Mely játékosok jelenthetik a Giants jövőjét?

Az újabb vereséggel 3-9-re romlott csapatunk mérlege, amely után elkerülhetetlen lesz az újabb komoly változás. Több játékosunk is van akiknek minden bizonnyal távozniuk kell, hiszen szezon előtt senki sem várt ilyen mérleget és szerintem is alaposan alulteljesít ez a csapat. Ebből következik, hogy vannak olyan embereink akikben lehet fantázia és a későbbi sikerek alappillérei lehetnek. Lássuk kikről van szó.

Már többször is leírtam és most is le fogom, hogy részemről töretlen a bizalom Eli Manning felé. Többször is felállt már a padlóról, nem egyszer kikezdte a média, ő azonban két Super Bowlt is hozott a franchise-nak, amelyeken ő volt a legjobb játékos. Nem egy SB-t nyert, hanem kettőt, egy ilyen kiélezett ligában pedig a végső győzelem nem a véletlen műve. Súlyos sérüléseket nem kellett elviselnie, az irányítók pedig képesek 37-38 éves korukig is csúcsformában játszani, így 4-5 évet még mindig látok Manningben. Ez pont egy új szerződés, amely alatt meg lehet találni az utódját is.

A futójáték nem brillírozik idén, igaz ebben legfőképp a támadófal gyengélkedése van benne. Rashad Jennings jó igazolásnak tűnik, azonban már 29 éves és igaz hogy eddigi pályafutása során nem volt leterhelve, de maximum 2 vagy 3 szezon van már csak benne. Andre Williams-t a gyenge futásonkénti átlaga ellenére is sokra tartom. Méretéhez képest kifejezetten gyors running back érzését kelti, ami szinte garantálja neki, hogy egy vagy két szerelést is meghiúsítson játékonként. David Wilson atletikussága viszont hiányzik, egy ilyen stílusú futóra szükség lehet még a jövőben.

Az elkapókkal szintén jól állunk, úgy tűnik Odell Beckham Jr. draftolása nagyon bevált. A korábbi LSU WR hihetetlen kezekkel rendelkezik, ráadásul az útvonalakat is remekül futja meg, amely dinamizmussal is párosul. Hosszú évekre az első számú játékosunk lehet posztján. Nem szabad leírni Victor Cruzt sem aki ugyan most sérült, de 2015-ben visszatér slot pozíciójába és biztosan remek párost alkot majd Beckhammel. Rueben Randle nevét is meg kell jegyezni, akinek a legnagyobb problémája az, hogy nem tud konzisztens maradni. Egyik mérkőzésen brillírozik, majd a következő héten leveszik a pályáról. Képességei azonban elegendőek ahhoz, hogy Eli harmadik számú célpontja legyen.

A támadófal, nos... A keret leggyengébb része. A megerősítésére tett erőfeszítések eddig nem jöttek be. Geoff Schwartz balszerencsés idén a sérülésekkel, Charles Brown már nem csapatunk tagja, J.D. Walton borzasztó, Weston Richburg pedig nem rendelkezik még elég tapasztalattal és inkább centerként kellene szerepelnie. Pozitívum, hogy legalább Will Beatty közelíteni tud korábbi formájához és hétről hétre megbízhatóan szerepel. Az már 2013-ban is látszott, hogy a jobb oldali tackle-t is megtaláltuk Justin Pugh személyében, a támadófal széleire egy projekt játékosra lenne szükség. A belső pozíciókban azonban más a helyzet. A jövő centere a már említett Weston Richburg lehet, akiért értékes picket áldoztunk, így meg kell próbálni minél többet szerepeltetni. Játékintelligenciáját, atletikusságát, jó szemeit jobban tudná kamatoztatni a fal közepén. Az egyik guard Geoff Schwartz lesz jövőre. Idén kétszer is megsérült, de karrierje korábbi szakaszában nem volt probléma tartósságával. Szükség van tehát egy olyan guardra, aki azonnal kezdeni tud.

