Percy Harvin a New York Jets-nél folytatja

Tegnap bejelentették, hogy a Seattle Seahawks eltradelte wide receiverét Percy Harvin-t a New York Jets csapatával. A trade ára egy kondiciónális közepes körös pick volt. A bejelentés meglepő volt, hiszen a tavalyi évben igen sokat áldozott érte a Seahawks de a Seattle-ben eltöltött másfél éve alatt nem tudta bebizonyítani, hogy Ő lenne a csapat elsőszámú elkapója.

A New York Jets 1-6-os mérleggel kezdte az idei szezont, passzjáték szempontjából a liga utolsó helyén állnak így nagy szükségük volt elkapóra mert Eric Decker mögött hatalmas űr tátong a rosterükön. Harvin az utóbbi időben nagyon messze van a korábbi formájától de a Jets-nek bőven volt helye a fizetési sapkában így simán megengedhetik maguknak Harvin-t. Nagyon olcsón sikerült megszerezni de a következő hetekben majd kiderül, hogy mekkora üzletet is kötöttek valójában.

Harvin egy trade keretében tavaly márciusban érkezett Seattle-be a Minnesita Vikings csapatától. A Sehawks átadta a tavalyi első és hetedik illetve az idei harmadik körös pickjét a Vikings-nak Harvin játékjogáért cserébe. Az elkapóval hatéves, 67 millió dolláros szerződést írtak alá ami 25.5 millió dollár garantált keresetet tartalmazott.

Amikor még minden szép volt

A szerződés felépítése alapján Harvin-t 12 millió dolláros aláírási bónusz és 2.5 millió dollár alapkereset illette meg a tavalyi szezonban de a sérülése megakadályozta benne, hogy bebizonyíthassa, hogy megérte az árát.

Mindössze egyetlen alapszakasz mérkőzésen tudott pályára lépni a tavalyi szezonban, egyetlen elkapással és 17 elkapott yarddal zárta a tavalyi alapszakaszt. A rájátszásban a New Orleans Saints és a Denver Broncos elleni Super Bowl mérkőzésen is szerepelt de a két mérkőzésen csak 4 elkapása és 26 elkapott yardja volt.

Az idei offseasonban a Seahawks sokat alakított a playbookját hogy minél jobban ki tudják aknázni Harvin képességeit. Minden erőfeszítésük ellenére sem tudták Harvin-t megfelelően beépíteni a támadóegységbe. 22 elkapása és 133 elkapott yardja van az idei alapszakaszban. Elkapásonként átlagosan 6 yardot szerzett amivel a liga legrosszabb átlagával rendelkező elkapójának számít a legalább öt elkapást bemutató játékosok között.

Az optimista kezdet

A sérülések miatt Harvin nem tudott bizonyítani Seattle-ben de a csapat még egy ideig emlékezni fog a játékosra. A trade általi Draft pickek már lejártak de a távozása után majd 7 millió dollár halott összeg marad az idei és 7,2 millió dollár a jövő évi fizetési sapkában.

Harvin a Jets-hez magával viszi a korábbi szerződését így 6.47 millió dollárt kap majd a csapattól amely teljes egészében garantált keresetnek minősül. A következő szezontól fordul a kocka ugyanis megnő a játékos fizetése de az összegek egyetlen centje sem jelent garantált keresetet.

2015-ben 10,5 millió, 2016-ban 9,9 millió, 2017-ben 9,95 millió és 2018-ban 11,15 millió dolláros alapfizetés illeti meg Harvin-t bónuszok nélkül így minden évben pontosan az alapfizetés mértékében terheli meg a fizetési sapkát.

Az üzlet legnagyobb nyetese

Harvin jövő hét vasárnap a Buffalo Bills elleni csoportrangadón mutatkozhat be az új csapatában és majd kiderül, hogy valójában mekkora üzletet is csinált a csapat. Egy nappal a trade után úgy néz ki, hogy nagyon nagyot húzott a general manager John Idzik.

Szükségük volt egy elkapóra és viszonylag olcsón megszereztek egy nagyon jó képességű játékost. Bőven volt helyük a fizetési sapkában így simán kibírták Harvin fizetését és a szezon végére kiderül, hogy sikerül-e beilleszkednie a Jets támadósorába. Ha itt sem működne a dolog akkor sincs semmi baj a Jets szempontjából hiszen a szerződés felépítése alapján egyetlen halott összeg nélkül megszabadulhatnak tőle.

(nfl.com, Fotó: facebook.com, minnesotavikingschat.com, sportsrants.com)