Visszatérhet a 3-4-es védelem a Giantsnél?

Az edzőtábor során Justin Tuck néha álló helyzetből várta a játékokat, így a kinti beatwriterek rögtön elkezdtek arról pletykálni, hogy esetleg 3-4-es védelmi rendszerre válthatunk. Nem új a dolog, szinte mindegyik offseasonban előkerül a kérdés, ez azonban soha nem fordult meg komolyabban az edzői stáb fejében.

Úgy érzem most sem fog. Ennek ellenére azért vessünk egy pillantást a védelmünkre, hogy alkalmas lenne-e az állomány az átállásra. Elsőként jöjjenek a defensive endek. JPP ugyan jelenleg sérüléssel bajlódik, de a legjobb játékosunk ezen a poszton. Szerintem nem férhet hozzá kétség, hogy jó lenne 3-4-be is, képes a futás megállítására és talán némi coverage képességekkel is rendelkezik. Utóbbiban mindenképp jobb mint Justin Tuck, akinek anno nagyon nem feküdt a zone blitz. Teljesítménye is erősen visszaesőben van, így nem szabad őt már egy új rendszerben próbálgatni. Damontre Moore mindkét szisztémában szerepelt az egyetemen és mindkettőben sikeres is volt, de újonc évében csak vészhelyzet esetén lenne kezdő játékos. Mathias Kiwanuka pozícióját szinte évről évre változtatjuk, hol DE hol LB volt. Idén ismét előbbiben fog szerepelni, de 3-4-ben biztosan linebacker lenne. Azért illúzióink ne legyenek, a világot már ő sem fogja megváltani.

Alaposan megerősítettük a csapat DT állományát. Jött Cullen Jenkins, aki korábban kiváló 3-4-es DE volt. Ő egyébként is több helyen feltűnhet majd a védőfalban, legutóbb a szélen próbálgattuk a gyakorlásokon. Johnathan Hankins szintén több pozícióban is szerepelt az egyetemen, de Moore-hoz hasonlóan ő sincs még készen a kezdő szerepre. Linval Joseph-nek néhány kilót fel kellene még szednie ahhoz, hogy nose tackle lehessen, de a jelenlegi szerep neki tökéletes. Ez alapján tehát látható, hogy a védőfalban már komolyabb kérdések merülnek fel.

Igazából emiatt látom úgy, hogy felesleges megkockáztatni az átállást. Az offseason során számos új játékos érkezett ide, akikkel a cél egyértelmű. Ez az egység 4-3-ra lett kitalálva és abban is fog játszani. A 3-4-es szisztémához először is szükség van egy kiváló NT-re, amiből alaposan hiányt szenvedünk. Elengedtük Chris Canty-t, aki a váltás után defensive end pozícióban szerepelt volna. Egy ilyen változás megvalósítása nem egyik pillanatról a másikra születik, Jerry Reese nem engedte volna őt el, ha szó lett volna az új rendszerről.

És végül a legfontosabb: az edzők közül senki sem nyilatkozott olyat, hogy tervben lenne a váltás. Egy-egy újságíró vetette fel az ötletet látva az edzéseket. Tuck nem mindig a hagyományos pozícióból indult, de erről láthattunk példát már a korábbi évekből is. Elsősorban 3rd downnál szeretjük megzavarni az ellenfelet és változtatni a védelem felállását. Ekkor néha előfordult, hogy valamelyik defensive end a linebackerek mellől próbálta rohamozni az ellenfél irányítóját, a falban pedig hárman tartózkodtak. Ez azonban csak egy szimpla taktikai húzás, nem komplett szisztémaváltás. Emiatt ne is kergessük magunkat olyan illúziókba, hogy számos csapathoz hasonlóan védelmi formációt változtatunk.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants