, hanem egy tavaly novemberi ütközésben kell keresni. November 8.-án az edzésen egy átlagos gyakorlat közben ütközött a csapattársával, a safety Trevon Stewart-al. Stewart mellkason térdelte Hayden és nagyon komoly szívsérülést szenvedett.

A "vena cava inferior" sérült ami a test legnagyobb gyűjtőere. Ez szállítja a vénás vért az alsó végtagokból és a törzs rekeszizom alatti részéből a jobb szívfél irányába. Az interneten levő Hayden cikkek szerint a hasonló sérülést elszenvedő emberek 95%-a belehal egy ilyen sérülésbe. Nem a pályafutását, hanem az életét veszélyeztette a sérülés és öt hónappal a műtétet követően kiválasztották a Draft első körében ami az idei év legnagyobb szenzációját jelentette.

Derek Sherrard "D. J." Hayden, Jr. 1990 június 27.-én született a Texas állambéli Houston városában. Hayden főiskolás pályafutását 2009-ben, a Navarro College-ben kezdte és újonc évében 23 tacklet szerzett. Másodévesként a Navarro-val megnyerték a NJCAA National Football Championship-et. 2010-ben mind a 11 mérkőzésen pályára lépett. 33 tacklet és 3 interceptiont szerzett és az az egyik interceptiont touchdownra hordta vissza. A Rivals.com az ország 42. legjobb fiatal cornerbackének választotta.

Hayden 2010 június 8.-án iskolát váltott és a Houston Egyetem diákja lett. A 2011-es és 2012-es szezonban a Cougars játékosa volt. Első Houstoni évében 13 mérkőzésen szerepelt amiken 66 tacklet, 1 sacket és 5 kierőszakolt fumblet szerzett. A Cougars hihetetlenül jó szezont futott hiszen a csapat 66 éves történetében először zárták veretlenül a szezont. Az év 2012 január 2.-án ért véget a számukra amikor a Penn State ellen megnyerték a TicketCity Bowl-t. Hayden-t beválasztották az All-C-USA második keretébe.

2012-ben még jobban játszott Hayden. Az első 9 mérkőzésen 61 tacklet, 4 interceptiont és 1 kierőszakolt fumblet szerzett. Két interceptiont is touchdownra vitt vissza. A 10. mérkőzés előtti egyik edzésen viszont bekövetkezett a sérülés és természetesen véget is ért számára a szezon. A csonka szezon ellenére is beválasztották az All-C-USA első keretébe.

Remélhetőleg a jövőben semmi hasonló sérülés sem fog előfordulni Hayden-el (és nem csak azért mert az Oakland draftolta) és még sokáig lesz a Raiders játékosa. Első ránézésre főként Tracy Porter-rel, Brandian Ross-al, Joselio Hanson-al és Mike Jenkins-el kell megküzdenie a csapatba kerülésért, de remélhetőleg a kezdőcsapatba láthatjuk majd szeptember 8.-án az Indianapolis Colts ellen.

D.J. Hayden Highlights

Draft videók

D.J. Hayden első tájékoztatója

(wikipedia.com, Fotó: fantasyknuckleheads.com, newerascouting.com)