A Jets is aláírt az elsőkörös választottjával

A New York Jets bejelentette, hogy aláírt az idei Draft első körének 18. helyén kiválasztott safetyjével Calvin Pryor-al. A védő újonc szerződésének részleteit nem hozták nyilvánosságra de most is alapul lehet venni a tavalyi év első körének a szerződéseit. Tavaly szintén safetyt választottak ki ezen a helyen, akkor a San Francisco 49ers Eric Reid mellett döntött és 8.480.736 millió dolláros szerződést kötött vele (4.547.820 aláírási bónuszt tartalmazott). A Jets Pryor szerződtetésével idei 12 választottjából már 11-el is megkötötte az újoncszerződésüket (a kivétel a harmadik körös cornerback Dex McDougle).

A Mexikói-öböl partján található Port St. Joeból származó játékos a helyi középiskolában több sportban is kitűnt. A futball mellett a kosárlabda és a baseball csapat fontos tagja és csapatkapitánya is volt. A futball csapatban támadóként és a védelemben is szerepelt. Nemcsak safetyként, hanem futóként is rendkívül eredményes volt, végzősként több mint 1500 yardot és 17 TD-t szerzett. Több floridai egyetem is hívta, többek között a Florida State és a UCF, de kapott ajánlatokat a Standordtól és a Baylortól is. Ennek ellenére mégis a Kentucky-beli Lousiville-re esett a választása, nem kis részben a Cardinals főedzőjének Charle Strongnak és a toborzó csapatának köszönhetően, akik sokat tettek azért, hogy ellopják a tehetséges játékost a Florida State orra elől.

 A Cardinals secondaryjének szinte azonnal érezhető segítséget jelentett Pryor érkezése. Már freshmanként pályára lépett a csapat összes meccsén és a szezon feléhez érkezve már a kezdőbe is beverekedte magát. Első kezdő mérkőzésén a Rutgers ellen rögtön meg is szerezte első interceptionjét. Az idényben legalább 5 meccsen szerzett legalább öt szerelést, és emellett 2 kiharcolt fumble-lal, 1 sackkel és 5 levédekezett passzal segítette csapatát. Az év végi bowl meccsen az NC State ellen pedig kettőre emelte az szezonbeli interceptionjei számát.

 2012-ben másodévesként már a védelem egyik vezéregyéniségévé nőtte ki magát, és a kezdőben volt a gárda valamennyi mérkőzésén. Safety társával Hakeem Smithszel hatékony párost alkottak. A Kentucky elleni nyitómeccsen rögtön egy kulcsfontosságú kiharcolt fumble-lel kezdett, amikor egy hosszabb futás során kiütötte a Kentucky-futó kezéből a labdát, megállítva ezzel a Vadmacskák felzárkózási kísérletét. Mindemellett 9 szerelést is összegyűjtött. Az egész szezon során kitűnt megbízható játékával a kissé alulteljesítő Cardinals védelemből. Folytatta azt, amiben a legjobb: a kemény ütközéseket és a fumble kiharcolást, amiből ezúttal 4-et hozott össze a szezonban.

Egy híján 100 szerelésével a csapat második legeredményesebb védője volt, és ezúttal is 2-szer szerezte meg az ellenfél irányítójának passzát, valamint 5 passzt védekezett le. A csapat a Florida meglepetésszerű 33-23-as legyőzésével zárta az idényt a Sugar-bowlon. Pryor 6 szereléssel és ismét egy fontos labdaszerzéssel segítette csapatát, amikor a Gators irányítóját Jeff Driskelt sackelve kiütötte a kezéből a labdát, amit így csapattársa meg tudott szerezni. A szezon végén beválasztották a megszűnőben lévő Big East Konferencia második csapatába, bár sokak szerint már ekkor is az első csapatban lett volna a helye.

