Hogyan éld túl az NFL Combine-t

Stresszes napok következnek a leendő rookie-k számára, hiszen Indianapolis-ban komoly felmérő alatt állnak. A New York Giants játékosa, Geoff Schwartz írt arról, hogyan lehet átvészelni a fizikailag és mentálisan is megterhelő hetet.

1. Szabály: Szemétkedni fognak veled

Mikor egy átlag NFL szurkoló a Combine-ra gondol, akkor általában a 40 yard-os futás vagy a fekvenyomás jut az eszébe. Egy újoncnak ez nem gond, egész életedben edzettél. A valóságban azonban a Combine fejben dől el.

Az NFL csapatok látni akarják hogyan kezeled a három napos "állásinterjúval" járó stresszt, amelynél ráadásul fizikailag a topon kell lenned és aludni sem tudsz sokat. A menetrendet úgy állítják össze, hogy felboruljon az egyensúlyod. Szándékosan a végére hagyják a fizikai gyakorlatokat, hiszen akkor vagy a legfáradtabb és a legidegesebb. Mikor én voltam a Combine-on az összes támadó falembert azonnal a kondigépekre küldték mihelyt megérkeztünk. Még be sem csekkoltunk és le sem tettük a csomagjainkat. Az első két napban rendkívül korán felkeltettek, ellenőrizték az egészségi állapotod, elvégezték a teszteket és találkoztál a csapatokkal. A második reggel 4 és 5 között rugdaltak ki az ágyból és drogtesztre küldtek. Ezután 6-7 órán keresztül egészségügyi felméréseken kellett részt venned. Ütöttek, nyúztak. Valakinek hat MRI vizsgálatot kellett végigszenvednie.

A nap későbbi részében jött a "húspiac". Alsógatyában ki kellett állnod a scoutok és az edzők elé és lemérték a tömeged. Közel 300-an néztek és jegyzeteltek. Nem mondom azt, hogy megalázó volt, de elég furcsán hatott.

Mikor végre a tv képernyője elé kerülsz (40 yard, pozíciós feladatok, stb), már szellemileg kikészültél az elmúlt két nap megpróbáltatásaitól. Miután letudtad a 40 yardot nem mondják meg az idődet. Fogalmad sincs róla milyen gyors vagy lassú voltál.

Hogy miért csinálják ezt? Azért mert az NFL-ben szerepelni stresszes. Nem mindig játszhatsz tökéletes kondíciók mellett. Lehet, hogy az egyik családtagod felhív a mérkőzés előtt hajnali 1-kor, hogy nincs jól. Az is lehet, hogy a gyereked kelt fel reggel 7-kor, hogy rakd be a kedvenc játékát az iPadbe. A csapatok tudni akarják hogyan kezeled a nyomást. A legjobban működő csapatok nemcsak a fizikai tulajdonságokat nézik, hanem azt is, hogy konzisztens legyél. Egy igazi profi. Ez pedig előrevetíti a második pontot.

2. Szabály: Ne rontsd el az interjúid

Játékosként 15 interjún vehetsz részt, amelyek során beszélsz general managerekkel, head coach-okkal és különböző pozíciós edzőkkel. Mikor megérkezel kapsz egy kártyát, amelyen a személyes meghallgatások időpontja szerepel. Ez megmutatja mennyire érdeklődnek irántad. Ha 15 időpontod van, akkor valószínűleg az első körben kötsz majd ki. Nekem 1 volt.

Ha nincs időpontod, akkor a nagy konferenciaterembe mész, ahol a csapatok várnak rád. Bemész egy széles mosollyal és annyit mondassz, hogy "Jó napot Uram, szeretnék az Önök új left guardja lenni!", majd az adott csapat megbízottja szó szerint megragad téged és kérdéseket tesz fel. Öt perced van, majd jön a következő csapat.

