Tuck vs Joseph vs Beason: kire van a legnagyobb szükség?

Jelenleg nagyjából 12,5 millió dollárral van a New York Giants a fizetési sapka plafonja alatt. Ez azt jelenti, hogy sokkal jobb a helyzet, mint számos más csapaté, de több neves szabadügynöknek is új szerződést kell ajánlani. Néhány szerződésmódosítással, új szerződéskötéssel, illetve cuttal tovább növelhető a fizetésekre elkölthető keret. Lássuk hát három legnevesebb free agentünk közül ki az, akire a legnagyobb szükség lenne a továbbiakban is.

Justin Tuck

Két csalódást keltő év után tért vissza a helyes útra és ismét 10 sack felett zárt. Ez alapján néhány jó éve lehet még a ligában és a korábban elképzelt igényei is nőhetnek. Még nem tudni kipróbálja-e a piacot, vagy aláírja csapatunkkal új szerződését. Nehezítheti a helyzetét, hogy több neves defensive end csapatot válthat és a Rotoworldön pl. csak a nyolcadik helyre rangsorolják Tuckot.

2013-as szabadügynök szerződések a poszton

Cliff Avril (Seahawks): 2 év, 13 millió $
Michael Bennett (Seahawks): 1 év, 5 millió $
Dwight Freeney (Chargers): 2 év, 8,75 millió $
Osi Umenyiora (Falcons): 2 év, 8,5 millió $
John Abraham (Cardinals): 2 év, 4,6 millió $

A fizetések alapján egy 2, maximum 3 éves szerződésre számíthat játékosunk. A nagy konkurencia miatt nem fogják túlfizetni, nála vonzóbb célpontok is vannak a passzsiettetők között. Jelenleg nem látok rá esélyt, hogy évi 4-5 millió dollárnál nagyobb pénzt kapjon.

Csapaton belüli riválisok: Jason Pierre-Paul, Damontre Moore, Mathias Kiwanuka

Esély a maradásra: 70-80%

Linval Joseph

A liga talán legalulértékeltebb defensive tackle-je. Több mint 50 szerelést szerez évente és egy DT-hez képest pass rusher képességei is korrektek. Legutóbb szinte lemásolta 2012-es statisztikáit, igaz egy mérkőzéssel kevesebben lépett pályára. Nagy szerepe volt abban, hogy többek között LeSean McCoy-t, Jamaal Charles-t és Adrian Petersont is lenullázta a védelmünk. A csapat egyik legjobb játékosa volt.

2013-as szabadügynök szerződések a poszton

Henry Melton (Bears): 1 év, 8,45 millió $
Randy Starks (Dolphins): 1 év, 8,45 millió $
Desmond Bryant (Browns): 5 év, 34 millió $

További nagy szerződések

Ndamukong Suh (Lions): 5 év, 63,5 millió $
Gerald McCoy (Buccaneers): 5 év, 55 millió $
Geno Atkins (Bengals): 5 év, 53 millió $
Haloti Ngata (Ravens): 4 év, 48,5 millió $

Az tisztán látszik, hogy top fizetést senkitől sem kap Joseph, de jogosan lehetnek magasak az igényei. Barry Cofieldhez hasonlítják, akit néhány éve csapatunk nem tudott megtartani és 6 évre, 36 millió dollárért írt alá a Redskins-hez. Joseph-et kicsivel jobbnak tartom nála, de egy nagyjából ekkora, esetleg kicsivel nagyobb fizetéssel már elégedett lehetne. A kérdés az, hogy ezt csapatunk hajlandó vagy képes-e megadni.

Csapaton belüli riválisok: Cullen Jenkins, Johnathan Hankins, Markus Kuhn.

Esély a maradásra: 40-50%

Jon Beason

Carolinában nem találta a helyét, Luke Kuechly érkezése miatt szélső linebackerként kellett játszania ami nem feküdt neki és csapatunk korábbi játékosa, Chase Blackburn kiszorította a kezdőből. Jókor jött számára a csere, a restart gomb megnyomása után karrierje visszatért a régi kerékvágásba, csapatunk pedig szinte ingyen egy klasszis linebackerrel erősödött. A védelem teljesen új arculatot kapott, ebben pedig igen nagy szerepe van Beasonnak. Bebizonyította, hogy egészséges tud maradni, igazi vezéralkat és képes bejátszani a teljes pályát.

