A Chargers aláírt az elsőkörös választottjával

A San Diego Chargers tegnap bejelentette, hogy aláírt az idei Draft első körében kiválasztott játékosával Jason Verrett-el. A 25. helyen választott cornerback szerződtetésével az összes idei Draft választottjával megegyezett a Chargers. A szerződés részleteit nem hozták nyilvánosságra de nagyságrendileg hasonló kontraktust kaphatott mint a Minnesota Vikings tavalyi elsőkörös választottja Xavier Rhodes. A Vikings cornerbackje 7.402 millió dolláros újonc szerződést kapott amely 4.06 millió dollár aláírási bónuszt tartalmazott.

Jason Verrett érdekes utat járt be, mielőtt All-American válogatott és az idei draft egyik magasan jegyzett játékosa lett belőle. A California állambeli Fairfield közelében található Rodriguez Középiskolába járt, ahol futójátékosként és DB-ként is játszott a futball csapatban. Annak ellenére, hogy futóként a csapat legjobb játékosai közé tartozott, az egyetemi toborzás során egy kérője sem akadt. Azonban ez nem tántorította el és beiratkozott a Santa Rosa Junior College-be, hogy javítson a játékán és esélye legyen egy futball ösztöndíjra. A JUCO-ban edzői tanácsára váltott cornerback posztra, ami elég jól be is jött neki. 2010-ben 5 interceptiont szerzett a Santa Rosa színeiben, és 2 kirúgást is visszahordott TD-re.

Végül beváltak a számításai, hiszen a JUCO-ból kijőve már jegyzett játékossá vált, a Rivals.com három csillagra értékelte. Így már akadtak olyan egyetemek, akik soraikban szerették volna látni, bár a top konferenciákban szereplő nagyhalak továbbra is elkerülték. Ő végül a Mountain West-ben szereplő feltörekvő texasi csapatot a TCU-t választotta.

Első egyetemi szezonja nem kezdődött zökkenőmentesen. A 2011-es szezont a Horned Frogs a Robert Griffin, Terrence Williams és Kendall Wright fémjelezte kiváló támadósorral rendelkező Baylor ellen kezdte. A Baylor alaposan szétszedte a TCU védelmét az 50-48-as TCU vereséggel végződő meccsen. A mérkőzés után Verrett annyira el volt keseredve, hogy úgy döntött, hogy otthagyja az egyetemet és a futballt. Másnap be is ment a főedzőhöz, Gary Pattersonhoz, és bejelentette döntését. Szerencséjére edzője, családja és barátai lelket öntöttek belé és rávették a folytatásra. Jól tette, hogy így döntött, mert a rázós kezdés után folyamatos fejlődés és sikerek jellemezték egyetemi karrierjét.

Első TCU-s szezonjában a csapat valamennyi mérkőzésén pályára lépett és ebből 10-szer kezdőként. Már ekkor kiderült, hogy agilis, jól szerelő játékos. CB létére 58 szerelést gyűjtött össze, ami az ötödik legtöbb volt a csapatban. A San Diego State ellen pedig az első interceptionje is megszületett. A szezon végén pedig már szóba került a Mountain West Konferencia válogatottjánál is (honorable mention). A 2011-es volt a TCU búcsú szezonja a Mountain Westben, mert a konferenciát kinövő csapat 2012-től már a Big12-ben szerepelt. A 12-2-es mérleggel végződő szezont végül bowl győzelemmel zárták le a Louisiana Tech ellen.

2012-ben következett az igazi kiugró éve. Több remek mérkőzése is volt, például a Kansas ellen 4 passzt is levédekezett, az SMU ellen kétszer szedte le az irányító passzát, a Texas Tech ellen pedig 11 szereléssel és 3 levédekezett passzal zárt. A West Virginia ellen a hosszabbításban sorsdöntő pillanatban blokkolt egy mezőnygól kísérletet, amivel a csapat kiharcolta a második hosszabbítást, ahol végül ők győzedelmeskedtek. A szezont végül 6 interceptionnel, és 16 levédekezett passzal zárta, amellyel mindkét kategóriában az FBS legjobbjai közé került. 62 szerelésével pedig a 4. legeredményesebb volt csapatában. Ezek után természetesen bekerült a Big12 Konferencia válogatott csapatába, és nevesebb All-American csapatok közül Walter Camp Alapítványnál a második csapat, az AP-nél pedig a harmadik csapat tagja lett.

