Draft 2014 - Zach Mettenberger (QB)

DRAFT, Zach Mettenberger_1ZACH METTENBERGER

QB LSU

6 ft 5 in (196 cm),  230 lbs (104 kg)

A 2014-es DRAFT-on garantáltan kiválasztásra kerül egy irányító általunk, a legfőbb fennmaradó kérdés csak az, hogy ez mikor is valósul meg. Kezdetben minden moch draft arról szólt, hogy a Vikings az első kör összesített 8. helyén biztos, hogy irányítót fog választani, hogy megoldja az évek óta fennálló problémáját. Ezek a hangok azonban szépen lassan abbamaradtak és most inkább LB poszton való húzást jósolnak Minnesota-ba. A végleges döntést persze mi csak május 8-án tudjuk meg, mikor Goodell besétál a papírral a kezében és felolvassa, addig is izgatottan várjuk és találgatunk.

Én már korábban is megpendítettem, hogy nem kell feltétlenül arra számítani, hogy QB érkezik az első körben, mert talán nem feltétlenül csak ez a poszt az elsődleges erősítésre szoruló egység. Tudom, most szórnátok a köveket, de a szabadügynöki piacon világossá vállt, hogy Zimmer és stábja a védelembe erősített be rendesen, de egy lényeges poszt még valahogy megoldatlan.

Azonban nem kell mindjárt hajat tépni, hiszen a DRAFT-on bár a TOP vagy annak értékelt irányítók kimennek valószínűleg az első 8-10 helyen, a második körben is lehet találni gyöngyszemet, akit gondos munkával és odafigyeléssel remekül fel lehet készíteni az NFL-es karrierre. Cassel visszahozásával talán megvilágosodtunk, hogy nem biztos abban a csapat, hogy a DRAFT-ról oldja meg a következő évi kezdő irányító szerepét. Véleményem szerint Cassel marad a kezdő, mivel ő ismeri már a játékosokat és tapasztalata is van. Így esély nyílik, hogy 1-2 év alatt egy remek irányítót építsenek fel Zimmer-ék a jövő Vikings-ának.

Akire itt gondoltunk az az LSU Tigers irányítója, Zach Mettenberger. Zach egy déli srác, Georgia államban, Watkinsville-ben született. Itt élte mindennapjait, itt járt középiskolába is, sőt itt kezdte el egyetemi karrierjét is. Azt mondjuk erős túlzás lenne állítani, hogy itt játszott, mert nem így volt, így egy év után továbbállt na persze nem önként és dalolva, de a Butler Community College hallgatója lett. Mettenberger-t kirúgták a Georgia-ról, mert egy Valdosa közeli bárban egy nőt többször is szexuálisan molesztált, ezt később be is ismerte. Emiatt a Georgia edzője Mark Richt kirúgta őt a csapatból 2010. április 28-án. 2010-ben a Butler Community College játékosaként  már egyből kezdőként számoltak vele. 2678 yardot, 32 TD-t és 4 interceptiont ért el, majd egy év után átment az LSU-ra.

2011-től kezdve már az LSU Tigers irányítójaként tevékenykedett. Első évében még csak 5 meccsen kapott lehetőséget, de ezek 1-1 playek voltak, mert csak 11 passzkísérlete volt, igaz 1 TD passzt így is ki tudott osztani. Ebben az évben az LSU az Alabama ellen játszott BCS National Championship-et, de 21:0-ás végeredménnyel alulmaradtak, holott emlékszem én még rájuk fogadtam is. (nagy kár volt így utólag belegondolva)

2012-től már a csapat első számú irányítója lett, mert Lee és Jefferson a draftra jelentkeztek. Jól is indult itten pályafutása, hiszen az első 5 meccsét meg is nyerték a csapattal és a teljes idény sem mutatott rossz formát, hiszen 10-2 -es mérleggel zárták az évet. Érdemük a Chick-fil-A Bowl szereplés volt, ahol azonban vereséget szenvedtek. Mettenberger minden meccsen játszott és 12 TD mellett 7 interceptiont dobott.

Tavaly 9-3 -al zártak és Zach ismét jó idényt futott, hiszen 22 TD-t osztott ki és csak 8 alkalommal adta el a labdát. Azonban a tavalyi idény utolsó mérkőzése az alapszakaszban nem sikerült jól Zach-nek, ugyanis keresztszalag szakadást szenvedett az Arkansas ellen, így az Outback Bowl-t is kénytelen volt kihagyni. Azóta már túl van a műtéten és teljes felépülés várható mire elkezdődik az NFL DRAFT. Értelem szerűen nem vett részt a Scouting Combine-n sem, a rehabilitáció miatt.

A Minnesota Vikings már beszélt is Mettenberger-el és egy privát látogatásra hívta őt, hogy jobban megismerjék és megnézzék, hogy mozog a pályán. Ezt a privát bemutatót Baton Rouge-ban tartják, Louisiana-ban kedden és szerdán.

Elismerései az egyetemi évekből:

SEC Championship (2011)

Erősségei:

Kivételes magasság. Kiemelkedő kar erő, amivel jól és hosszan meg tudja dobni a labdákat. Jól indít mélységi passzt. Már az egyetemen is NFL stílusi koordinátora volt, akitől jól megtanulhatta, hogy hogy legyen igazi vezető.

Gyengeségei:

Nehéz lábai vannak, amik meg is látszanak a mozgási sebességén. Könnyen beáldozza magát a felesleges sack-eknek. Talán túl gyorsan akar szabadulni a labdától és néha elhamarkodott döntéseket hoz. Kicsit csőlátása van és gyakran túldobálja az elkapókat a mélységi passzoknál. Nem mindig választ jó elkapót, így gyakran nem az üresen állónak, hanem a védő által fogott-nak dobja a labdát. Ingadozott a súlya az egyetem alatt, majdnem 120 kg is volt. Keresztszalag szakadása nem a legjobb ajánlókártya, de a DRAFT-ra teljesen rendbe jön.

Scouting Combine eredményei:

Nem vett részt a Scouting Combine-n sérülése és annak rehabilitációja miatt.

Kiválasztás: 2. kör ha egészséges lesz, de talán visszacsúszik a 3. körre

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com

Kép: lsu.247sports.com