Az idei Draft 10 legjobb running backje

Az utóbbi időben némileg visszaesett a running backek megítélése a szerződéshosszabbítások és a Draftok során. A pályán azonban távolról sem szorultak háttérbe hiszen továbbra is a támadóegység egyik legfontosabb részét jelentik azonban a riválisokhoz képest mostanában nem honorálják Őket megfelelően.

Persze még így is hatalmas összeget tesznek zsebre de esélytelenek az elkapókkal szemben. Az idei szezonban ezt jól mutatja Dez Bryant és Demarco Murray esete is. Az elkapóhoz ragaszkodtak Dallasban de a running backet könnyű szívvel elengedték.

A running backek nem csak a szerződéstárgyalásoknál hanem a Drafton is háttérbe szorultak az utóbbi időben. A running backek közül a tavalyi Drafton a legelőkelőbb helyen Bishop Sankey-t választotta ki a Tennessee Titans. Az első running back picket az 54. helyen jelentették be. Tavaly előtt hamarabb a 37. helyen, de még így is csak a második körben választották ki az első running backet Giovani Bernard (Cincinnati Bengals) személyében.

1. Todd Gurley, Georgia

Képességei alapján egyes szakértők az NFL 5 legjobb futója közé helyeznék de az elszenvedett keresztszalag szakadása értelemszerűen negatívan hat a megítélésére. A rehabilitációja és az orvosi szakvélemények döntően meg fogják határozni a Draft értékét hiszen a csapat számára az a legfontosabb, hogy a kiválasztott játékos hosszútávon is a csapat rendelkezésére álljon majd. Az utolsó három szezonban az offensive playek kevesebb mint 40%-t töltötte a pályán, így hiába számít a legtehetségesebb running backnek a múltja miatt nehezen elképzelhető hogy a Top pick lesz (az első körbe talán így is belefér).

2. Melvin Gordon, Wisconsin

Nagyon tehetséges futó, könnyedén végrehajtja a nagy játékokat de ehhez üres pályára van szüksége. Az iskolával ellentétben az NFL-ben nehezebb lesz lehagyni a védőket így nagyobb hangsúlyt kell helyeznie az ütközésekre. Ezt persze fejleszteni kell mert a College-ben az esetek többségében a tackle vagy a tight end által nyitott sávban tarolt. Nem tartják megfelelőnek a harmadik down-os futó szerepére de nagyon jó keze van és a backfieldet elhagyva az elkapásaival sokat segíthet majd az irányítóján.

3. Tevin Coleman, Indiana

Coleman-t imádják a szakértők az erőszakos futóstílusa miatt. Az ilyen játékosokra használják az igásló kifejezést, minden snapbe hasonló vehemenciával veti bele magát de a stílusán azért változtatnia kell az NFL-ben, hogyha meg akarja hosszabbítani a pályafutását. Az elemzők véleménye szerint nem sémafüggő így bármelyik csapat támadóegységébe be tudna illeszkedni.

4. Jay Ajayi, Boise State

A Boise State futójára nézve nagy elismerést jelent, hogy Marshawn Lynch-hez hasonlítják. Ahhoz, azonban hogy Lynch-hez hasonló karriert be tudjon futni az NFL-ben még sokat kell dolgoznia de a fizikai adottságai meg vannak hozzá. Ajayi futóstílusa és testmérete nagyon hasonlít a Seahawks futójáéhoz és amennyiben fejleszteni tudja a fizikumát és a stiff armot (elnyomni a védőt nyújtott kézzel) sok mindenben felnőhet a Szörnyeteghez. A futó minhárom down-ál bevethető és nagy fenyegetést jelent a rövid yardos és a goal line szituációkban is. A pozitívumok és dicséretek ellenére a második napra tartják jónak (2. és 3. kör).

5. Duke Johnson, Miami

Az iskolai pályafutása alatt bebizonyította, hogy évfolyamának egyik legrobbanékonyabb játékosa akinek nem kell a védelem hibája, hogy megcsinálja a nagy playt. Robbanékonysága és megfoghatatlansága miatt a szakértők véleménye szerint gyorsan fel tudja majd venni az NFL sebességét. A passzjáték támogatásánál viszont küzd a védők megtartásával és sérülékenysége miatt közepes körös esélyesnek tartják.

6. Ameer Abdullah, Nebraska

Abdullah a tehetsége alapján egyértelműen elsőkörös picknek számítana de a hiányosságai miatt biztosan hátra fog majd csúszni a Drafton. 1.75 m magas és 93 kg ami elmarad az ideális NFL mérettől és emellett nem vigyáz eléggé a labdára. Robbanékony futó, jó elkapó aki zone sémában tudja leginkább kamatoztatni a tehetségét.

7. T.J. Yeldon, Alabama

Ösztönös sportos futó aki a gyorsaságával és lábmunkájával képes megoldani azokat a playeket is amikor megszűnnek az üres sávok vagy a társak elhibázzák a blokkokat. A pozitívumok ellenére Yeldon esetében is van de. Az Alabama futójának elég bizonytalan a labdatartása, rosszul veszi fel a tacklet és a végsebességétől sincsenek elragadtatva az elemzők. Kezdő semmiképp sem lehet de tartalékként remekül megállja majd a helyét és lépésről lépésre előreléphet a profi ligában is.

8. David Johnson, Northern Iowa

Johnson nem elég gyors rövidtávon így tulajdonképpen nem használhatnák következesen az összes playnél de a mérete, a sebessége és elkapásai miatt jó kiegészítőjátékos válhat belőle. Nem futja meg elég jól a route-okat így harmadik downos running back lehet és a visszahordásoknál lehetne hatékonyan bevetni.

9. David Cobb, Minnesota

Cobb a felrajzolt utat követi, legfeljebb egyszer vált irányt a futásai során és nem lehet túlságosan bevonni a passzjátékba sem. Az elemzések szerint jelenleg csak a tartalékposzt elérhető a számára. Mindenképpen idő kell majd neki, hogy felvegye az NFL ritmusát de az évek alatt akár még előre is léphetne a tartalék szerepköréből.

10. Mike Davis, South Carolina

Alfred Morris-hoz hasonlítják aki akkor van elemében ha minél több futókísérletet kap. Le tudja nyomni a védőket és az ütközések után plusz yardokat tud kitaposni magának. A tavalyi szezonja rosszul sikerült, egyesek szerint már nem ugyanaz a játékos mint aki korábban volt. Egyes hírek szerint csípősérülések hátráltatták a tavalyi szezonban. Jelenleg értékes tartaléknak számít de a potenciál meg van benne, hogy később kezdő legyen az NFL-ben.

(nfl.com, Fotó: sportsnola.com, fansided.com, jsonline.com, collegefootballtalk.nbcsports.com, isportsweb.com, memeaddicts.com, bleacherreport.com, zimbio.com, withthefirstpick.com, rantsports.com, gogamecocks.com)

Címkék: videók, nfldraft