Beharangozó: Buccaneers - 49ers (15. hét)

Elérkeztünk a 15. fordulóhoz, és egyben a Buccaneers utolsó hazai mérkőzéséhez is. Nem igazán tudom mi izgalmakat tartogathat számunkra még ez a szezon, hisz valljuk meg őszintén jól el lett cseszve az elején. Míg vannak akik a rájátszásba jutásért izgulhatnak, mi már maximum csak a “black monday-t” várjuk. Izgulhatunk a draft pozíciónk alakulásáért. Élvezhetjük a Cowboys, az Eagles és a Cardinals fanok támogatását a hétvégén. Illetve egyszerűen csak a remélhetőleg szép futballt, hiszen már csak három forduló van hátra, aztán jön a nyolc hónapnyi böjt.

Vasárnap, itteni idő szerint este hét órakor, a San Fransisco csapata látogat hozzánk. Az elmúlt évtizedekben kaptunk zakót tőlük rendesen. A két csapat örök mérlegét nem csoda tehát, hogy a 49ers vezeti 16-4 arányban. A két gárda első találkája még 1977-ben volt, a legutóbbi pedig 2011-ben, ahol szintén egy totális megsemmisítésben volt részünk. Kalózaink ugyanis kikaptak 48-3 arányban. És bár más szelek fújtak San Fransiscoban, 1977-ben, 2011-ben, és most 2013-ban is. Azt azért el kell mondani, hogy a folyamatos zakó tőlük egyáltalán nem meglepő, hisz a liga egy olyan franchise-áról van szó. Akik az elmúlt két évtizedben folyamatosan tudják tartani a konzekvens fejlődést, és évről évre jó szereplést tudhatnak magukénak. Nem lenne rossz, ha ezt Tampa Bay-ben is honosítani tudnák lassacskán.

Sok Bányásznak emlékezetesek a Tampa Bay elleni pillanatok. Hisz Frank Gore például 125 yard felett futott ellenünk 2011-ben. Patrick Willis ellenünk játszotta karrierje egyik legjobb mérkőzését, még újonc évében sikerült 20 szerelést bemutatnia a Buccaneers ellen 2007-ben. Azt a bizonyos 2011-es mérkőzést, például Vernon Davis is 2 TD elkapással zárta, pedig összesen 3 elkapást mutatott be egész mérkőzésen. Szóval mondhatni, hogy a 49ers csapata előszeretettel használ minket pofozózsáknak, afféle laza edzőmeccsként. Bár valószínűleg a 2003-as rájátszást sem felejtik el egyhamar. Akkor bizony rajuk keresztül (is) vezetett az utunk a Super Bowl győzelemhez.

1214_2meccs2003-ban a 49ers-en át vezetett az út, a bajnoki címig!

De mi van most? Van egy 49ers, aki vezetőedzőjével az élén, őrült és gyilkos hajszába kezdett, az utolsó, még rájátszást érő hely megszerzéséért. És bár jelenleg a magukénak tudhatják, ez a dolog rögvest változhat, ha esetleg a hétvégén botlanak egyet, a folyamatosan éledező Buccaneers ellen. Ráadásul egy hármas győzelmi szériával fognak Tampa Bay-be érkezni. Decemberben már minden élet halál kérdése, főleg ha elkövetted azt a hibát, hogy november hónapban sorozatosan kikapsz, ahogy tette ezt a San Fransisco legénysége is. Ezzel pedig teljesen magukra engedték a Seahawks csapatát, akik jelenleg vezetik is az egész NFC-t. A 49ers-nek tehát mindennél jobban fog kelleni ez a győzelem.

Ettől függetlenül persze akár esélye is lehetne nyerni Kalózainknak. San Fransisco igen csak a nyugati parton található. Ott pedig egy teljesen más időzóna van. Mire ide érnek Tampába délutáni mérkőzést játszani, a niners játékosainak még valamikor reggel lesz. És bár lehet, hogy ez így hülyén hangzik, de ezek pontosan azok a dolgok, amik kihatással lehetnek egy-egy mérkőzésre.

