Johnthan Banks: Könnyen sikeres éve lehet

Korábban pár cikkben már említettük, hogy esetlegesen kik azok a játékosok akiktől többet várhatnánk el jövőre. Vagy kik azok akiknek a jelenlegi keretmélység mellett bizony még komolyabb játéktudással sem nagyon lesz sanszuk sok időt tölteni a pályán. Most beszéljünk egy kicsit egyik tavalyi újoncunkról, Johnthan Banks-ről, akinek meglehet, hogy Lovie Smith rendszerében igen csak jó éve lesz.

Hisz az idei Tampa Bay Buccaneers-ben minden adott ehhez számára, ha jól mennek a dolgok. A másodéves cornerback kap némi segítséget olyan NFL veteránoktól, mint mondjuk Mike Jenkins, és olyasvalaki fogja edzeni, mint a Lovie Smith asszisztenseként működő Gill Byrd. Aki többek közt azt is elmondta, mikor kérdezték tőle, hogy mit vár a cornerbackektől jövőre, hogy neki tök mindegy, hogy valaki magas, alacsony, zónázik inkább, esetleg embert fog. Az ő szemében minden játékos annyit ér, mint a teljesítmény amit a pályán tud nyújtani. Szerinte a játékosok mérete sem kérdés, ő két féle játékost különböztet meg, az aktívat, és a produktívat. És szeretné, ha miután elmegy valaki zuhanyozni, bizony ússzon a verejtékben.

Nos, így csinál idén az ifjú Johnthan Banks is. A Buccaneers-nél már többször beszéltek arról, hogy mennyire fontos eleme lesz az idei védelemnek a labdavesztések kierőszakolása. Ezért is kerestek a holtszezonban leginkább olyan cornereket, akik képesek elhalászni az elkapók elől a passzokat, és képesek fumble-t kikényszeríteni. Azt pedig elmondhatjuk, hogy ha Lovie Smith keres, akkor bizony talál is. Hisz 12 éves pályafutása alatt, nyolc alkalommal szereztek több mint 20 interceptiont egy szezonban, azok a csapatok, melyeket ő edzett. És az sem véletlen, hogy Charles Tillmant is annyira megbecsülték Chicago-ban. Hisz ha valaki tudott labdát szerezni, akkor az ő volt.

Ezért tett meg mindent tehát a Bucs, hogy megszerezze Mike Jenkinst, és Alterraun Vernert, valamint az sincs ugye kizárva, hogy a korábban említett Johnathan Banks is a fénykorát élje, egy erre kiélezett rendszerben. Verner és Jenkins egyaránt egy szezont tudott felmutatni, ahol képesek voltak öt interceptiont is szerezni, bár ezt a teljesítményt nem sikerült nekik fenntartaniuk, és folyamatosan megismételni. Banks pedig mindjárt három interceptiont is szerzett már újonc évében. Ha pedig visszarepülünk kissé az időben, egészen Mississippi-ig, azaz Banks egyetemi éveihez. Ott a labdaszerzéseinek száma 15 volt.

Fizikális adottságai, a nagy súlypontemelkedése, és hosszú karjai kiváló lehetőséget biztosítanak számára, hogy egy jó játéksémában eredményes lehessen ezen a téren is. Persze ehhez le kell győzni az újonc hibákat, hisz azért volt neki tavaly. Sajnos sebesség hiányában többször is megverte ellenfele, a mély labdák esetében. De azért azt is megmutatta, hogy tud ő ha nagyon akar. Például kiválóan tartotta magát tavaly Calvin Johnson ellen, amikor Darrelle Revis lesérült. Megmutatta, hogy remekül tudja segíteni a safety-k munkáját, és hogy le tudja fedni a pálya egyes részeit. Nem mellékesen pedig, hogy lépést tud tartani a liga egyik legjobb elkapójával is, ha fekszik neki éppen az adott játékséma.

Johnthan Banks-ről nem sok szó esett eddig az idei holtszezonban, pedig a Lovie Smith féle rendszerben lehet, hogy az egyik legkellemesebb meglepetést majd ő fogja nekünk okozni. És nagyon hasznos darabkája lesz ennek az egész ütősnek tűnő, 2014-es Kalóz védelemnek.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com