A legutóbbi idény kiábrándítóan sikerült a TCU számára, elsősorban a támadók gyenge teljesítményének felróható módon. Verrett játéka viszont továbbra sem adott okot panaszra, folytatta a korábbi remek játékát. A szezon során sorra szedte le a pályáról a neves elkapókat: a Texas Techben játszó Eric Ward labdához sem jutott, Odell Beckham (LSU) és Antwan Goodley (Baylor) pedig csak szenvedett mellette, mindkettejüknek csak 1-1 elkapást engedélyezett. Bár nem sok labda ment felé, a szezon végén így is 14 levédekezett passzal dicsekedhetett a és emellett 2 interceptiont gyűjtött össze. 38 szerelése mellett pedig ezúttal egy sackkel és egy kiharcolt fumble-lel is jelentkezett.

A szezon végén ismét következhetett a díjeső. Természetesen ismét első csapatos Big12 válogatott lett, emellett az edzők a texasi Jackson Jeffcoat-tal holtversenyben megválasztották a Big12 év védőjátékosának. A Walter Campnál most már az elsőszámú All-American csapatba választották, míg gyakorlatilag az összes többi szervezetnél (AP, FWAA, USA Today) a második All-American csapatba került. A legjobb egyetemi DB-nek járó Jim Thorpe Díj szavazásán pedig a legjobb négy közé került.

A méreteit nem tartják ideálisnak, magasabb elkapók ellen hátrányban lehet. Kérdéses mennyire fogja bírni fizikailag a folyamatos igénybevételt. Alacsony termetét jó rugókkal és ütemérzékkel tudja valamennyire ellensúlyozni. Jó a sebessége, a gyors ellenfelek sem tudják egykönnyen lerázni, és nagy területet be tud játszani. Jól vált irányt, laza a csípője és képes követni az elkapók mozgását. Robbanékony, képes az elkapót megelőzve odaérni a labdára.

Emberfogásban és zónázásban is otthon van. Remekül ismeri és olvassa a passz útvonalakat és az irányító szándékát. Nehéz megverni cselekkel, és ha sikerül, akkor is sokszor képes beérni az emberét. Zónázásban még talán jobb is, mint emberfogásban, mert itt jobban érvényesül kiváló olvasási és anticipációs képessége. Sokszor leolvassa az útvonalat és megelőzi az elkapót a labdáért. Jók a kezei és jól érzi a labdát. Nincs kiemelkedő fizikai ereje, de harcias, kemény játékos, ezért nehéz elnyomni.

 

Nem szerel rosszul, mérete kevésbé hátráltatja ebben mint várnánk, de oda kell figyelnie a megfelelő technika alkalmazására. Futás ellen megbízható, jól olvassa futást, és fegyelmezetten ügyel a saját oldalára. Mérete kevésbé korlátozza, mint gondolnánk, jól használja a karjait, hogy elszabaduljon a blokkolótól és sokszor ki tud csúszni a szorításból. A képzett, fizikailag erős blokkolók kivehetik a játékból, de ez egy nagyobb méretű játékossal előfordulhat. Blitzelésben is van tapasztalata. Szorgalmas, a film-roomban is sokszor megforduló játékosnak tartják.

Combine eredmények

Méretek: 6'1" és 208 lb
40 yard: 4,58 s
Fekvenyomás: 11
Súlypontemelkedés: 33 inch
Helyből távolugrás: 119 inch
3 cone drill: 7,16 s
20 yard shuttle: 4,16 s
60 yard shuttle: 11,63 s

(nfl.com, Fotó: twitter.com, zimbio.com, collegesportsblog.dallasnews.com)