Az egyetlen privát meghallgatásom a Seattle Seahawks-szal volt. A dolgok itt kezdenek érdekessé válni és kapsz néhány szokatlan kérdést is. Igaz én nem kaptam fura kérdéseket, de Mike Holmgren felhozta az egyik Oregonnál készült mérkőzésfelvételem. Gyengébb csapat ellen játszottunk és azt mondta, hogy "nem adtál bele mindent".

Tökéletesen igaza volt. Nem égettek meg, de nem is adtam bele mindent. Tökéletesen látható volt a felvételen, nem tudtam mást mondani csak annyit, hogy "igaza van". Nem gondoltam volna, hogy ilyenre is figyelni fognak, de ha csak a hátsó körök valamelyikébe várnak, még akkor is figyelnek téged. Jobban emlékeznek a mérkőzéseidre, mint te magad. Pokoli lecke volt.

3. Szabály: Az vagy aki vagy (a felvételeken)

Nem értem miért foglalkozik a média annyira a 40 yardos idővel, főleg a falembereknél. Minden évben alig várják néhányan, hogy vicces videókat csináljanak rólunk. 300 font felettiek vagyunk. Mit várnak, hogy mozogjunk? Még így is gyorsabbak vagyunk egy 175 font tömegű IT szakembernél.

Az, hogy erősek és mozgékonyak legyünk sokkal fontosabb. A Combine óta nem is futottam le a 40 yardot. Nem ebben kell jónak lennie egy falembernek. Sokkal fontosabb az 5 és a 10 yardos idő, illetve a laterális gyorsaság.

Pont ugyanezért lehetnek a Senior Bowlon az O-line vs D-line feladatok félrevezetőek. Úgy találták ki ezeket a gyakorlatokat, hogy megégessék velük a támadó falembereket. A legtöbb D-line játékos nem az eredeti pozíciójában játszik, így a lábmunkája és a helyezkedése is más. O-line playerként nincs összefüggés. Nem tudod milyen típusú pass rush-sal kell szembenézned. Ami még fontosabb, hogy a védők bármiféle büntetés nélkül megtehetnek bármit, így a legőrültebb technikákat is bevetik. Ennek ellenére a csapból is ez folyik, túl nagy hype-ot kap. Nem hiszem, hogy ez jó előrejelzés arra mi fog történni vasárnaponként

Szerencsére a legtöbb csapat nem reagálja túl ezeket az eseményeket. Abban bíznak amit a filmeken látnak. Sajnálom azokat a srácokat, akik atletikus képességeik miatt a Combine sztárjai, megnő a draft értékük és extra nyomással érkeznek a ligába.

A legjobb játékosok nagy része persze a felvételeken is remekül mutat, de a tehetséget nehezebb felmérni a draft alsó régiójában. Ha ezek közé a játékosok közé tartozol, nem valószínű, hogy brillírozni fogsz a game tape-en. Előtérbe kerül a konzisztencia és az, hogy hogyan fejezed be a játékokat. Be kell bizonyítanod, hogy megbízható tudsz lenni a profik között. Ezzel pedig el is értem a következő ponthoz.

4. Szabály: A film a legjobb barátod

A mondat, amit mindenki elmond a GM-eknek és az edzőknek: "kemény munkás vagyok".

Eláruljak valamit? Az NFL-ben (majdnem) mindenki keményen dolgozik. A "nagy ugrást" a mentális felkészülés tudja igazán előidézni. Ha igazán le akarod nyűgözni a csapatokat, akkor a filmek elemzéséről és a felkészülésről beszélj. Nemcsak a pozíciómat próbáltam megtanulni, hanem a teljes játék elméletét. Ha videózok általában két dolgot figyelek meg. Elsőként a védelmi sémára koncentrálok. Ezután azt az egy vagy két embert veszem górcső alá a védőfalból, akikkel találkozni fogok.

Csütörtökön látok neki és péntekre általában készen is vagyok. Gyakori rookie hiba, hogy sokan szombat estére vagy vasárnap reggelre halasztják ezt. Vasárnap reggelre már készen kell lennem fejben. Általában olyankor nem játszom jól ha ideges vagyok.

