Jerrel Jernigan: új klasszis született?

Az elmúlt mérkőzéseken több szép elkapást is bemutatott játékosunk, aki harmadik évére végre megérkezett az NFL-be. Persze nagy kérdés, hogy csak egy-egy kiugró teljesítményt láttunk-e tőle, vagy tényleg ezen a vonalon folytatja pályafutását. Erre csak a jövő ad majd választ, de nézzük meg részletesebben is az elmúlt két évben kissé háttérbe szoruló elkapót.

Egy fiatal játékosról nem szabad elhamarkodott ítéletet mondani, hiszen lehet, hogy kell neki valamennyi idő ahhoz, hogy felvegye a profik ritmusát. Egy WR-nél például akár 3 év is kell ehhez. Jernigan a harmadik évéhez érkezett és idén sem láttunk belőle eddig túl sokat. Egy-egy elkapás, de mindössze ennyi. Múlt héten a Seattle elleni súlyos vereség alkalmával azonban több átadás is repült az irányába és kihordott lábon egy irtó nagy Chancellor ütközést. Ezzel játékosunk mindenki elismerését kiérdemelte még annak ellenére is, hogy leginkább garbage time-ban villogott. Tegnap újra hozta ezt a kiváló teljesítményt és Eli első számú célpontjává vált. 6 elkapásból 80 yardot és 1 TD-t szerzett. Szó se róla, remekül használta ki Cruz hiányát.

Draftolásakor nagy playmakernek tartották, sokan DeSean Jacksonhoz hasonlították. Szó se róla, sokoldalú játékosnak tűnt, a Troy egyetemén sokat használták wildcatben is, így pedig a földön is hasznos yardokat hozott csapata számára (középiskolában még irányítót játszott). Összesen 5972 yardot ért el 4 éve alatt, ezzel pedig új rekordot állított fel egyetemén. A wildcat azóta kihalt, csapatunktól pedig főleg nem számíthattunk erre a felállásra, de ennek ellenére sem számított anno rossz húzásnak Jernigan megszerzése. Veszélyes visszahordónak is tartották, senior évében kickoff és punt return TD-t is felírhatott magának. Sokan nem lepődtek volna meg ha a drafton már a második körben kiválasztják, végül azonban a harmadik kör 84-dik helyéig várnia kellett. Következzen most az akkor róla írt scouting report.

Gyorsaság: veszélyes játékos az ellenfél védői számára sebessége és gyorsulása miatt. Rövid távon is képes elérni maximális sebességét, ezzel pedig el tud szakadni ellenfelétől. Képes második sebességbe is kapcsolni. Labdával a kezében komoly gondokat okozhat az ellenfél defense-nek.

Blokkolás: kis mérete behatárolja blokkolási képességeit. Ha nem az ő irányába megy a játék képes a play ellazsálására is. Ennek ellenére szívós játékosról beszélünk, aki egyik defensive backtől sem ijed meg.

Kezek: el tudja kapni a nehezebb labdákat is. Ritkán hagyja, hogy testét érintse a labda ezzel is csökkentve a drop esélyét. A lehető legmagasabban támadja a labdát, ez mindenképp előnyös alacsony termete miatt.

Elszakadás: a pálya több területén kell majd alkalmazni kis termete miatt. A press coverage ellen valószínűleg meggyűlik majd a baja. Szerencsére rendelkezik olyan szintű laterális sebességgel, ami lehetővé teszi az emberétől való elszakadást.

Route futása: testalkata és egyensúlya lehetővé teszi, hogy tisztán fussa meg a kijelölt útvonalat. Képes arra is, hogy lelassítson, majd újra felgyorsulva lerázza magáról a védőt.

Méret: 5'9" magas és 185 lb tömegű, ez pedig nem a legideálisabb. Mérete miatt biztos néhány NFL csapat lemond majd róla.

Összegezve tehát egy olyan játékosról beszélünk, aki egyetemén jó playmaker képességgel rendelkezett, ezt azonban egyelőre nem tudta kamatoztatni a profik között. Két és fél évig észrevehetetlen volt az NFL-ben, harmadik évének végére vált hasznos elkapóvá. Ugyanezt láthattuk tavaly Ramses Bardentő is, aki a Carolina Panthers-t dominálta. Emiatt ne várjunk egyelőre minden mérkőzésen 6-8 elkapást és 70-80 yardot Jernigantől, de úgy gondolom nagyobb esélye van arra, hogy megragadjon a profik között mint Bardennek volt. Jövőre szerződésének utolsó évébe lép, ha idei játékán tud javítani és eljut 4-500 yardig, akkor korrekt 3-4. számú elkapóvá válhat.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu