Draft 2014 - Hasean „Ha-Ha” Clinton-Dix (S)

Poszt: Safetyhaha.jpg

Egyetem: Alabama

Méretek: 6-1, 208

Az orlandói származású Clinton-Dix már korán kitűnt a futball tehetségekben gazdag Floridában is. Két évig az Edgewater Középiskolába járt, ahol futóként túllépte az 1000 futott yardot második szezonjában. Ezt követően transzferelt a Dr. Phillips Középiskolába, ahol elsősorban a secondaryban számítottak az atletikus játékosra, safety és cornerbanck poszton. Azonban kihasználták sokoldalúságát, és időnként a támadósorban is feltűnt futóként és elkapóként, emellett visszahordóként is remekelt.

Az egyetemi toborzás során a legmagasabban jegyzett játékosnak számított a posztján, így a legjobb egyetemek ajánlatai közül válogathatott. Már viszonylag korán elkötelezte magát szóban az Alabamához többek között az Florida, Florida State és az USC bánatára. Azonban később közölte, hogy még nem teljesen biztos a döntése, és az LSU is szóba jöhet nála, amivel viszont Tuscaloosában okozott egy kis izgalmat. Végül hű maradt a Nick Saban irányította együttesnél és egyetemi cimboráját Dee Hartot is sikerült a csapathoz csábítania, aki pedig eredetileg a Michiganhez kötelezte el magát.

Freshmanként 2011-ben főleg a speciális csapatban kapott szerepet a kick coverage csapatrészben. Már ekkor szóhoz jutott egy-egy play erejéig a védelemben, ami zöldfülűként nem rossz egy olyan csapatban, ahol többek között Mark Barron és Robert Lester voltak előtte a depth charton.

Másodévesként immár a mélyvízbe került, a távozó Mark Barron helyett már 10 mérkőzésen kezdett free safetyként, Robert Lester párjaként. Elsősorban mélységi safetyként számítottak rá, ami kedvezett neki, és e pozícióban remekül kamatoztathatta labdaszerzési képességeit. Az Arkansas 52-0-s megalázásakor megszerezte az első interceptionjét az egyetemen, emellett egy fumble-lel is hozzájárult a SEC-rivális legyőzéséhez. A szezont nagyon erősen zárta, utolsó három meccsének mindegyikén lehúzta az ellenfél irányítójának egy-egy passzát. Előbb a szezon mindenkori legfontosabb meccsén leszedett egy passzt az Auburn ellen, majd jelentősen hozzájárult a SEC Konferencia bajnoki címének megnyeréséhez a Georgia ellen, végül oroszlánrészt vállalt a Notre Dame elleni domináns győzelemben is a BCS bajnoki döntőben.

4 interceptionjével holtversenyben a csapat legeredményesebb játékosa volt, szerelésekből mindössze 37-et gyűjtött a szezon során, ami leginkább a safetyk közötti erős rotációnak és mélységi szerepének tudható be.

A 2013-as szezonra egyértelműen ő lett a secondary vezére, amire szükség is volt, mert Dre Kirkpatrick egy évvel korábbi távozása után a meghatározó DB-k közül Dee Milliner és Robert Lester is profinak állt. Az idény elején sikerült visszavágniuk a Texas A&M-nek a megelőző évben elszenvedett vereségért, bár a védelem nem csillogott, mert 42 pontot sikerült kapniuk a Johnny Manziel által vezetett Aggies támadóktól.

A szezon további része nem alakult teljesen úgy, ahogy remélte, bár ennek nem a pályán nyújtott teljesítménye volt az oka. Október elején csapata határozatlan időre eltiltotta a játéktól csapatszabályok megsértése miatt, ami, mint később kiderült azt takarta, hogy a nyáron kölcsönt fogadott el a csapat egyik erőnléti edzőjétől, aki viszont játékos-ügynökökkel volt kapcsolatban. Clinton-Dix szerencséjére igazolni tudta, hogy a pénzt visszafizette, ügynökökkel pedig ő maga nem került kapcsolatba. Így az NCAA végül két meccs után feloldotta az eltiltást.

Az Arkansas ellen visszafoglalhatta a kezdő helyét a védelemben és rögtön interceptionnal jelentkezett, emellett 5 szerelést gyűjtött a meccsen, ahol az újabb 52-0-s győzelem során a védelem egymást követő második évben nullázta le a Razorbacks támadóit. A mérkőzésen a védelem a szezon hátralévő részére elvesztette Clinton-Dix safety párját Vinnie Sunserit térdsérülés miatt, akit a továbbiakban Landon Collins pótolt. Collins és Clinton-Dix hatékony pátost alkotott a szezon hátralévő részében. Az idényben összesen 3 alkalommal hagyta el az ellenfél csapata szerzett pont nélkül a Bryant-Denny Stadiont. Clinton-Dix 2-szer csente el az ellenél passzait és 4 levédekezett passzkísérlet fűződött a nevéhez. Emellett 7 meccsen szerzett legalább 5 szerelést, végül összesen 51 szereléssel végzett, amivel a második legeredményesebb DB volt a csapatban.

Junior idényének vége nem a legjobban sikerült a gárda számára. Előbb az Auburn elleni Iron Bowlt bukták hihetetlen, drámai végjátékban, ami után az ősellenség a SEC döntőbe, onnan pedig BCS nagydöntőbe jutott. Ezután a Sugar Bowlon sikerült az Oklahomától 45 pontot kapniuk, ahol a Sooners irányítója Trevor Knight Sugar Bowl rekordot jelentő 348 yardot és 4 TD passzolt. Clinton-Dix viszont egyéni elismerésekkel vigasztalódhatott. Az 5 nagy szervezetből, mindössze a Walter Camp Alapítványnál nem került be az All-American csapatba, emellett természetesen a SEC Konferencia első csapatának is tagja lett.

Megfelelő magassággal rendelkező játékos, de inkább nyúlánk testfelépítésű, még több izmot is tudna magára szedni. Sebessége megfelelő ahhoz, hogy megbirkózzon a pálya mélységében való játékkal. Fordulékony, jó irányváltási képességekkel rendelkezik, sebessége miatt képes kijavítani a kisebb helyezkedési hibákat is. Nagy tapasztalata van a mélységi játékban, jól olvassa a játékot és rendszerint határozottan reagál és gyorsan odaér a play helyszínére. Bár emberfogásban nincsen nagy tapasztalata, de fordulékonysága és sebessége miatt szükség esetén 1-1-ben is rá lehet bízni egyes elkapók őrzését.

Távolról is képes jó ütemben és jó szögben érkezni, jól emelkedik, keresi a labdát. Mélységi pozícióból is odaér a futásokra és a LOS-re, de előfordul, hogy túlfut a játékon, cutback lehetőséget engedve a futóknak. A LOS-hez közel a boxban nincs sok tapasztalata, ott többször meggyűlt a baja a blokkokkal. Általában magabiztosan szerel, nem törekszik mindig nagy ütésekre, inkább arra, hogy alacsonyan szerelve biztosan megállítsa az ellenfelet.

 

Agresszíven és gyorsan reagál, ami sokszor nagy játékokhoz, de néha hibákhoz vezet, mert ilyenkor könnyebben áldozatul eshet cseleknek, play-action játékoknak. Bár fordulékonysága és sebessége még e helyzetekből is gyakran kisegítette.

 A tavalyi szezonban nagyon hiányzott nálunk egy jó mélységi safety, ezt a feladatot valószínűleg jól meg tudná oldani nálunk, ráadásul a speciális csapatban is használható, ami nálunk is mindig szempont egy újoncnál. Kérdés, hogy mennyire alkalmazkodna LOS-hez közelebbi játékhoz, mivel Bill Davis szereti rotálni a safetyket. 

phillyblogbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu

Kép: upi.com, nfl.com, sports.yahoo.com, fansided.com