Beharangozó: Falcons - Buccaneers (7. hét)

Elérkezett a 7. forduló, csapatunk ezúttal pedig Atlantába, a Sólymok otthonába látogat vasárnap, magyar idő szerint este hétkor. Két igazán szerencsétlen csapat összecsapása lesz ez, ahol mindkét fél görcsösen fog hajtani a győzelemért, azonban csak egyik tudja majd megszerezni azt. Azon túl pedig, hogy mindkét gárdának égető szüksége van a győzelemre, igazi vérre menő küzdelmet láthatunk majd, hisz két NFC South rivális is csap össze egyben, a Georgia Dome-ban.

Idén még három csapatnak nem sikerült egy meccset sem megnyernie, és igen, bizony mi is köztük vagyunk sajnos. Több drámán mentünk keresztül az elmúlt pár héten, mint a Kardashian klán egész évben. A szappanopera egykori irányítónkkal kezdődött, majd húsevő baktériumokba torkollott, végül minden behatással együtt sikeresen kibéreltük magunknak az NFC South utolsó helyét. Mely mindazok tudatában, hogy két csoport riválisunk is nagyon gyengélkedik idén, igazán bosszantó tény.

Sokak várták a Sólymok szárnyalását is, azonban az atlantai gárda 1-4-es mérleggel áll, és bizony nem ők lesznek délen a befutók, sokkal inkább a Saints. Mindez pedig azért is kellemetlen nekik, mert tavaly egy 13-3-as mutatót produkáltak.

A Falcons dolgát leginkább játékosainak hiánya fogja vasárnap megnehezíteni. Hisz kulcsfontosságú emberek dőltek ki, többen egész szezonra, és ez nagyban befolyásolja a Sólymok idei mérlegét. Elveszítették legjobb elkapójukat egész szezonra, Julio Jones-t, akinek lábát műteni is kellett. Roddy White bokaproblémákkal küszködik. Az idén Atlantába szerződött futó, Steven Jackson pedig már három hetet kényszerült kihagyni. Jackson St. Louis-ból érkezett hozzájuk, és nem titkolván azért döntött így, mert szeretne még karriere során Super Bowl gyűrűt nyerni, azonban úgy tűnik ez idén sem fog neki összejönni. A Falcons oldaláról reménykedtek visszatérésében, a Bucs elleni mérkőzésre, azonban úgy tűnik Jackson még mindig nem fog tudni játszani vasárnap.

És mintha nem sújtaná elég átok ezeket a fránya Sólymokat, múlt héten elveszítettek egy újabb futót Jason Snelling személyében, aki a Jets ellen szenvedett agyrázkódást. A bal tackle Sam Baker is kidőlt, ő egy térdsérülés miatt. ValamintAkeem Dent linebackert is hiányolniuk kell, ő szintén bokasérüléssel bajlódik.

Jones és White kiesése miatt, Matt Ryannek egyetlen egy értékelhető célpontja maradt, a tight end Tony Gonzalez. Nem is csoda, hogy Gonzalez ilyen szépen termeli tehát a yardokat idén, az elmúlt két mérkőzésen bemutatott 22 elkapást, 246 yardon, és szerzett 2 touchdownt is. Matt Ryan egyébként szépen termeli a yardokat ahhoz képest, hogy mindenki kidőlt előle. 1649 yardnál jár, szerzett 10 TD-t, és három interceptiont dobott. A Falcons öt mérkőzéséből pedig, négy meccsen is 300 yard fölött passzolt. Furcsa is ehhez képest az a négy vereség. Ryan régi motoros már, ahogy a két csapat rivalizálása is az. Az Atlanta irányítójaként, tíz alkalommal léphetett pályára ellenünk. Ezen a tíz találkozón 2069 yardot passzolt, 10 touchdownt szerzett, és adott 10 interceptiont is. Minden meccsre jutott tehát egy TD és egy labdaeladás mondhatni. A két csapat utolsó találkozóján azonban mi győztünk, ez volt a tavalyi szezonunk utolsó meccse, ahol sikeresen "visszanyertük becsületünket" és 22-17-re megvertük őket, egy nappal szilveszter előtt. A két csapat találkozóinak örökmérlegét is a Buccaneers vezeti 20-19 arányban.

Megtudná valaki mondani, a Falcons játékosok miért töltenek annyi időt a sürgősségin?

Maradt tehát Ryannek, a jó öreg Gonzalez, de bizony elkapókat is kell küldeni a pályára. Atlantában nagyon bíznak Roddy White visszatértében, de mivel egész héten nem edzett, erre túlságosan reális esély nincs, ha pedig esetleg mégis így lenne, biztos, hogy nagyon korlátozott lesz a játéka vasárnap. White távolmaradása esetén, olyan fiatal játékosokat kell majd pályára küldeniük mint Kevin Cone, Drew Davis, vagy esetleg az újonc tight end Levine Toilolo. Ez mindenképpen a mi malmunkra hajtja a vizet, hisz a Buccaneers secondary remek idén. És bár múlt héten Darrelle Revis csúnyán leszerepelt DeSean Jackson ellenében, valamint az újonc Johnthan Banks-et is megverte Riley Cooper, attól függetlenül úgy gondolom az Atlanta fiatal elkapói nem fognak gondot okozni számukra. Személy szerint interception áradatra számítok. Az pedig egész biztos, hogy Gonzalez is rendesen megfog izzadni meccs végére, miután a Dashon Goldson - Mark Barron safety páros fog ügyelni rá, hogy túl sok yardot ne haladjon ezen a meccsen. Az agresszív blitzeket pedig Lavonte David (LB) szállítja majd Matt Ryannek, aki 4 sack-nél jár már idén.

