Beharangozó: Broncos - Patriots (Championship)

Este 9 órakor kezdetét veszi az utóbbi évtized két legmeghatározóbb játékosának 15. összecsapása. Természetesen a Denver Broncos és a New England Patriots csapatáról szól a mérkőzés de minden a két irányítóra lett kihegyezve a tengerentúlon. Tom Brady és Peyton Manning személyében 4 Super Bowl győztelem, 7 nagydöntő, 21 Pro Bowl, 13 All-Pro és 6 (két hét múlva 7) alapszakasz MVP cím lesz a pályán így nem véletlen, hogy minden róluk szól.

Eddigi 14 találkozásuk során Brady volt eredményesebb hiszen 10 alkalommal hagyhatta el győztesen a pályát. Három alkalommal találkoztak a rájátszásban és itt is Brady vezet 2-1-re. Amikor a két irányító csapata találkozott a playoffban a továbbjutó csapat mindhárom alkalommal megnyerte a Super Bowl-t.

Tom Brady
 
Peyton Manning
10
Győzelem
4
67.1
Passz %
61.8
243.1
Átlag passzolt yard
283.6
26-12
TD-INT
29-20
96.6
QB Rating
85.6
All Time lista
Tom Brady
 
Peyton Manning
148 (3)
Karrier győzelem
167 (2)
49,149 (7)
Passzolt yard
64,964 (2)
359 (5)
TD
491 (2)
6,147 (1)
Rájátszásbeli passzolt yardok
5,909 (2)
42 (3)
Rájátszásbeli TD-k
34 (4)

Az idei alapszakaszban is találkozott a két csapat és 24-0-s első félidőt követően a hosszabbításban nyert a Patriots. Azóta azonban kiesett egy kulcsjátékos mindkét oldalon. A tight end Rob Gronkowski és a linebacker Von Miller számára már hetek óta véget ért a szezon. Mindkét csapatban bőven vannak sérültek (főként a Patriots-nál), de ezen január közepén már nem kell csodálkozni.

Az utóbbi években átalakult az NFL és egyértelműen passz központú ligává vált. A Főcsoport elődöntők győztes csapatai viszont átlagosan 37.3 alkalommal próbálkoztak futásokkal ami meglepően magas szám. Az egyik legjobb pont a Patriots volt a Colts ellen, 234 futott yardot és 6 futott TD-t szereztek. Ilyen kiemelkedő teljesítmény mellett Brady-től elegendő volt 198 passzolt yard.

A múlt heti mérkőzés hőse a running back LeGarrette Blount volt aki 166 futott yardjával beállította a Patriots rájátszásbeli rekordját. Egymaga 4 futott TD-t szerzett ami csak egyel marad az NFL rekordtól. Blount-nak ma azért nehezebb dolga lesz mert a Broncos védelme 8. volt a futás ellen védekezésben. Meghatározó szerepe lehet, hiszen ha egyik irányító sem fog elkövetni nagy hibákat akkor a futójáték fogja eldönteni a mérkőzést.

A Brady - Manning páros mellett a wide receiver Wes Welker az este másik főszereplője. Welker az offseasonban hagyta el a Patriots-t és ma este volt csapatta ellen bizonyíthatja, hogy megérte volna 2 millió dollárral magasabb szerződést kínálni a számára. Elvileg ma "könnyebb" dolga lesz Welker-nek mert a Patriots védőinek megoszlik majd a figyelme hiszen Demaryius Thomas-t, Eric Decker-t és Julius Thomas-t is meg kell állítaniuk.

A másik oldalon Danny Amendola és Julian Edelman okozhat komoly fejtörést a Broncos védői számára. Az újonc elkapó páros Aaron Dobson és Kenbrell Thompkins folyamatosan sérülésekkel bajlódik az utóbbi időben. Biztosan játszani fognak de azt nem lehet megjósolni, hogy a sérülés mennyire fogja befolyásolni a játékukat. A négyes mellett komoly szerepet kaphat Manning régi ismerőse Austin Collie is. A cornerback Chris Harris kiesése miatt a nickelbackkel szembekerülő elkapó jó napot zárhat.

Összességében egy szoros mérkőzésre számíthatunk rengeteg szerzett yarddal. A találkozón a támadójáték fog dominálni és mivel komoly szelet ígérnek estére így sok futójáték várható.

Képek: patriots.com, bleacherreport.com,