Kulcspárharcok amelyek eldönthetik a Super Bowl-t

Mi lesz ha egy megállíthatatlan erő találkozik egy mozdíthatatlan tárggyal? A 48. Super Bowl megadja a választ. Ennél jobb párosítást nem is kívánhattunk volna a nagydöntőre hiszen a legjobb egységek egyszerre lesznek pályán. A liga legjobb támadósorának kell megküzdenie a liga legjobb védőegységével és a másik egységek is közel egyforma erős csapatrészek küzdelmét fogja hozni. De mi dönthet köztük?

Az első és legfontosabb kérdés a Seattle Seahawks pass rush-a. A "Legion of Boom" secondaryje szezonzációs idényt produkált és a pass rush is nagyon működött az alapszakaszban. Ebben nagy szerepe volt a Seahawks general managerének, John Schneider-nek hiszen a tavalyi offseasonban szerződtetett két elit szabadügynök pass rushert Michael Bennett és Cliff Avril személyében. A páros 16.5 sacket és 6 kierőszakolt fumblet szerzett az alapszakaszban.

A mérkőzés nagy kérdése, hogy mekkora nyomást tudnak helyezni Peyton Manning-re. Két héttel ezelőtt a Patriots védői meg sem közelítették a Denver Broncos irányítóját és ha ugyanígy játszik majd a Seattle D is akkor esélytelenek lesznek a találkozón. A Broncos irányítójától megszokott okos játék miatt ha elegendő ideje lesz akkor megtalálja majd az üres elkapóit. Így kulcsszerepe lesz az Avril, Bennett, Bruce Irvin triónak a mérkőzésen.

Nagyon jól működik a denveri támadófal pedig a szezon elején elvesztették a legjobb emberüket Ryan Clady-t. A tackle lábfejsérülés miatt csak két mérkőzésen léphetett pályára. Ha rosszul dolgozik a fal akkor nagy bajba kerülhet a Broncos. A hetedik játékhéten az Indianapolis Colts védői folyamatosan elérték és négy alkalommal sackelték is Manning-et. És az Colts védelme volt nem pedig a liga legjobbja.

A Sherman faktor? Mint mindenki hallhatta két hete, Richard Sherman a liga legjobb cornerbackje úgyhogy komolyan vigyázni kell vele. Manning két hete szándékosan elkerülte a Patriots legjobb cornerbackje, Aqib Talib által őrzött elkapóját. Talib második negyedes kiesése után felpörgött az offense, mindenki megjátszhatóvá vállt és emlékszünk mint lett a vége.

Welker és Julius Thomas játéka? Welker két éve kulcsszituációban elejtett egy labdát pedig az az egy play megváltoztathatta volna a döntő végkimenetelét így biztosan mindent meg fog tenni, hogy bizonyítson. Nem csak a nagy játékokra hanem rövid keresztező routokkal is szétszedheti az ellenfél védelmét. Mellette ott lesz a tight end Julius Thomas aki az idei szezonban robbant be az NFL-be. Neki valószínűleg nehéz napja lesz hiszen Earl Thomas és Kam Chancellor személyében a liga legjobb safety párosával kell szembenéznie.

A másik Thomas? Fontos kérdés, hogy mi lesz Demaryius Thomas-al. Az ésszerűség azt diktálja, hogy a legjobb elkapót a legjobb védő azaz Richard Sherman fogja fogni. A média napokon már összeakadt szóban a két játékos és Thomas nyilatkozata szerint nagyon örül neki, hogy az NFL legjobb cornerbackje védekezik majd rajta. Majd kiderül, hogy a meccs után is ilyen boldog lesz-e.

Mennyit számíthat Percy Harvin? Az idei szezonban igazolt elkapó folyamatosan sérüléssel bajlódott és emiatt csak 2 mérkőzésen léphetett pályára az idei szezonban. 3 elkapással és 38 yarddal zárta a szezon eddigi részét. A múlt héten engedélyt kapott az orvosoktól és pályára léphet holnap. És mit fog csinálni? Mivel alig szerepelt az új csapatában ezért még senki sem tudta kielemezni. Nem tudják milyen szerepet szánnak neki és milyen routokat futtatnak vele. Lehet, hogy ezekért a dolgokért pont Harvin lesz a "difference maker".

Az irányítók összehasonlításánál nem kell sokat gondolkodni, hogy melyikük felé billen a mérleg nyelve. De fel kell tennie a kérdést, hogy mire is számíthatunk Russell Wilson-tól. Wilson egyfajta game manager, neki arra kell ügyelnie, hogy a támadósor elvégezze a dolgát. Nem neki kell eldöntenie a találkozókat. Az utolsó pár mérkőzés nem sikerült túl jól a számára, az utolsó hat mérkőzésén négy alkalommal sem lépte át a 200 yardos határt sőt a Saints ellen csak 103 passzolt yardot szerzett. Ezeken a mérkőzéseken 5 TD és 3 interception a mérlege amin mindenképpen javítani kell.

A Broncos offense? A Mike McCoy által irányított offense sem volt utolsó a tavalyi szezonban de Adam Gase egy igazi gépezetté változtatta a támadósort. Manning TD és passzrekordja, 5 játékos 10 elkapott TD felett és a liga történetének legtöbb szerzett pontja. Knowshon Moreno is megújult az irányítása mellett. 1,038 futott yards, 10 touchdownt és 548 elkapott yardot szerzett az alapszakaszban. Kisebb sérüléssel bajlódik de Moreno lesz a Broncos kezdő futója a döntőn. A Seahawks falán illetve a Bobby Wagner nevével fémjelzett linebacker soron kell átverekedni magát. Kiesése esetén ott van még ugyan Monte Ball aki nagyon jó újonc szezont futott de teljesítménye azért elmaradt az idei Moreno-tól.

És legvégül jöjjön a Beast! Marshawn Lynch nem volt a média hét főszereplője de könnyen a Super Bowl főszereplője lehet. Körülbelül hat és fél percet töltött a médianapon és Deion Sanders-nek adott rövid nyilatkozatát leszámítva nem mondott semmit (és azt a nyilatkozatot sem élvezte). Csak azért van ott, hogy ne büntessék meg. Ha a pályán viszont átvált Beast módra akkor eldöntheti a találkozót.

A Seahawks futójátéka 4., a Broncos futás elleni védekezése 8. volt a ligába. Két jó egység de mi lesz ha elszabadul a Vadállat. Nagy kérdés, hogy hány yardon tudják tartani Lynch-et. Goal line szituációban is nagyon erős de ha egyszer elszabadul és végigmegy a pályán akkor eldöntheti a találkozót. A szakértők többségének véleménye szerint ha a Seahawks nyer akkor Lynch lesz az MVP, ennél kevés dolog mutatná meg jobban, hogy mennyire fontos a csapat számára.

Már csak egy nap és kiderül, hogy mi lesz a párharcok végkimenetele!

Képek: miamisportsgeneration.com, usatoday.com, nbcphiladelphia.csnphilly.com, sportsgrid.com,