És kik zúzzák le az ellenfél irányítóját?

Merül fel sokakban a kérdés. Igaz a védelem csapatunk erősségének tűnik, hiszen a secondary bombaerős, Beason visszatérésével pedig az elmúlt időszak legjobb linebacker sorával tudunk felállni. A probléma azonban az, hogy Umenyiora és Tuck távozása után vajon milyen hatékony lesz a pass rush?

A legdominánsabb teljesítményt JPP-től várjuk. 2011-ban a liga egyik legjobb defensive endje volt, utána azonban karrierje megtört. Hátműtéte óta eltelt már másfél év, így itt az idő, hogy bebizonyítsa tud elit színvonalon játszani. Erre azért is lesz szüksége, hiszen szerződése a végéhez közeledik és minden bizonnyal ő is szeretne a húsosfazék közelében maradni. Az előszezonban borzalmasan játszott, egyedül a Steelers ellen tudott domináns lenni. Az előjelek tehát nem túl jók, de az első forduló előtt mindenki statisztikai lapján csupa 0 áll, szóval ne írjuk még le játékosunkat.

Rutinos játékosaink távozása miatt Mathias Kiwanuka örökölte meg az egyik kezdő pozíciót és ő eddig meglepően jól szerepelt. A játék szinte minden elemében sokat javult tavaly óta, de kedd hajnalban ő is a nulláról indul. A jó szereplés azonban kell tőle, hiszen Damontre Moore hülyét csinált az ellenfelekből. Igaz legtöbbször a cserék ellen szerepelt, de jó volt látni, hogy majdnem minden mérkőzésen sackelni tudta az ellenfél irányítóját. Még mindig csak 21 éves, van ideje fejlődni, azonban idén jóval több lehetőségre számíthat és biztosan bekerül a rotációba is. Nagy szerep hárulhat rá a jövőben!

Robert Ayers Denverből érkezett az offseasonban és elsősorban a futás elleni védekezésben lehet hasznos. Persze a pass rush-hoz is ért, de elég tompának tűnt az elmúlt öt mérkőzésen. 3rd downnál valószínűleg az egyik DT helyet foglalja majd el és onnan rohamozza az ellenfeleket. Illik megemlíteni Kerry Wynnt is, aki draftolatlan újoncként ragadt meg a keretben. Játékidőre persze nem nagyon számíthat és valószínűleg legtöbbször az inaktívok táborát fogja gyarapítani.

Cullen Jenkins is ért az irányító lezúzásához, bár ne tőle várjuk a +10 sackes szezont, de rutinja sokat érhet még. A DT-k közül érdemes odafigyelni az újonc Jay Bromley-ra is, aki posztjához képest igen jó kis pass rusher képességekkel rendelkezik. Devon Kennard a USC-n több poszton, többek között defensive endként is szerepelt, így szélső linebackerként biztosan lesz alkalma a passzsiettetésre is.

Összességében megállapítható, hogy papíron lényegesen gyengült defensive endjeink minősége az elmúlt évekhez képest. Ugyan nem szerepeltek mindig jól, de Justin Tuck és/vagy Osi Umenyiora még mindig nagy segítséget jelentene. Emiatt a legnagyobb teher JPP-re hárul, akinek a játéka alapjában fogja meghatározni az egész védelem teljesítményét. Ha rendszeresen két embert kell ráállítani, akkor több lehetőség marad társainak is és Moore vagy Kiwanuka reális veszélyt fog jelenteni az irányítóra. Optimista azonban semmiképp sem vagyok, hiszen valószínűleg a védelem leggyengébb része lesz a teljes defensive line és biztosan lesznek olyan pillanatok mikor a 2015-ös draft első köréből az egyik aktuális top DE-t fogjuk várni.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: molickinfl.blogspot.com