Beharangozó: Colts - Chiefs (Wild Card)

Ma este 22:35-kor kezdetét veszi az idei rájátszás amelynek első mérkőzésén a tavalyi és az idei Draft elsőként választó csapata az Indianapolis Colts és a Kansas City Chiefs méri össze az erejét. A Colts csoportgyőztesként míg a Chiefs a legjobb másodikként kvalifikálta magát a rájátszásba. A találkozóra a Colts otthonában, a Lucas Oil Stadium-ban kerül sor így a mérkőzést biztosan nem fogja befolyásolni az időjárás.

A két csapat nagyon hasonló statisztikákat produkált az alapszakaszban de alapvetően különböző támadójátékkal érték el mindezt. A Colts a passzjátékot míg a Chiefs a futójátékot részesíti előnyben. Az alapszakasz során a Chiefs a 6. helyen áll mind a szerzett mind pedig az engedett pontok tekintetében, míg a Colts csak a 14. a szerzett illetve 9. az engedett pontok tekintetében de ez itt rájátszás, ez már nem számít.

A két csapat már találkozott egymással az idei szezonban és két héttel ezelőtt 23-7-re a Colts nyert a Chiefs otthonában. Ebből a mérkőzésből nem szabad hosszútávú következtetéseket levonni hiszen egyik csapat számára sem volt létfontosságú a találkozó. A Colts addigra már biztosan megnyerte a csoportját, míg a Chiefs biztos Wild Card helyen állt.

A hazai csapat irányítója, a tavalyi Draft 1/1-es játékosa a szenzációs bemutatkozó évét követően idén sem okozott csalódást. Teljesítménye igaz visszaesett egy kicsit de ez szinte minden irányítóval bekövetkezik a második évében. Nagyon fontos kiemelni Luck esetén, hogy sokkal jobban vigyáz a labdára mint tavaly, hiszen idén csak 9 alkalommal dobott interceptiont. Ha nem fognak rá nyomást helyezni akkor könnyedén megnyerheti a találkozót.

Luck elsődleges célpontja a hozzá hasonlóan másodéves elkapó T.Y. Hilton és az egykori egyetemi csapattárs tight end Coby Fleener. Hilton második évében átlépte az 1.000 elkapott yardot és a kezdeti nehézségeket követően idén már Fleener is jobban teljesít. Egyetlen problémájuk, hogy a legrutinosabb és legmegbízhatóbb elkapójuk Regie Wayne megsérült a szezon felénél pedig nagy szükség lenne a rutinjára ma este.

A Colts futójátékáról viszont nem kell ódákat zengeni. A szezon közben eltradelt Trent Richardson kapta a legtöbb futókísérletet de kiábrándító 2.9-es yardos átlagot hozott. Donald Brown már sokkal jobb volt, hiszen harmadannyi kísérletből is több yardot 5.3-as átlagot produkált.

A Chiefs már hosszú évek óta irányító problémákkal küzdött de Alex Smith érkezésével megoldódott a probléma. Luck-hoz hasonlóan Smith is évfolyamának 1/1-es választottja volt. Az idei szezonban 3.313 passzolt yardot, 23 touchdownt és 7 interceptiont szerzett. Smith teljesen megújult Kansasben hiszen a San Franciscoban eltöltött egyik szezonban sem szerzett ennyi yardot és TD-t.

A Chiefs legveszélyesebb támadója a running back Jamaal Charles. Charles 1.287 futott yardja és 12 futott TD-je mellett 693 elkapott yardot és 7 elkapott TD-t szerzett. A Colts védelmének mindenképpen ki kell vennie Charles-t a játékból mert szinte egyedül is eldöntheti a találkozót.

A két említett 1/1-es mellett a harmadik biztosan nem fog pályára lépni mert bejelentették, hogy az offensive tackle Eric Fisher ágyéksérülés miatt biztosan kihagyja a találkozót. Ennek a hírnek biztosan nem örül Smith hiszen az ellenfél linebackere Robert Mathis kirobbanó formában van idei évben, 19.5 sackel zárta az alapszakasz. Az viszont jó hír a számukra, hogy visszatért a tackle Branden Albert és a linebacker Justin Houston.

Mindent egybevetve szoros mérkőzésre számíthatunk és az alapszakaszban elért mutató ellenére a Colts tűnik a mérkőzés esélyesének. A hazai pálya és a formaidőzítés miatt könnyedén továbbjuthatnak a következő fordulóba.

(nfl.com, Fotó: sbrforum.com, nfl.si.com, video.orange.mu, msn.foxsports.com)