Lesz egy elképzelésem arról, hogy mi az amire képes a szembejövő játékos. Szeretem megnézni a különböző játékszituációkat, például a two minute drillt mikor azt várják, hogy passzoljunk, vagy a 3rd és 1-t mikor próbálják betömni a fal közepét. Az emberek hajlamosak egy mintát követni, például egy rövid yardos szituációnál várhatom, hogy az arcomba másznak és a szokásos trükköket használják.

Néha kérdezik, hogy a védőfal játékosai a pókerjátékosokhoz hasonlóan olvashatóak-e. A legtöbb jó játékos nem, mivel több dolgot is ki tudnak hozni az adott szituációból. Ugyanakkor számos alkalommal ki tudod következtetni, hogy mire is várhatsz. Például a linebacker merre mozog, vagy a defensive tackle melyik kezét teszi le a földre. Ezekre nem tudsz odafigyelni a tv-n keresztül. Volt idén egy mérkőzés mikor a védelem többször is ugyanazt hívta amit észre is vettem és jeleztem is az oldalvonalon túlra.

Megváltoztatta ez a mérkőzést? Nem igazán. Az a helyzet az NFL-ben, hogy sokszor tudod mit fog lépni az ellenfél és ők is tudják te mire készülsz, mégis megcsinálod a játékokat. Tudhatom például, hogy Julius Peppers bullrush-t fog alkalmazni ellenem, mégis meg kell őt állítanom.

5. Szabály: Készülj fel arra, hogy szívni fogsz

Ha draftolnak, utána egy nagy buli lesz. Arra fogsz gondolni, hogy megcsináltad. Élvezheted is ezt az érzést úgy 3 napig, mert a legrosszabb ezután jön.

Nagyon fontos a kudarccal való kapcsolatod. Még ha csak hatodik vagy hetedik körös választott is vagy, előtte akkor is szétrúgtál pár segget. Te voltál az egyetemi csapatod embere. Majd elmész az első NFL edzésedre és a dolgok megváltoznak. Azt mondják, hogy a legsokkolóbb a sebességkülönbség. Ez így is van, de a legnagyobb differencia az, hogy itt már mindenki jó játékos. College-ban maximum egy olyan védőfalemberrel kerülsz szembe, akit draftolni fognak. Ehhez képest az NFL-ben egy practice squad tag is hülyét csinál belőled hogyha nem figyelsz oda (tapasztalatból tudom, én is voltam PS játékos).

Nemcsak minden mérkőzésen, hanem minden edzésen is a legjobbadat kell nyújtanod, különben beégsz. Az egyetemen ha 90%-ot nyújtassz néha még az is elég. A profik között viszont megsemmisítenek. Vagy te fogsz megsérülni, vagy valaki másnak okozol sérülést.

Kellőképp elvettem a kedved, rookie? Hát akkor most jöjjön néhány jó hír. A testvéremnek Mitchellnek borzasztó Combine-ja volt. A második legrosszabb helyből távolugrást és az egyik leglassabb 40 yardot produkálta. Szét is rúgtam emiatt a seggét. Na de most figyeljetek! A mérkőzésfelvételei rendben voltak, így a Browns volt olyan bölcs, hogy a második körben draftolja. Egy rossz Combine nem a világ vége.

A tények azt mutatják, hogyha elvégzed az extra házi feladatot, akkor a ligában maradsz. A legtöbben azt hitték, hogy kevesebb mint egy év alatt kikopok, de most már hét éve annak, hogy itt vagyok. Egyszer még kick returnnél is labdához juthattam. Felemelő volt.

6. Szabály: Dönts okosan!

Ez az élet nagyban fogja befolyásolni a családod is. Számos ígéretet meg fogsz szegni utazás vagy sérülés miatt. Ha van már gyereked, remélhetőleg egy remek feleséged is van. Ha van némi időd az edzések vagy a videózások között, ne xboxozással, hanem a családoddal töltsd. Ha szerencsés vagy ez a kaland legalább 3 vagy 4 évig eltart. Gondolj csak a csapattársaidra.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Forrás: firstwefeast.com