Juniorként már két teljes szezonnal a háta mögött rutinos játékosnak számított, és harmadik évében is hozta a tőle immár elvárt magas szintű játékot, bebetonozva magát az ország legjobb safetyjei közé. Kétszer választották meg a hét legjobb védőjévé a Big East helyébe lépő American Athletic Konferenciában (AAC). A második héten kulcsszerepe volt abban, hogy a Cards védelme mindössze 207 yardra limitálta az Eastern Kentucky támadósorát. A győzelemből 8 szereléssel, egy interceptionnel, 1-1 kiharcolt és megszerzett fumble-lel vette ki a részét. A hetedik héten a csoportrivális Rutgers támadóit némította el a Pryor vezette védelem, mindössze 12 futott yardot engedélyezve a Scarlet Knightsnak és 4-szer levadászva az irányító Gary Nova passzait. Ezúttal egyéni rekordjának számító 14 szereléssel és 1 interceptionnal járult hozzá a diadalhoz.

A Cardinals védelme szinte egész szezonban kiválóan játszott, 8 alkalommal engedélyezett 10 vagy kevesebb pontot a Pryor vezette csaparész. Egyetlen gyengébb meccsük az UCF ellen volt, ami sajnos a Louisville veretlen szezonjába és AAC bajnoki címébe is került. Az év végi bowl meccsen a Florida tavalyi levadászása után egy újabb floridai alakulat várt rájuk a Miami személyében. A csapat a Russell Athletic Bowlon gyakorlatilag megsemmisítette ellenfelét, a védelem mindössze egy TD-t engedélyezett a Hurricanesnek, azt is a garbage timeban. Pryor egy meccs kivételével – melyről a csapatszabályok megsértése miatt függesztették fel – a csapat valamennyi meccsét végigjátszotta, és 75-tel ismét a második legtöbb szerelést gyűjtötte a csapatban. Ezúttal 3 interceptionig és 2 kiharcolt fumbleig és 4 levédekezett passzig jutott az idényben. Ezúttal a már jól megérdemelt első csapatos konferencia válogatottsággal jutalmazták játékát a szakértők.

Jó felépítésű játékos, megfelelő fizikai erő jellemzi, bár magassága elmarad az ideálisnak mondottól. Jó a sebessége, képes bejátszani a pályát, rá lehet bízni cover-1-ben a mély zóna őrzését is. Irányváltásokkal nem lehetetlen megverni, mert fordulékonysága átlagos, és előfordul, hogy coverben felesleges lépéseket tesz.

A pálya mélységében és a LOS-hez közel is van tapasztalata. Passz védekezésben emberfogást és zóna védekezést is játszott. Megvan az érzéke és tehetsége mindkettőhöz, de még van miben fejlődnie. Zónázásban előfordul, hogy nem reagál elég gyorsan, bár jó sebessége és robbanékonysága sokszor ellensúlyozta e hibáját. Hajlamos arra, hogy elveszítse az ellenfelet zónázáskor, nem helyezkedik elég mélyen ilyenkor könnyen hagy üres embert maga mögött. Sokszor inkább a nagy ütésekre megy, nem a labdára, bár ez azért is lehet, mert előfordul, hogy késéssel ér oda az elkapókhoz. Jó keze van, képes nehéz labdákat is elcsípni, mint például az UCF elleni egykezes interceptionje alkalmával.

A futás ellen hasznos, nem kíméli magát, és jól olvassa a futásokat. Robbanékony, és nagyon gyorsan odaér a labdás emberhez, akkor is, ha távolabb van az akciótól. Hajlamos a nagy ütésre menni, anélkül, hogy a karjait is használná, így előfordul, hogy hibázik. Szinte mindig kemény ütésekkel bünteti az ellenfelet, de szerelési technikáját még javíthatja, mert van, hogy sisakkal túl magasan ütközik, ami büntetésekhez vezethet. Jó érzéke van a fumble-ek kiharcolásához, képes megfélemlíteni a pálya közepén megforduló elkapókat.

(nfl.com, Fotó: twitter.com)