Az idei Draft 10 legjobb tight endje

Az utóbbi években igencsak felértékelődött a tight endek fontossága az NFL-ben de ez nem nagyon látszik meg az utóbbi idők Draftjait elnézve. Az utolsó négy Draft első körében csak két tight end kelt el és Ők ketten eddig nem tudták maradéktalanul bebizonyítani, hogy megérték a korai picket.

Az idei osztály sem a legerősebb és az előrejelzések szerint csak egyetlen játékosnak van esélye bekerülni az első körben de a közelmúltból kiindulva talán sokkal jobbat jelent a játékos számára, ha inkább a második vagy a harmadik körben kerülnek kiválasztásra. Rob Gronkowski-t a második, Jimmy Graham-et pedig a harmadik körben választották ki, de természetesen ez nem lehet mérvadó mindenki számára.

1. Maxx Williams, Minnesota

Nagyon jókezű mozgékony tight end. Kitűnően alkalmazható rövid célpontként de megvan a sebessége hozzá, hogy a távoli átadásoknál is összezavarja az ellenfelek védelmét. Williams NFL-es felmenőkkel rendelkezik így a magabiztosságával sincs baj de még dolgoznia kell a routok megfutásán, hogy igazán veszélyes célponttá váljon. Kilenc 25 yard feletti elkapásával a legjobb volt a főiskolások/egyetemisták között a tavalyi szezonban. Az idei Draft osztályból kiemelkedik a tight endek közül és biztosan Williams lesz az első tight end akit ki fognak húzni a Draft-on Erre minden bizonnyal az első körben kerül majd sor.

2. Clive Walford, Miami

Walford nem csak az elkapásokkal tudja segíteni a csapatát, hanem kitűnően támogatja a futójátékot is. Atletikusságának hála "game-changer"-nek tartják a posztján de a blokkolás tekintetében is a legjobbak közé tartozik. A szakértők szerint olyan csapat számára lesz kitűnő választás akik sokoldalú támadójátékost keresnek és gyakran alkalmaznak két tight endes támadóplayeket.

3. Devin Funchess, Michigan

Jó méretekkel rendelkező, 193 cm magas 105 kg-os tight end de a rossz súlypontemelkedése és átlagos elkapási képessége miatt nem tudja kihozni a maximumot az adottságaiból. A Michigan csapatában bevetették a pálya szélén, belső részén és a slotban is. A szakértők egyfajta "kombo" játékosnak tartják aki az adottságai miatt egyaránt bevethető receiver és tight end poszton is.

4. Tyler Kroft, Rutgers

Egy magas és atletikus játékos aki megfelelő izomzattal és atletikussággal rendelkezik ahhoz, hogy üresre játssza magát. Kroft agresszív blokkoló aki még a pálya szélén is képes támogatni a futójátékot. Eredeti szerepét nézve a gyorsasága miatt könnyedén üresre játssza magát amivel nagyban meg tudja könnyíteni az irányítójának dolgát. Mérete, atletikussága és blokkolási képessége miatt a legtöbb támadóegység számára ideális választásnak tartják aki az idei évfolyam legjobb tight endjévé nőheti ki magát.

5. Rory "Busta" Anderson, South Carolina

Anderson olyan atletikussággal és sebességgel rendelkezik amelyekről az NFL csapatok csak álmodnak amikor egy vertikális fenyegetést jelentő, mélységi célpontot keresnek. Plusz súlyra és erőre van szüksége, hogy minél jobban ki tudja aknázni a blokkolási képességeit és így igazán veszélyes "kombo" játékossá válhasson az NFL-ben. A legjobbak között is elkelhetne a Drafton de valószínűleg a legtöbb csapatot el fogja riasztani a játékos visszatérő tricepsz sérülései.

6. Nick O'Leary, Florida State

O'Leary-ben megvan a versenyszellem és az ellenállóképesség, hogy jó "kombo" játékossá váljon de a szakértők véleménye szerint a fizikai adottságai miatt az elit szintet nem tudja majd elérni az NFL-ben. Florida State-ben alkalmazott playek elemzésekor megállapították, hogy az NFL-ben is hasonló szerepet tölthetne be, azaz egy jó mozgó blokkoló - elkapó játékos válhat belőle.

7. Jeff Heuerman, Ohio State

Az Ohio támadója rossz évben kerül be a Draftra ugyanis rosszul sikerült a tavalyi szezonja. Két évvel ezelőtt 466 elkapott yarddal és 4 elkapott touchdownnal zárt ami a tavalyi szezonban 207 elkapott yardra és 2 elkapott TD-re esett vissza. A gyengébb teljesítményénél azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy lábsérülés hátráltatta és az irányítócsere sem jött jól a számára. Vertikális fenyegetést jelent és a szakértők többsége nagyon kíváncsiak rá, hogy mire jut majd az NFL-ben. Egy késői picknek ígérkezik de tight end poszton gyengélkedő csapatok számára sokat érhet még ez a késő körös Draft cetli. 

8. Ben Koyack, Notre Dame

Az iskolában nem használták megfelelően a passzjátékban inkább csak a futójáték támogatásában számítottak a szolgálataira. Ennek megfelelően sokat kell majd dolgoznia, hogy megtanulja, hogyan játssza magát tisztára a pályán mert több alkalommal is meggyűlt a baja a defensive endek legyőzésekor. A Notre Dame-on mutatott produkciója alapján a szakértők jó tight end alapanyagnak tartják.

9. Randall Telfer, USC

Telfer biztosan a Draft késői köreiben fog elkelni ugyanis tight end létére nem igazán használható a passzjátékban. Átlagos méretekkel rendelkezik a tight endek között de run blockerként viszont nagyon hatékonynak mondható. A szakértők véleménye szerint a profik között főként csak blokkolóként vetnék be.

10. McCoyle Pruitt, Southern Illinois

Pruitt statisztikái magukért beszélnek, 2601 elkapott yardot a Southern Illinois-nál elöltött négy éve alatt de a szakértők a videók elemzésekor azért mégsem ájultak el a teljesítményétől. Zömök és csak korlátozott routokon bevethető. Nem tudja támogatni sem a futójátékot sem pedig a passzjátékot. Pruitt oldalára nem rajzolhatnak fel támadásokat mert nem tudja elnyomni a falat és az iskolában bemutatott playeket már tudja majd megismételni a profi környezetben.

(nfl.com, Fotó: si.com, billsmafia.com, yackityyacksports.com, latimes.com, bleacherreport.com, buckeyextra.dispatch.com, cbssports.com, gogamecocks.com, bigblueunited.com, foxnews.com, miamiherald.com)