2013-as szabadügynök szerződések a poszton

Dannell Ellerbe (Dolphins): 5 év, 35 millió $
Brad Jones (Packers): 3 év, 11,75 millió $
Rey Maualuga (Bengals): 2 év, 6,5 millió $

Nagyjából Brad Jones fizetéséhez igazíthatja igényeit. 30-hoz közelít már, több súlyos sérülésen is túl van, senkitől sem kap már évi 10 milliót Beason. Új otthonra talált New Yorkban, emiatt elsődleges célja mindenképp a maradás. 3-4 millió dollár nem lenne nagy pénz szolgálataiért és ő lenne az egyetlen linebacker aki nagyobb fizetést kapna a keretben.

Csapaton belüli riválisok: Spencer Paysinger, Mark Herzlich (ha maradnak)

Esély a maradásra: 60-70%

A tények alapján érdemes egy rangsort felállítani. Azt gondolom, hogy a legnagyobb szükség Linval Joseph megtartására lenne. Iszonyat nagy munkát végez a támadófal közepében, amely nem a leglátványosabb feladat az NFL-ben. A legjobb korban van, 25 éves múlt, legjobb évei még hátravannak. Ha az év második felében látott védelmet szeretnénk viszontlátni, akkor továbbra is a csapatban kell tartani játékosunkat. Meg kell adni neki azt a pénzt amit akar (persze csak egy bizonyos keretek között). Vannak needek a csapat többi részében is, azonban Joseph távozásával sikerülne egy újabbat csinálni.

A második helyre Jon Beasont raknám. Azért őt, mivel egy trade árán sikerült megszerezni a játékjogát. Egy hetedik körös draft cetlivel gazdagodott a Panthers, de így is ordas nagy hiba lenne elengedni a játékost. Mikor érkezett már elúszott a szezon, így az elmúlt év maximum Beason beépülését szolgálhatta, illetve azt, hogy milyen egészségi állapotnak örvend. A "vizsgán" átment, így megkaphatja a 3-4 milliót, ami kb. az igénye lehet.

Végül pedig Justin Tuck. Nagyot játszott idén, ehhez nem fér kétség. Leginkább az idény második felére lendült formába. A 13. fordulóig mindössze 2,5 sackkel állt és remek statisztikájában benne van az is, hogy Washingtonban négyszer is a földre tudta vinni RGIII-t. A 11-ből egyébként összesen 6 sacket a Redskins ellen ért el, ez pedig mindenképp negatívum nálam. Ami mellette szól, hogy ő a védelem egyik vezére és a futójáték ellen is képes hatásosan játszani. Ha úgy dönt, hogy kipróbálja a piacot lehet koppanni fog, hiszen számos vetélytársa akad majd, akik vonzóbb lehetőséget kínálnak nála. Emiatt azt gondolom, hogy az ő megtartása nem jelenthet majd nagy akadályt.

És hogy mennyibe fájhat a három játékos megtartása? Ezt nehéz megmondani, hiszen egy hosszútávú szerződés esetén könnyen előfordulhat, hogy a kontraktus végéhez közeledve egyre nő a fizetés. Persze Beason és Tuck maximum 2-3 évre írhat alá, így náluk erről nincs szó. Azt gondolom kettejük fizetése maximum 8 millió dollárt foglalna el a fizetési sapkából. Mivel Joseph még annyira nincs benne a korban, ezért simán kaphat egy öt éves szerződést is akár. Az ő esetében megoldható lenne, hogy első évében "mindössze" 3-4 millió dollárt keressen, ezzel is segítve csapatunkat. Így összességében a három játékos megtartásával el is menne a fizetési sapkából fennmaradó 12 millió dolláros összeg.

Aggodalomra azonban semmi ok, lehetne még helyet csinálni. Eli Manning már most esélyes lehet egy új szerződésre és ugyanez a helyzet Antrel Rolle-al is, aki ugyan élete egyik legjobb szezonján van túl, de kivágásával 7 millió dollárral nőhetne a keret. Chris Snee, David Baas és Mathias Kiwanuka ugyanebben a helyzetben van, kis ügyeskedéssel 10-15 millió dollár környéki összeget lehetne felszabadítani. Ez lehetővé tenné egy vagy két nevesebb szabadügynök érkezését és egy jó drafttal orvosolhatóak lennének a csapat hiányosságai.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu