Az esélytelenek nyugalma

Nem mindig a legjobb mutatókkal rendelkező csapatok jutottak be az NFL nagydöntőjébe, a Super Bowl-ba, de ők is alkottak maradandót, amivel bevésték magukat a sportág emlékkönyvébe.

A Super Bowl a legnagyobb csapatok összecsapásának számít az NFL-en belül, azonban ez nem mindig történik így. A yardbreaker.com összeállításában az eddigi legrosszabb csapatokat vesszük figyelembe, akik megküzdenek a Lombardi trófeáért.

10. helyre egészen a XXI. század első szezonjának a végéig kellett elmennünk, hiszen a 2001-es Super Bowlba 11-5-ös mutatóval jutott be a fináléba. Eredményeiket legfőképp bivalyerős defense-üknek köszönhették, ugyanis ellenfeleiknek csupán átlagban 14 pontot és 72 yardot engedélyeztek ellenfeleiknek. Azonban a döntőben a Baltimore Ravens elég erősnek bizonyult számukra, a hollók 34-7-re darálták le az óriásokat.

9. Az egyik legnagyobb pofont a Buffalo Bills alakulata kapta 1993-ban. A Troy Aikman vezette Dallas Cowboys alapos verésben részesítette a New York melletti alakulatot. A bivalyok hiába rendelkeztek a legjobb futóátlaggal és a 3. legponterősebb mutatóval, hatalmas megalázásban részesültek Pasadenában. 52-17-es vereséget szenvedtek a XXVII. Super Bowlon.

8. Az idei szezonban a Denver Broncos számít a mérkőzés egyik legnagyobb esélyesének bivaly erős támadóegységének köszönhetően. Azonban a 80-as évek nem róluk szóltak, de 1987-ben mégis ott lehettek a Super Bowlon. Az alapszakaszt 11-5-tel zárták a vadlovak, majd John Elway vezetésével egy remek játékkal verték az AFC döntőjében a Cleveland Brownst. Azonban a döntőben alaposan elpáholták a mérföld magasról érkezett csapatot, az idei helyszín csapata, a New York Giants 39-20-as verést mért a coloradóiaknak.

7. A New England Patriotsnak volt egy Bill Belichick és Tom Brady előtti időszaka, amikor a csapatnál az is csoda volt, hogy egyáltalán a nagydöntő közelébe került. Ekkoriban az előd, Drew Bledsoe egy az előzőekhez hasonlóan, 11-5-tel zárult alapszakasz után készülhetett a rájátszásra. Bledsoe ebben az idényben remek formában játszott, a védelem pedig remekül hárította a futópróbálkozásokat. A Jacksonville Jaguars leverése után a gárda készülhetett történelme második Super Bowljára, amelyben a Brett Favre vezette Green Bay Packers nagy falatnak bizonyult, a wisconsiniak 35-21-re verték a hazafiakat.

6. 1988-ban is döntőt játszhatott John Elway és a Denver Broncos. Azonban ez a döntő sem sikerült a legfényesebben, a vadlovak 42-10-es vereséget szenvedtek a Washington Redskins ellen.

5. 1994-ben minden fanatikus meglepődött azon, hogy a San Diego Chargers megnyerte csoportját az AFC nyugati szekcióját. A döntőben a régióbeli rivális, San Francisco 49ers Steve Young vezetésével alapos verésben részesítette az amerikai konferencia bajnokát, az aranyásók 49-26-ra nyerték a XXIX. Super Bowlt.

4. Talán a legfrissebb emlék lehet a 2008-as Arizona Cardinals szereplés. Kurt Warner és Larry Fitzgerald a támadószekciót, Dominic Rodgers-Cromartie a védelmet segítette, összetéve pedig a pintyek egy izgalmas Philadelphia elleni NFC döntő után válthatták meg repülőjegyeiket Tampába, ahol a Pittsburgh Steelers várt rájuk. Azonban az esélyek itt helyre álltak, bármennyire is küzdöttek a glendale-iek, Big Ben Roethlisberger és Santonio Holmes remek játéka kevés volt a sivatagi népnek, akik így se vallottak szégyent. 27-23-as vereséget szenvedtek az acélosoktól.

3. Az első Magyarországon is sugározott Super Bowl egyik résztvevője volt a Jake Delhomme vezette Carolina Panthers. A párducok a már Tom Bradyvel és Bill Belichickkel megtáltosodott New England Patriots ellen néztek farkasszemet a New Orleans-i fináléban, ahol ők is emelt fővel távozhattak a pályáról, már ha NFL-döntőn lehet így. Adam Vinatieri utolsó másodperces mezőnygólja röpítette a Lombardi-trófeát Bostonba.

2. Los Angeles ma már nem rendelkezik NFL-csapattal, de ha valamelyikben bíztak a szakírók, az nem a Rams volt. Azonban a napjainkban St. Louisban szereplő csapat 1980-ban a Terry Bradshaw által irányított Pittsburgh Steelersszel nézett farkasszemet egy meglepetés szezon után, az acélosok meg nem kegyelmeztek a kisebbik LA-ből érkező csapatnak, könnyed, 31-19-es sikert arattak.

1. A 80-as évek nem a New England Patriotsról szóltak. Hol volt még Tom Brady, Bill Belichick vagy netán a korábbi irányítósztár, Drew Bledsoe? A hazafiak 1986-ban jutottak be történelmük első nagydöntőjébe, ahol még nem a mai sikereket érték el a meglepetés szezon után. A chicagói medvék rendesen szétmarcangolták a bostoni alakulatot, 46-10-es sikert aratva.

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Kép: crotonnyc.com, sacbee.com, spokeo.com, cbssport.com

Címkék: playoff2014