Át is térhetünk a védelemre. A legnagyobb kérdés Jason Pierre-Paul. Tavalyi szezonja ráment a felépülésre, idén azonban valamelyest begyújtotta a rakétákat és közelít 2011-es formájához. Ugyan sack számai elmaradnak a korábbitól, de a futás ellen továbbra is szörnyeteg. Szerződésének meghosszabbítása azonban valószínűleg nagy összeget tenni ki, így nem biztos, hogy csapatunktól ezt meg is kapja. Mellette szól viszont, hogy ő az egyetlen klasszis pass rusherünk és nem biztos, hogy másik ilyen kaliberű defensive end elérhető lesz a piacon. Túloldalára feltétlenül kell valaki. Robert Ayers IR-re került, de az elmúlt hetekben jól teljesített, igaz annyira nem jó, hogy hosszú távon is teljes értékű kezdő legyen. Ugyanez a helyzet Damontre Moore-ral is, voltak villanásai, de egyelőre ő is kevés. Mathias Kiwanuka tavasszal valószínűleg új csapatot kereshet magának.

A védőfal közepén sem kerek a helyzet. Johnathan Hankins draftolása bevált, jól helyettesíti Linval Joseph-et. Egy 3-tech DT-re azonban szükség lesz, Cullen Jenkins-en és Mike Pattersonon is kijöttek az öregedés jelei. Markus Kuhn kevés kezdőnek, Jay Bromley pedig nagy kérdőjel.

A linebacker sort teljesen újjá kell építeni. Jon Beason újraigazolása nem vált be, idén alig volt a pályán. 2015-ben nagyon nagy pénzt keresne, ennyit biztosan nem fog, így ha nem megy bele a fizetéscsökkentésbe akkor biztosan távozik. Pozitívum viszont, hogy az erős oldali LB pozíciója megoldódni látszik, Devon Kennard mérkőzésről mérkőzésre jobban szerepel. Gyenge oldali társa nem tudjuk még ki lesz, igaz Jacquian Williams esélyes lehet egy szerződéshosszabbításra, azonban az ő képességein is van mit kifogásolni.

A secondary a csapat legerősebb részeként vágott neki az évnek, de a sérülések teljesen kicsinálták a csapatrészt. A legjobb cornerbacknek Prince Amukamara tűnt, akinek szerződésében aktiváltuk az ötödik évet is, így 2015-ig biztos helye van, de nem lepődnék meg ha már most megkapná hosszú távú szerződését. Dominique Rodgers-Cromartie-val remek párost alkothatnak a következő 3-4 évben. Ugyan Walter Thurmond és Trumaine McBride sem járt szerencsésen a sérülésekkel, de valamelyiküknek helye lehet jövőre is a keretben.

Antrel Rolle elmúlt már 30, de elmondása szerint hosszú évekig a ligában szeretne maradni. Hogy ezt hol fogja teljesíteni még nem tudjuk, de az ilyen korban levő játékosoknak nem szívesen ad csapatunk nagy szerződést. Nehezíti a helyzetet, hogy Stevie Brown sem hozza két évvel ezelőtti játékát, Quintin Demps pedig maximum egy jó csere lehet. A cornerbackek között tehát ha nem is, de a safetyknél mindenképp szükség van a vérfrissítésre.

Összegezve a leírtakat megállapítható, hogy az offense van jó állapotban. Irányítónk, futóink és elkapóink vannak, a támadófalat kellene végre két év után rendbe tenni. Javítja a helyzetet, hogy Geoff Schwartz alig lépett idén pályára és Weston Richburg sem a pozíciójában játszott. Az viszont pozitívum, hogy Will Beatty újra jó színvonalat hoz, Justin Pugh előtt pedig szép évek állnak.

A védelembe kell egy defensive end és még JPP maradása sem biztos. Johnathan Hankins mellé egy kisebb testalkatú, mozgékonyabb defensive tackle-re lesz szükség és a mélységet sem ártana növelni. A linebacker sorunk szokatlanul borzalmas és úgy tűnik Jon Beason megtartása sem vált be. Egy klasszis LB megszerzése tehát erősen indokolt lenne, azonban bízhatunk Devon Kennard képességeiben is. A cornerbackjeink megvannak, ellenben legalább egy safety megszerzésére szükség lesz.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu