David Wilson és a labdavesztések

Az idény első mérkőzésén vereséget szenvedtünk a Dallas Cowboys ellen, az egyik legnagyobb csalódást pedig David Wilson keltette. Futni nem hagyták a dallas-i védők, ráadásul két fumble-t is vétett. Az első labdavesztésnél deja vu érzésünk lehetett, hiszen tavaly rookie idényét ugyanígy kezdte, csak akkor Sean Lee segédkezett a labda elvesztésében. A mostani fumble-ben benne volt Henry Hynoski is, aki nemigen találta még önmagát sérülése után. A második egyértelműen Wilson hibája volt. Csak egy kézzel fogta a labdát, mikor pedig érezte, hogy ebből baj lehet már késő volt. A lecseszést meg is kapta Coughlintól és nem is térhetett már vissza a pályára.

Hogy ez jó döntés volt? Nem vagyok benne biztos. Andre Brown kiesésével gyakorlatilag csak egyedül Wilsonnal mentünk neki a mérkőzésnek. Az eddigi tapasztalatok alapján Da'Rel Scottban nem nagyon bízik az edzői stáb, de most esélyt adtak neki. Ez teljesen jogos is volt, hiszen a futójáték haldoklott és két labdát is elveszítettünk. Azt viszont nem tartom jó döntésnek, hogy nem térhetett vissza tavalyi első körös választottunk. Szinte kizártnak tartom, hogy még egy ilyen hibát vétett volna. Scott sem állt a helyzet magaslatán, ő a mérkőzés végi interceptionben segédkezett. Edzőink ismerik csak igazán játékosaink személyiségét, de úgy érzem, hogy egy vagy két drive-nyi pihenő után sokkal átgondoltabban és bizonyításra készen tért volna vissza Wilson.

A fumble probléma tehát újra előkerült, a kérdés pedig, hogy állandó problémával állunk-e szembe, vagy pedig egyszeri jelenség. Újonc vagy kevés tapasztalattal rendelkező futóknál gyakori jelenség a labda elvesztésének veszélye. A Packers-nél Eddie Lacy követte el ezt a hibát a 49ers ellen. Alfred Morris tavaly 1600 yard felett futott, de négy alkalommal is kiütötték a kezéből a labdát. Első ilyen jellegű hibája megvolt éjszaka is az Eagles ellen. Wilson tavaly 71 labdacipelésből egyszer vétett fumble-t, ez korrekt érték.

Edzői stábunk nem először áll szembe ezzel a problémával. 2010-ben Ahmad Bradshaw kezéből 7 alkalommal hagyta el a játékszert, de a problémát sikerült orvosolni, hiszen egy évre rá egy fumble-t sem tudtak kierőszakolni ellene! Ez is mutatja, hogy a játékosnak ezen hiányossága orvosolható. A másik labdavesztő művészünk Tiki Barber volt, aki 10 éves pályafutása alatt 32 fumble-t vétett.

Barber egyébként nyilatkozott Wilsonról az offseasonban, de akkor másik problémája, a blitzek felvétele volt terítéken. Korábbi játékosunk elmondta, hogy rookie idényében ő is szenvedett ezzel. Az egyetemen sok esetben kisebb és lassabb játékosok jöttek szembe de a profik között sokszor 250-260 fontos szörnyeket kellett megfognia, akik hatástalanítása elsőre ijesztőnek tűnt. Ha Barber fejlődni tudott a játék ezen elemében, akkor ez Wilsonnak is sikerülni fog. Ugyan a futók között sem számít túlságosan magasnak a korábbi Virginia Tech játékos, de rendkívül erős testalkata van.

Jelenleg úgy látom, hogy ez a két tényező az, ami visszafogja játékosunkat. Kiváló atletikus képességekkel rendelkezik, rendkívüli gyorsasága mellett képes a szerelés meghiúsítására is, bármikor képes lehet egy-egy nagy játékra. Ugyanakkor ahhoz, hogy végérvényesen első számú futóvá váljon jobban szerepet kell vállalnia Manning megvédésében, illetve a labda megtartásában. Ha ezekben fejlődni tud, akkor nem lesz kérdés, hogy egy kiváló játékost draftoltunk tavaly a személyében. Ellenkező esetben viszont lehet csalódást fog nyújtani...

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu