Megváltozik a Pro Bowl

Az NFL és az NFLPA (a Profi Futballjátékosok Szakszervezete) a mai napon egy hivatalos közleményben bejelentette, hogy a következő szezontól megváltozik a Pro Bowl rendszere. A változtatásokra azért volt szükség mert az utóbbi években nagyon visszaesett a gálamérkőzés iránti érdeklődés. A legnagyobb változás, hogy nem lesz többé AFC - NFC párharc és a játékosok draft rendszerben kerülnek besorolásra, de a mérkőzés szabályain is változtattak.

Megmarad a korábbi rendszer miszerint a szurkolók, a játékosok és az edzők fognak szavazni, hogy kiket tartanak érdemesnek a gálamérkőzésen való részvételre. A szavazatokat azonban nem kell konferenciák szerint leadni, így előfordulhat, hogy például az összes irányító az AFC-ből és az összes running back az NFC-ből fog bekerülni.

A kiválasztás folyamata nem fog véget érni a szavazások után. A jelenlegi tervek szerint 2014 január 22.-én sor kerül a Pro Bowl Draftra amelyen a két legtöbb szavazatok kapott játékos rajongói segítséggel draftolni fog. A két rajongó a fantasy football két győztese lesz akik szintén segítséget kapnak majd két Pro Football Hall of Fame játékostól, Jerry Rice-tól és Deion Sanders-től.

A kiválasztáson kívül a mérkőzés szabályain is változtattak. A legfontosabb, hogy megszűnik a kezdőrúgás. A kickoffot és a pontszerzéseket követően a 25 yardos vonalra helyezik a labdát. Ezáltal nincs szükség kick returnerre aminek a secondary tagjai örülhetnek a legjobban, hiszen egyel több defensive backet fognak kiválasztani a gálameccsre. Ezen kívül minden negyed végén a labdabirtoklás átkerül a másik csapathoz.

Továbbá minden negyed végén lesz two minute warning. A védelem nem játszhatja a "cover two" és "press" playeket. A korábbi években csak az emberfogást tiltották (kivéve a goal line szituációban). A 35/25 másodperces játékhívás helyett visszaállnak a 40/25 másodperces hívásokra. Az utolsó két percben megáll az óra ha a támadócsapat nem szerez yardot. A 0-s vagy mínusz yardos játék egyenértékű lesz a rossz passzal.

(nfl.com, Fotó: gemhospitality.com, examiner.com)

Címkék: probowl2014