Roddy White (a képen), Julio Jones, és Steven Jackson kiesése nagyon nagy érvágás az Atlanta támadó egységének.

Akinek talán még Gonzalez-nél is nehezebb dolga lesz, az pedig az Atlanta futója,Jason Snelling, aki mint említettük egy agyrázkódás után fog visszatérni.Snelling 21 próbálkozásból 111 yardot futott idén, ez egy mutatós kis 4 yardos átlag, azonban nem hiszem, hogy problémát jelentene ez pro bowler Gerald McCoy-unknak, vagy az újdonsült nose-tackle Akeem Spence-nek.

A Tampa Bay-vel kapcsolatos legnagyobb kérdés talán jelenleg az, hogy képes lesz-e megszerezni első győzelmét? Én már nem is tudom mi lehet ennek a kulcsa, a támadóegységünk ugyanis annyira nincs a helyzet magaslatán idén, hogy lassacskán már a pápa is hivatalos közleményben fog lemondani róluk.

Doug Martin 142 yardot futott legutóbb a Falcons ellen.

A legutóbbi Atlanta elleni találkánkon, a kulcs a győzelemhez egyértelműen Doug Martin (RB) volt, aki 142 yardot szaladt, és szerzett egy touchdownt is a Falcons védelme ellen. Igazság szerint biztos most vasárnap is fogunk támaszkodni Doug Martin játékára, azonban nem győzöm magam ismételni, miszerint ez hétről hétre milyen szinten egyre átlátszóbb. Illetve sajnos Carl Nicks kiesése a támadófalból szintén megnehezíti a futójátékunk dolgát, miután Ted Larsen nem volt múlt héten a helyzet magaslatán, ahogy az egész támadófal sem. Ettől függetlenül Doug Martin már így is 409 yardnál jár idén, 3,5 yardos átlaggal, ami a hatodik legjobb eredmény az NFL-ben. A Falcons futás elleni védelme javult idén, de nem olyan nagy mértékben azért. A felelősök Martin megállításáért ezúttal Joplo Bartu, és Paul Worrilow lesznek.

Mike Glennonról már készítettünk nektek egy kis összegzést a héten, a jó támadó játéknak mégis csak egy jó irányító lenne a kulcsa. Azonban ehhez egy egész mérkőzésen jó produkáló karmester kéne, és nem olyasvalaki, aki a második félidőre elfogy mentálisan, és eladogatja kulcsfontosságú szituációkban a labdákat. Glennon játéka hétről hétre jobban fest egyébként. A múlt heti 273 yard, és 2 TD, az idei legjobb irányító teljesítmény amit Bucs szurkoló idén láthatott. És úgy néz ki hétvégén végre minden játszópajtása kijöhet majd a térre Glennonnak. Hisz első mérkőzésén legjobb elkapónkat Vincent Jacksont kellett hiányolnia, majd a múlt héten Mike Williams dőlt ki. Most azonban úgy tűnik mindketten játszanak, és kiegészülnek a múlt héten brillírozó tight enddel, Tim Wrighttal, akinek múlt heti 91 yardos teljesítménye annyira jó volt, hogy nem is láttunk olyat tight endtől 2011 óta.

A Falcons védelme, egész biztosan megpróbál nyomást helyezni Glennon-ra, hisz ő kifejezetten a zsebben érzi jól magát. Bár múlt héten megmutatta, hogy ha szaladni kell pár yardot akkor sem riad vissza a dologtól. Amit pedig mindenképpen ki kéne küszöbölnie játékából, azok a bizonyos labdaeladások, melyek folyton eldöntik a mérkőzéseket az ellenfél javára. A Falcons passz elleni védelme nem a legjobbak közé tartozik a ligában, mérkőzésenként 274,8 yardot engedélyeznek, mely a 26. helyre sorolja őket az NFL-ben. És ezidáig mindösszesen három interceptiont tudtak szerezni a szezonban.

A vasárnapi győzelem úgy kell tehát mindkét csapatnak, mint egy falat kenyér, és bár a szezonunk elment, ahogy a Sólymoké is, mégis csak illene egy ilyen szinten száz sebből végző gárda ellen, mint a Falcons megszerezni az első győzelmünket. Egy esetleges vereség esetén, ha Greg Schiano-nak még mindig lesz munkája megeszem a kalapomat. (Tudom, már készíthetem is.) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezzel a kerettel ilyen rossz mérleget produkálni, az elfogadhatatlan, és a botrány kategória! Persze tudjuk, hogy ez a csapat baromira "well-coached", és az edző személyével pedig valószínűleg semmi probléma nincs... ugyebár.

"Isten hozott a rémálmunkban!"

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneers.blog.nepsport.hu