Az idei Draft 8 legjobb irányítója

Az utóbbi két évtől eltérően az idei Drafton biztosan irányító lesz az 1/1-es választott de a szezon vége óta nagy kérdést jelent a szakértők számára, hogy ki is lesz az. A Florida State-s Jameis Winston és az Oregon-os Marcus Mariota küzdött ezért a címért és a jelek szerint előbbi lesz a befutó.

Három éve Andrew Luck és Robert Griffin III volt a Draft két legkiemelkedőbb játékosa és végül mindketten el is keltek az első két helyen de idén más lesz a helyzet. Az első két választónak papíron szüksége van irányítóra de nagy valószínűség szerint a második helyen mégsem QB kerül majd kiválasztásra.

Így még nagyobb jelentősége van annak, hogy kit vesznek ki a Winston - Mariota párosból az első helyen mert a másikuk valószínűleg több helyet is hátra fog csúszni a listán. A Scouting Combine és a Pro Day után Winston egyértelmű favorittá vált így nagy meglepetés lenne, ha nem választank ki az első helyen.

1. Jameis Winston, Florida State

Winston egy nagydarab, jó képességű zsebirányító aki (szereti a rákot) egy a profi rendszerhez hasonló támadósémában szerepelt az iskolai évei alatt. Képes megtalálni az üres sávokat, remekül feltérképezi az egész pályát és NFL szinten dob. Tulajdonképpen ennyinek elégnek kellene lenni de a szakértők, az elemzők és a megfigyelők a játékosok minden egyes mozdulatát kielemzik így természetesen hibákat is találnak. Mobilitását tekintve Byron Leftwich-hez hasonlítják de megkérdőjelezik a karerősségét és a döntéshozatalait. Utóbbi hibákat tekintve Eli Manning-hez hasonlítják de a Giants irányítója is 1/1-es volt és véleményem szerint Winston ebben a pillanatban aláírná ha olyan karriert futhatna be az NFL-ben mint a kisebbik Manning. Az elemzések szerint sokkal több potenciál van benne mint a "rendszer", vagy "one read" irányítókban így az összes hibája ellenére be kell húznia az első csapatnak akinek irányítóra szüksége. Ilyen csapat áll a lista élén, már találkoztak a két Top prospect irányítóval így biztosan QB-t húznak majd az első helyen és ki kell mondani, hogy hatalmas meglepetés lenne ha nem Winston-t választanák ki.

2, Marcus Mariota, Oregon

Mariota-t sémafüggő irányítónak tartják akinek sok mindent meg kell majd tanulnia az NFL világáról. Értelemszerűen a legtöbb irányítónak meg kell tanulnia profi szinten olvasni a védelmet és ennek a fejlesztése elengedhetetlen, hogy fejlődni tudjon a profi ligában. A mérete és az atletikussága megvan hozzá, hogy jó irányítóvá váljon az NFL-ben de azt már megkérdőjelezik, hogy valaha is csatlakozhat-e majd a legjobbak közé. Azonban dicsérik a zseben kívüli játékát, meg tudja hosszabbítani a playeket amivel időt biztosít az elkapót számára, hogy üresre játszhassák magukat. Mindenképpen fejleszteni kell a zseben belüli játékát és jobban fel kell mérnie az egész pályát. A vélemények szerint nem úgy néz ki, hogy valaha is a sportág legnagyobbjai közé tartozhatna de sokkal jobb képességű mint a tavalyi Draft bármelyik irányítója.

3. Brett Hundley, UCLA

Hundley nagyon tehetséges és atletikus játékos de időre van szüksége, hogy dolgozhasson a hiányosságain. A tavalyi szezonban 54%-os passzpontossággal zárt ha 6 yard feletti átadással próbálkozott. Még rosszabb, 29%-os pontossággal passzolt a scrimmage line mögött ami finoman szólva sem NFL szintet mutat. Fizikai adottságai miatt minden adott, hogy kezdő legyen de gyengén olvassa a védelmet és rosszul időzít így azt már megkérdőjelezik, hogy hosszútávon is kezdő lehetne az NFL-ben.

4. Bryce Petty, Baylor

A Baylor irányítója az idei Combine egyik nagy nyertese de a megítélése még mindig nem túl pozitív. A vélemények szerint csalódást okozott a senior évében de ugyanezek a szakértők imádják a mérete és a vezetési képessége miatt. Egy vagy két év edzésre mindenképpen szüksége van az NFL-ben de az intelligenciája miatt képes lehet javítani a hiányosságain. Legjobban a zseben belül teljesít így egy olyan csapatra lenne szüksége amelyiknél stabil fal mögött szerepelhetne.

5. Garrett Grayson, Colorado State

Grayson korábban egy rejtélyes draft prospect volt, de az erős tavalyi szezonja után a szakértők egyértelműen a legjobbak közé helyezték az irányítót. 64,3%-os pontossággal passzolt, 4.006 passzolt yardot, 32 touchdownt és 7 interceptiont dobott. Átlagos karerősséggel rendelkezik, de robbanékony játékos és jó szeme van a hosszú átadásokhoz. A szakértők véleménye szerint rengeteget kell majd elemeznie, hogy jobb döntéseket hozzon a pályán de a mérete és az eredményei alapján egy erős közepes körös picknek tartják.

6. Sean Mannion, Oregon State

Mannion-t egy magas game managernek tartják aki nagyon magabiztos, hogy ha erős futójáték mellett irányíthat. Az irányítónak az előzetes forgatókönyvnél kell maradnia, nem nagyon tud váltani és bizonytalan ha nem szabadok az elsődleges célpontjai. Nehézkesen vált és nem találja meg a menekülő utakat és nagyon bizonytalanná válik a kiélezett helyzetekben. Képességei és erős karja miatt egy remek tartalékirányító lehet azonban a kezdő poszt jelenleg elérhetetlen.

7. Blake Sims, Alabama

Alacsony mozgékony irányító akinek fő erőssége a zseben kívüli játék. 182 centiméteres magasságához erős karok társulnak így fenyegetés jelent a védelmekre nézve. Eléggé hullámzó játékot mutatott az iskolai évei alatt így a szakértők szerint egy jó tartalékirányító válhatna belőle.

8. Connor Halliday, Washington State

Nagyon magas irányító de nincs túl erős karja és nem tud a zseben kívülről irányítani. A hiányosságok ellenére intelligenciája és passzpontossága miatt mindenképpen egy értékes pick lehet. Pozitívumnak tartják, hogy az utóbbi két év folyamán folyamatosan fejlődött és ha ez a fejlődés folytatódik profi környezetben is akkor értékes tartalékirányító válhat belőle.

(nfl.com, Fotó: sportal.com.au, blacksportsonline.com, nflhispano.com, gcobb.com, cbssports.com, optimumscouting.com, cbssports.com, cbssports.com, pac-12.com)