Anthony Collins, mint elit passz blokkoló

Az SB Nation oldalán megjelent egy írás, a Buccaneers idei szerzeményéről, Anthony Collins-ról. Mely kissé a játékos mögötti számokba enged bepillantást. Ezt szeretném veletek ismertetni a következőkben, néhány gondolattal kiegészítve.

A Bucs támadófalával korán sem volt minden rendben a tavalyi szezonban. A szurkolók első sorban, Greg Schiano balf*szkodásai mellett természetesen, a falat okolták a tavalyi sikertelen szezon miatt. És ahogy ilyenkor lenni szokott, a nagyérdemű fejeket követelt. Aztán Lovie Smith érkezésével kapott is. Ugyanis ilyen gyorsan nagytakarítást még a clean up 2000-el sem lehet végezni. Most már persze azért többen úgy látjuk, hogy Lovie Smith csak fél munkát végzett. A “kisöprés” nagyon szépen ment. Ám a leselejtezett darabok többségét nem igazán pótolta. Díszes hasonlatokkal élvén.

Tudom én, hogy Donald Penn öregszik, és ehhez mérten sokat keresett. De úgy gondolom őt még elbírta volna ez a keret, a jelenlegi minőségét nézve. Az viszont biztos, hogy a tavalyi falból ő volt az egyik leginkább épp kézláb játékos, és az ő pótlását a legnehezebb megoldani. Hát ez a feladat vár most a Cincinnati Bengals egykori játékosára, Anthony Collins-ra.

Collins tartalékjátékosként játszotta karrierje nagy részét, bár már ekkor lehetett látni, hogy kiváló játékos. Csak a Bengals kerete annyira erős volt, hogy nem jutott kezdő szerephez. Miután mégis megkapta azt, nagyon szép teljesítményt mutatott. Így érdemelte ki szerződését Tampába, és persze zsíros fizetését is. De hogy mennyire is jó tackle Anthony Collins? Mindösszesen 1500 snap áll a rendelkezésünkre mindezt eldönteni.

Lenyűgöző teljesítmény:

Anthony Collins egy sacket sem engedélyezett, a 2009-es szezon, negyedik hete óta! Azért ez nem kis teljesítmény. Azon a bizonyos mérkőzésen, a Tampa Bay, és a Washington Redskins küzdött meg egymással. Akkor Raheem Morris volt a vezetőedzője a nagyon rosszul szereplő Bucs-nak. Viszont a Redskins is szörnyű állapotban volt. Az irányítójuk Josh Johnson volt, akinek ráadásul az volt első NFL mérkőzése. Azóta lezajlott négy teljes szezon, a Buccaneers nyert 28 mérkőzést. Anthony Collins viszont egy sack-et sem engedélyezett, és mindössze 21 alkalommal sikerült az ő által őrzött irányítókra nyomást gyakorolni.

És habár nem is volt kezdő játékos. Majd 1500 snap-hez állt pályára. És egy 1313-as snap sorozatot tudhat magáénak, beengedett zsákolás nélkül. Íme egy kis összehasonlító táblázat, a liga más, hasonló pozícióban játszó játékosaival szemben:

0515_3ana

A következő játékosokat láthatjuk: Anthony Collins, Donald Penn, Trent Williams a Redskins-ből, és Joe Thomas a Browns játékosa. Donald Penn, ugye a Buccaneers korábbi játékosa, akit Collins-nak hivatott helyettesíteni. Williams megkapta a legjobb minősítést a tackle-k közül, a Pro Football Focus szerint. Thomas pedig megszerezte szintén magának, egyedüliként, a legjobb minősítést, mint passz blokkoló.

A statisztikai adatok, az első oszlopban érthetőek. Passz blokkolás, futás blokkolás. Total pressures néven, a játékos irányába érkezett sikeres nyomásokat láthatjuk. Alatta pedig, hogy ebből hányat sikerült csak megoldani szabálytalanul, “total penalites”. Illetve, hogy hány nyomást váltottak sikeresen sack-re a védők. Végül pedig, hogy mindezen statisztikák, hány snaphez való felállás alatt jöttek össze.

A második oszlopban, mindezeknek százalékos lebontását láthatjuk. Tehát, hogy hány százalékban hajtottak végre sikeres nyomást, a játékos által őrzött irányítón, hány százalékban sackelték sikeresen stb… Az utolsó oszlopban pedig egységesen, 1000 snap-re bontják le az adatokat. Remélem nem voltam túl kínai.

Az még azonban komolyabb matematikai tudás nélkül is feltűnt, (még nekem is), hogy Anthony Collins egyértelműen uralkodó minden statisztika terén.

A kockázat:

Ezen a ponton hozzá kel tennünk, hogy Collins még sosem játszott végig egy szezont, 1000 snap fölött. És nem tudhatjuk, hogy mindezt, hogy fogja fejben, és természetesen fizikailag bírni, egy teljes éven keresztül. A támadófal “legstresszesebb” pozíciójában. Azonban szakértők úgy vélik, hogy ha a fenti táblázatban látott teljesítménye, akár 30%-al csökken, még mindig a liga elit falemberei közé fog tartozni. Érdekességképpen meg lehet jegyezni, hogy Donald Penn, majd kétszer annyi nyomást engedélyezett az irányítókra rakni, mint Collins. Tehát a 30%-os teljesítmény csökkenés esetén is egy jobb játékost kapunk, mint a Bucs korábbi falembere. Ha pedig a két úriember fizetését is összehasonlítjuk. Máris elmondhatjuk, hogy bár nem vagyunk teljesen elégedettek azzal, amit Lovie Smith idén a fallal művelt. Azért azt el kell mondjuk, hogy a bal oldali tackle pozíciójában, egy zseniális döntés született.

Tehát a következtetést levonva. Ha Collins tudja tartani ezt a szintet, vagy akár még egy töredékrészt is veszítvén belőle. Bizony elit falembert találtunk magunknak, passz blokkolás terén. És reméljük, hogy nem okoz majd csalódást, bírni fogja végig a szezont. És, hogy igazi gyöngyszemre találtunk a személyében. Na meg, hogy remélhetőleg hosszútávra.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com