Draft 2014 - Johnny Manziel (QB)

JOHNNY MANZIEL, QB

TEXAS A&M

6 ft (183 cm), 210 lbs (95 kg)

Következzen a Texas A&M irányítója Johnny Manziel, aki körül nagy a felhajtás, de vajon tényleg ennyire ígéretes?

Johnny Manziel vagy Johnny Football vagy a jövő sztárja. Sokféle nevet aggattak rá az évek során és elég nagy a felhajtás is körülötte, de vajon tényleg ennyire jó vagy ismét egy gyorsan kihunyó csillagot látunk az NFL-ben?

Egy biztos, hogy a Vikings-nak szüksége van irányítóra. Jelenleg úgy állunk, hogy Cassel a kezdő, legalábbis ilyen fizetéssel kicsit sokallnám, ha csak csere lenne. Az első kör 8. helyén választunk és a legújabb mock draftok kiadásaiban a Texas A&M irányítóját párosítják a Vikings csapatával. Megmondom az őszintét én nem feltétlenül lennék boldog, ha Manziel Minnesota-ban kötne ki. Persze erre talán nem is nagy az esély, mert van jó pár olyan csapat előttünk, akinek szintén szüksége van irányítóra, ráadásul a legújabb fejlemény, hogy a Rams kész eltradelni az összesített második választójogát, így egy újabb potenciális irányítóvadász csapat is bekerülhet elénk.

Manziel a Texas A&M University-re járt és a 2012-ben már footballprogramjában is részt vett. 2011-ben a Redshirt szabály miatt nem játszhatott egy mérkőzésen sem, a csapat része teljesen csak 2 éve lett.

2012-ben olyan jól játszott, hogy simán elhozta a Heisman Trophy-t Manti Te’o és Collin Klein elől. A legjobb egyetemi játékosnak járó díj persze nem csak úgy lett az övé. 68%-os passzpontossággal játszott az első évében, több mint 3700 yardot és 26 TD-t szerzett passzal. Emellett futni is szeret, ezt bizonyítja 1410 yardja és 21 TD-je.

Ezt tavaly csak fokozta és 69.9%-os passzpontosság mellett átlépte a 4000 passzolt yardot és 37 TD-t szerzett. Futásaiból visszavett, hiszen “csak”  759 yardot futott 9 TD-vel.

2012-ben a törvénnyel is megütközött. Egy bárban verekedésbe keveredett, majd a helyszínre kiérkező rendőröknek egy hamis személyigazolvánnyal próbálta azonosítani magát, ami miatt letartóztatták. Később bűnösnek vallotta magát a bíróságon. Az akkor még csak 19 éves Manziel később rendbontás és garázdaság miatt állt bíróság elé és nem az okmányhamisítás miatt, ezt az ügyvédje mondta el. Csak a teljesség kedvéért: Mikor a rendőr kérte a személyiét, akkor Manziel egy Louisiana-i jogosítványt adott át 90/12/06-os születési dátummal. Valójában 1992.12.6. az ő születési dátuma. Bukta.

Szépek, szépek az egyetemi eredmények, de ugye hogy ő sem olyan hibátlan.

Elismerései az egyetemi éveiből:

Heisman Trophy (2012)
Davey O’Brien Award (2012)
Manning Award (2012)
Archie Griffin Award (2012)
Chic Harley Award (2012)
AP Player of the Year (2012)
Sporting News Player of the Year (2012)
Consensus All-American (2012)
SEC Offensive Player of the Year (2012)
2x First-team All-SEC (2012, 2013)
SEC Freshman of the Year (2012)
College Football Performance National Freshman of the Year (2012)
Cotton Bowl Offensive MVP (2012)
Cotton Bowl Champion (2012)
SEC Male Athlete of the Year (2013)
Chick-fil-A Bowl Offensive MVP (2013)
Chick-fil-A Bowl Champion (2013)

Erősségei:

Nagy kéz, amivel jól megtudja markolni a labdát. Dinamikus sportoló, aki elég szenvedélyes is, ami segíti őt a pályán. Különösen pontosan dob, ami mellett nem lehet elmenni észrevétlenül. Mozgékony játékos, aki zsebből is és azon kívül is nagy hatékonysággal tudja átadni a labdákat az elkapóknak. Szeret futni, ami a mostani NFL viszonyokat elnézve inkább előny, mint hátrány, hiszen a futó irányítók korszakát éljük a profiknál. A passzpontosságát a remek időzítésének köszönheti. Remekül lát a pályán, nem megy bele felesleges szituációkba, így kis hibaszázalékkal játszik. Tágra nyitja a szemeit, ami miatt a perifériás látása is jó ez különösen hasznos, mikor futásnak ered. Jó fizikai és szellemi állapotú játékos.

Gyengeségei:

Szokatlan és sokak szerint aránytalan testalkata van. Nagyon nagy a lábai vannak. Van még hova fejlődnie, meg kell tanulni, hogyan védje meg jól magát. Fegyelmezetlen. Sajt elképzelései vannak a pályán, így gyakran azt valósítja meg a playek során. Túl sokat időzik a zsebben, ráadásul nem mindig hasznos, hogy ott “táncolgat” annyi ideig. Ez különös nehézségeket fog majd okozni a csapatok OL edzőinek, hogy Manziel-t rendesen megvédjék. A lábmunkája is további finomítást igényel. Gyakran túlvállalja magát és nagyon hosszan dobja a levegőben a labdát, bízva az elkapóiban. Nem tesz túl jót neki a korán jött nagy hírnév. Máris egy Prima Donna-nak mondják, aki csak a sikereknek élne és abban fürdene. Inkább hasonlít egy Hollywood-i jelenséghez, mint egy tényleges jövőbeni NFL legendához. Nincs elég tapasztalata, mert csak két évet játszott, ráadásul azt is nem hagyományos offense-el, így még nagyon sokat kell tanulnia. Sokan Tim Tebow-éhoz hasonlítják eljövendő pályafutását amiről tudhatjuk, hogy a Tebowing-on kívül semmi érdekeset nem hozott.

Mike Zimmer véleménye:

Manziel nemrég vett részt egy Pro Day-en, ahol a Vikings vezetőedzője, Mike Zimmer is megtekintette őt. Gyorsan összefoglalva azt lehet elmondani, hogy nem volt tőle elragadtatva. Túl nagy a felhajtás és igazából nem is nagy durranás. Zimmer korábban már azt mondta aggódik miatt, hogy Manziel nem elég érett a profi karrierre. Nem hinné, hogy kész lenne arra, hogy egy csapat vezére legyen a pályán vagy igazi tekintély az öltözőben.

Scouting Combine eredményei:

  • 40 yardos sprint: 4.68 másodperc
  • Vertikális ugrás: 31.5 inch (80.1 cm)
  • Helyből távolugrás: 113 inch (287.02 cm)
  • 3 cone drill: 6.75 másodperc

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com