A Cardinals is aláírt az elsőkörös választottjával

Az Arizona Cardinals bejelentette, hogy aláírt az első körben kiválasztott safetyjével Deone Bucannon-al. A védő négyéves, opcionális ötödik éves opciót tartalmazó 7.709.200 dolláros szerződést kötött a Cardinals-al. A szerződés majdnem teljes összege, 6.237.946 dollár garantált keresetet jelent a védő számára. A 27. helyen kiválasztott játékos szerződtetésével a Cardinals aláírt az összes idén draftolt játékosával. 

A Kalifornia Állam középső részén található Fairfiledből származó játékos az egyik helyi középiskolába járt, ahol a futball mellett golfban is tehetségesnek mutatkozott. A futball pályán sok társához hasonlóan a támadók és a védők között is szerepelt, de védőként nyújtott teljesítménye juttatta csapata legjobbjai közé. Már a középiskolában igazi tackle-gyárnak számított, utolsó két szezonjában csaknem 250 szerelést halmozott fel, emellett 7 sacket és 5 interceptiont is begyűjtött.

Ennek ellenére a toborzás során nem láttak benne semmi különöset a szakértők, a középszintű játékosok közé sorolták, aki iránt nagy programok komolyan nem érdeklődtek. Bár a PAC12 (akkoriban még PAC10) konferenciából az Oregon, a Washington és az Arizona State is érdeklődött iránta, de végül ezek nem ajánlottak neki ösztöndíjat. A Washington State viszont igen, és ő nem habozott, rögtön el is fogadta a Cougars invitálását. Így végül mégis egy PAC10 csapathoz került, még ha nem is a legelitebb gárdához.

A csapat védelmének gyengélkedése is közrejátszott abban, hogy gyorsan szerepet kapott a kezdőben. A Cougars védelme a megelőző szezonban a 120 csapatos FBS-ben tökutolsó volt total defense-ben. Elképesztő, több mint 500 átlag-yardot engedtek meccsenként, és a többi védelmi statisztikában is a leggyengébbek között voltak. Így égető szükségük volt tehetséges játékosokra. Újoncként a csapat összes mérkőzésén játszott, 8 alaklommal kezdőként és kitett magáért. Már ekkor nyilvánvalóvá tette néhány megmozdulásával, hogy mire számíthat, aki a jövőben a területére téved. Első interceptionjét már a 4. fordulóban megszerezte az USC ellen, de az idény második felében kezdett igazán belelendülni. Előbb az Arizona ellen 16 szerelést jegyzett, majd a Stanford otthonában 15 alkalommal állította meg a labdás embert. Így Bucannonnak biztatóan alakult az újonc idénye, összesen 83 szereléssel vezette csapatát, ezen kívül 2 interceptionnal és 5 levédekezett passzal zárt. A csapat ezt már nem mondhatta el magáról, mivel a konferenciából mindössze az Oregon Statet sikerült megcsípniük, így gyászos 2-10-es mérleggel zárták a szezont.

Második évében lényegében már stabil kezdőnek számított, egy híján az összes szezonbeli meccsen a kezdőben kapott helyet. Végre elmozdult a csapat védelme a mezőny legaljáról, bár még mindig a védelmi rangsorok alsó harmadában voltak megtalálhatóak. Buccanonra ismét nem lehetett panasz, a védelem egyik legjobbja volt, amikor szükség volt rá, még sérült bokával is vállalta a játékot a Utah ellen. Ezúttal 80 szerelésig jutott az idényben, 9 meccsen legalább 5-ször vitte le az ellenfelet. Ezúttal 3 alakommal szerezte meg az ellenfél irányítójának passzát, sikeresen levédekezett 4 passzt, valamint kiharcolt egy fumble-t is. A Cougars összességében azonban nem sokat tudott előre lépni, mivel ezúttal mindössze 3 győzelmet tudtak aratni. Ennek eredményeképp a szezon után elbocsátották a főedzőt Paul Wulffot, aki a legrosszabb győzelmi százalékkal rendelkező edzőként vonult be a Cougars történetébe. Őt a Texas Techről 2009-ben botrányos körülmények között eltávolított Mike Leach követte.

Az új korszakban is folytatódott Bucannon fejlődése, és 2012-ben már a csapat egyik legfontosabb vezérének számított. Juniorként lépett szintet a játéka, még nagyobb ütemben gyártotta a szereléseket, ami persze köszönhető volt a gyenge csapattársaknak is. Emellett labdaszerzősekben is előrelépett. Az Oregon ellen kétszer csente el Marcus Mariota passzait. A szezonban 7 alkalommal ért el kétszámjegyű szerelést, ami egy többnyire mélységi safetyt játszó játékosra nem jellemző. Az évet végül 106 szereléssel zárta, amivel természetesen a legjobb volt a védelemben, és ez országosan is 12. legtöbb volt a defensive backek között. Összesen 4 interceptionnel végzett, valamint további 4 passz kísérletet védekezett le. Emellett kiharcolt egy fumble-t és elérte egyetemi karrierje első sackjét is. A csapat ismét gyenge évet zárt, mindössze 3 meccset nyertek, de legalább vigasztalódhattak azzal, hogy végre legyőzték az ősi rivális Washington csapatát az Apple Cupon. Bucannon szezonja most már nem maradt elismerés nélkül, beválasztották a PAC12 válogatott második csapatába.

