Ha Tuck távozna

A combine során Jerry Reese egyik interjúja során elmondta, hogy lehetővé teszi Justin Tucknak, hogy kipróbálja magát a szabadügynök piacon. Ez könnyen azt jelentheti, hogy távozik is defensive endünk. Persze az is lehet, hogy továbbra is csapatunk tagja lesz a játékos.

Sokan azt jósolták, hogy Tucknak befellegzett már, hiszen 2011-ben és 2012-ben összesen csak 9 sackig jutott. Nem tudott egészséges maradni, ez pedig teljesítményét is befolyásolta. Játszani persze nem felejtett el, a Super Bowl menetelés során 3,5 sacket szerzett a rájátszásban, Tom Brady-t pedig kétszer is a földre tudta vinni.

A legutóbbi esztendőnek úgy futott neki, hogy ott volt a nyomás rajta, bizonyítania kellett hiszen szerződése utolsó évébe ért. Felemásan indult számára a szezon, a sackek továbbra sem jöttek, de például az első két mérkőzésen egyaránt 8-8 szerelésig jutott. Ezt követően azonban beleszürkült a mezőnybe és a 13. fordulóig 2,5 sackig jutott. Ekkor valami megváltozott, hiszen RGIII-t négyszer is lezúzta, ez pedig új lendületet adott játékának. A Lions elleni meccs kivételével mindegyik mérkőzésen elkapta az ellenfél irányítóját és 11 sackkel fejezte be az évet (ez kettővel több, mint amennyit az elmúlt két évben elért).

Rögtön megváltozott defensive endünk megítélése és ezzel együtt a fizetési igényei is megnőttek. Álljunk azonban meg egy pillanatra. 12 mérkőzésig gyakorlatilag a pályán sem volt Tuck, ezután azonban új erőre kapott. Roppant inkonzisztens teljesítmény. Sack számának több mint a felét (6) a Washington Redskins ellen érte el, csoportriválisunk pedig nem a kiváló támadófaláról ismert... A jobb támadófalak ellen egyszerűen nem tudott mit kezdeni.

Ez a tény biztosan nemcsak nekem tűnt fel és lehet emiatt meri Reese kiengedni játékosát a piacra. A másik tényező Tuck életkora, 31 éves lesz, az ennyi idős defensive endek pedig rendre évi 5 millió dollár alatti szerződéseket kaptak tavaly. A pozíció ráadásul roppant telített idén, több kiválóságnak is lejárt a szerződése, főhősünket pedig a Rotoworld mindössze a nyolcadik helyre rangsorolja a DE-k között. Emiatt nem látok rá nagy esélyt, hogy védelmünk kapitánya a nyitást követő 1-2 napban gazdára találjon. Mi történik akkor, ha tényleg távozik?

Egyrészt érkezhet új játékos a draftról, másrészt a több kiváló defensive end közül elcsíphetünk egyet a szabadügynökök közül. Neveket nem mondanék, de jelöltből lehet több is. Egy új játékosra pedig szükség lehet. Nem tudni még Jason Pierre-Paul milyen állapotban van, rajta kívül más egyértelmű kezdő játékosunk pedig nincs. Damontre Moore újonc szezonja némileg csalódást keltett, Mathias Kiwanuka pedig sosem volt klasszis játékos.

Egy korábbi írásban 70-80%-t adtam Tuck maradására, ez most lecsökkent kb. 50%-ra. Jelen pillanatban képtelenség megmondani mi lesz a további sorsa, de távozása esetén szükség lesz egy új játékosra, hiszen alaposan visszaeshet a korábbi félelmetes védőfal teljesítménye.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: nydailynews.com