És bár az eltérő időzóna egy dolog. Ami a leginkább kihatással lesz rá, az bizony a gameplan amivel az edzők érkezni fognak. Sajnos idén nem igazán megy nekünk a mobilis irányítók, és a read-option ellen. Ezért is kell majd nagyon odafigyelnünk Colin Kaepernick-re (QB). Bár a pass rush már feléledni látszott a Bills elleni találkozónkon. Azért Kaepernick urat egy teljesen más támadófal védi. És ha esetleg ki tudják venni a játékból Gerald McCoy-t és társait, akkor bizony a linebacker sorunkra hárul a feladat megállítani őt, még mielőtt túl sokat szaladgál a labdával. A San Fransisco vezetőedzőjét, Jim Harbaugh-t egész héten Lavonte Davidről kérdezgették. Tartanak-e tőle, hogyan készülnek rá, mit gondol a linebackerről? És talán ez bizony nem is véletlen. Hisz ha van a read-optionnek ellenszere, akkor az bizony, egy gyors, sokoldalú, magas football IQ-val rendelkező linebacker, aki pillanatok alatt átlátja a kialakult helyzetet a pályán. Márpedig a mi Lavonte Davidünk ilyen.

1214_4meccsColin Kaepernick 2012-ben berobbant az NFL-be, és egészen a Super Bowl-ig repítette a San Fransisco-t!

A San Fransisco támadóegysége nem produkálja épp a legacélosabb passzjátékot a ligában idén. Sőt! Jelenleg ők az utolsó csapat ebben a kategóriában. A Buccaneers védelme pedig igen csak magára talált az elmúlt pár hétben, és folyamatosan szerzik a labdákat. Jelenleg a Buccaneers büszkélkedhet a legtöbb interceptionnel a ligában. Michael Crabtree-nek (WR) és Anquan Boldinnak (WR) lesz melója bőven Darrelle Revisszel, és Johnthan Banksszel szemben. Így nagyon is elképzelhető, hogy ezen a találkozón inkáb a tight end, Vernon Davis fog több lehetőséget kapni a passzolás terén. Vagy ami talán még elképzelhetőbb, hogy egyáltalán nem fogják erőltetni a passzjátékot. Hisz minek is tennék? Ha egyrészről nem megy, másrészről futni is tudnak. Ráadásul 133 yardot meccsenként. Frank Gore (RB) idén már 931 yardnál jár. És 4,2 yardot tesz meg kísérletenként. Ahogy az irányító Colin Kaepernick is 400 yard fölött futott már ebben a szezonban.

A San Fransisco remek futójátékát, és a tight end Vernon Davis-t nézvén. A vasárnapi napon leginkább a Mark Barron, Dashon Goldson safety duó, kiegyensúlyozott játékára lenne szükségünk. Valamint arra, hogy Gerald McCoy-t és társait ne tudja teljesen lekapcsolni a 49ers támadófala. Illetve ildomos lesz a Bucs védelmének odafigyelnie a rövid, illetve screen passzokra. Hisz valljuk meg idén ezekkel sem igazán tudunk mit kezdeni. A ligában pedig talán nem is látni még egy olyan csapatot, akik annyit operálnának ezekkel, mint a San Fransisco.

1214_3meccsDashon Goldson, a San Fransisco színeiben, itt még Mike Williams-t “bünteti”.

Persze a kiváló futójátékon túl, van ám ennek a 49ers-nek egy kiváló védelme is, és idén nem is annyira a támadóegység nyeri az ő mérkőzéseiket, hanem sokkal inkább az a bizonyos defense. Az pedig már most borítékolható, hogy nekünk esélyünk sem lesz, ha Mike Glennon (QB) az elmúlt két hétben látott formáját hozza. A san fransisco-i secondary teljes egészében le fogja őt nyelni reggelire. És talán pontosan ezért inkább egy jól működő futójátékot kéne vasárnapra magunkkal vinnünk. Nem mintha a futás elleni védekezésük nem lenne erős, de úgy gondolom még mindig ez a legjobb esélyünk egy esetleges vasárnap esti győzelemre. A Bucs szurkolók tekintete tehát ismét Bobby Rainey-n (RB) lesz, aki múlt héten franchise rekordot döntött a leghosszabb TD-t érő, line of scrimmage futással a Bucs történetében, és az idén inkább a futójátékot hatékonyan segítő támadófalunkon.

Biztos vagyok benne, hogy érdekes mérkőzés lesz. A 49ers a rájátszásba jutásért fog küzdeni, és egy vereség esetén máris kint találhatják magukat a wild cardot jelentő pozícióból. És bár sokak szerint a Buccaneers-nek már tök mindegy. Ami egyébként igaz is lenne, ha nem egy az állásáért folyamatosan küzdő edzőgárda hajtana minket. Így talán meg merem kockáztatni, hogy komolyabban fogják venni ezt a mérkőzést mintha a playoff-ért küzdenénk mi is. Pedig egyre több Bucs szurkoló szorít Greg Schiano menesztéséért, és a minél kedvezőbb draft pozícióért. Vasárnap este pedig, az utolsó hazai mérkőzésünkön idén, meglátjuk mihez kerülünk közelebb.

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com