Seniorként már az egyik legfélelmetesebb ütközőnek számított az egyetemi DB-k között, amit számos alkalommal igazolt is, viszont sokszor a büntetéseket is szépen gyűjtötte ezek miatt. Az Auburn elleni idény nyitón mindjárt 14 szereléssel és egy Corey Grant elleni kegyetlen ütközéssel kezdett. A későbbi BCS-döntős ellen a csapat egy viszonylag szoros meccsen maradt alul. Ekkor már látszott, hogy idén nem lehet majd olyan könnyen leírni a Cougarst, és Mike Leach munkája kezdhet beérni. Ezután sikerült begyűjteniük a USC skalpját, mindössze 7 pontot engedélyezve a Trójaiaknak, nem kis részben a jól működő passz védekezésnek köszönhetően. Az ezt követő 4 meccs mindegyikén szerzett interceptiont Bucannon, és e meccsekből hármat meg is nyertek.

Végre hosszú idő után sikerült a csapatnak az alapszakaszban legalább 6 meccset nyerni, így megszerezték a bowl indulási jogosultságot is. Még a pozitív szezonra is volt esélyük, de a záró fordulóban vereséget szenvedtek a Washingtontól. A New Mexico Bowlon lényegében egy megnyert meccset buktak el a Colorado State ellen, amikor kevesebb, mint 2 perccel a vége előtt 45-37-es WSU vezetésnél, előbb a futójátékosuk vesztette el a labdát, amiből az ellenfél támadói TD-t szereztek, és sikeres 2 pontost kísérletet hajtottak végre. Ezután a csapat visszahordója Teondray Caldwell elvesztette a labdát a kickoff visszahordáskor, amiből egy mezőnygóllal nyerni tudott a Colorado State. Bucannon jó játékkal, 5 szereléssel, 1 interceptionnel jelentkezett élete első (és utolsó) bowl meccsén.

A megelőző évben elért számaira is sikerült rátennie egy lapáttal. Ezúttal 114 szerelést gyűjtött, amivel a 6. legjobb volt országosan a DB-k között. A turnoverek kiharcolásával eddig sem volt gondja, de seniorként a korábbiaknál is jobb eredményeket hozott. Összesen 9 labdaszerzésben volt benne a keze, ebből 6 interception, 3 kiharcolt fumble. Teljesítménye immár országos elismerést is nyert, beválasztották az AP All-American válogatott első csapatába, a Walter Camp Alapítványnál pedig a második csapatba. Természetesen bekerült a PAC12 Konferencia első csapatába is.

Remek felépítéssel rendelkezik, magassága megfelelő, a karjai hosszúak. A sebessége elegendő ahhoz, hogy bejátssza a pálya szélességét. Viszont lehetne fordulékonyabb, irányváltásai gyorsabbak. E hiányosságai valószínűleg technikájának fejlesztésével javíthatóak, mert backpedalja még elnagyoltnak látszik, és előfordul, hogy felesleges lépéseket tesz.

Passz védekezésben zónázásban a legjobb, általában jól olvassa a játékot és az irányító szándékát. Többször jó ütemben érkezve segítette ki a csapat cornereit, amikor azokat már megverte az ellenfél elkapója. Jók a kezei, ha odaér, jó esély van rá, hogy lehúzza az irányító passzát. Van tapasztalata emberfogásban is, többször kellett tight endeket, slot receivereket fognia. Egy az egyben meg lehet verni, nem tudja elég jól követni a gyorsabb irányváltásokat, cselekkel megverhető, és ahhoz már nem elég a sebessége, hogy hosszú távon behozza, ha egyszer hátrányba került.

Futás ellen nem megbízható, szerelései nem konzisztensek, komoly technikai hiányosságai vannak. Elszántan támadja a futást, határozottan és gyorsan indul el a LOS irányába akkor is, ha pálya mélységéből kell segíteni. Az akaraterejével nincs probléma, nagy lendülettel veti magát a játékba, de túl sokszor fordul elő, hogy rossz szögben érkezik, vagy túlfut a játékon. Ha jó ütemben és jó szögben érkezik, akkor nagy játékokat tud bemutatni, ugyanakkor hibái miatt több benyelt nagy játék is szárad a lelkén. Törekszik a nagy ütközésekre, számos alkalommal büntette az ellenfél labdacipelő emberét, azonban ez néha látványos hibákhoz is vezetett, amikor szerelés helyett elzúgott az ellenfél mellett.

Szerelési technikája hiányos, a karjait kevéssé használja, hogy biztosítsa a szerelést, inkább a testét dobja bele a szerelésbe. Technikai hiányosságai miatt számos büntetést is összeszedett, amikor túl magasan próbálta meg leütközni az ellenfelet. Kezeit inkább arra használja, hogy megpróbálja kitépni a labdát az ellenfél kezéből, amit nem is csinál rosszul, mint a kiharcolt labdaszerzései is mutatják. Blitzelésben is használható, és a speciális csapatban is képes hozzátenni a játékhoz.

Képe: azcardinals.com, king5.com, azstarnet.com, pac-12.com