Az idei Draft 10 legjobb cornerbackje

A secondary alkotja a védelem leghátsó szakaszát. Feladatuk elsősorban a passz elleni védekezés. A secondary-t alkotó játékosokat összefoglaló néven defensive backeknek is nevezik. A cornerbackek a védekezőcsapat legkisebb, egyben leggyorsabb játékosai.

Fontos a kiemelkedő koordinációs képesség, a cornerbackeknek nagyon gyorsan kell tudniuk hátrafelé futni, irányt váltani akár 180°-ban, és a reakcióidejüknek is gyorsabbnak kell lennie, mivel nem tudják, hogy az offense milyen playt hívott.

A cornerek szinte kizárólagos feladata a wide receivereknek szánt passzok levédekezése. Ezt két fő módon teszik. Az egyik az emberfogásos védekezés (man-to-man), amikor szorosan követik az emberüket. A másik a zónázás, amikor egy adott területet kell őrizniük, és az oda bejövő emberen kell védekezniük.

Ha jól végzik a dolgukat, akár meg is szerezhetik a WR elől a labdát, ez az interception, a védőjáték talán leglátványosabb eleme. Létezik a ritkán alkalmazott cornerback-blitz is, de ez amellett, hogy igen hatásos tud lenni, kétélű fegyver, ugyanis őrizetlenül marad a corner receivere.

1. Trae Waynes, Michigan State

Három éves iskolai pályafutása során 36 mérkőzésen lépett pályára (27-szer kezdett) a Spartans csapatában. A tavalyi teljesítményének köszönhetően bekerült az All-Big Ten első csapatába. Nagyon gyors cornerback aki a sebessége miatt uralja a területét. 4.31mp alatt futotta a 40 yardot és a jól sikerült Scouting Combine miatt megnövelte a Draft értékét. A gyorsasága ellenére azonban még bőven van mit tanulnia az emberfogásról, az utóbbi években túl sok zászlót dobtak rá és a kombinációkat is nehezen dolgozza fel. A szakértők Antonio Cromartie-hoz hasonlítják.

2. Kevin Johnson, Wake Forest

A tavalyi szezonban az összes mérkőzésen kezdőként lépett pályára és a szezon végén beválasztották az All-ACC második keretébe is. Hároméves kezdő tapasztalattal rendelkező cornerback aki a man coverage-ban nagyon sokat fejlődött az elmúlt két szezonban. Nagyon jó egyensúlyérzékkel rendelkezik, futás közben lelassítja az elkapókat. A súlya nem a legmegfelelőbb de a képességei és az atletikussága miatt azonnal kezdő lehet az NFL-ben. Emellett a speciális egységben is sikeresen használhatják. A szakértők Sam Shields-hez hasonlítják.

3. Marcus Peters, Washington

Posztjához tökéletesen megfelelő méretekkel rendelkezik. Tehetséges, jó képességekkel rendelkező corner de a természete miatt több alkalommal is bajba került. Nagyon jó a térlátása, képes egyszerre követni az elkapót és az irányítót is. Nagy területen azonban lassan szorítja le az elkapókat és nem szívesen edz amit nem szeretnek az NFL-ben. A tavalyi szezonban egy mérkőzést ki kellett hagynia eltiltás miatt az egyik novemberi edzésen összetűzött az egyik asszisztenssel. A szakértők Aqib Talib-hoz hasonlítják.

4. Jalen Collins, LSU

Nagyon tehetséges cornerback aki a posztjához megfelelő magassággal, súllyal és sebességgel rendelkezik. Még fejleszteni kell a technikáján, de kitűnően teljesít a rövid és a hosszú passzoknál is. Hátránya, hogy csak 10 alkalommal lépett pályára kezdőként és inkább tehetségből oldja meg a playeket semmint technikával. Még sok munka vár rá, de minden képessége megvan hozzá, hogy megfelelő edzésmunkával meghatározó cornerbackké váljon a jövőben. A szakértők Terence Newman-hoz hasonlítják.

5. Ronald Darby, Florida State

Nagyon gyors védő aki hirtelen irányváltásokra képes. Jól kontrollálja a testét, press man coverageban is kiválóan használható. Tudatosan és ösztönösen játszik de nagyon sok miss tackleje van. Felismeri az útvonalakat és megakadályozza a passzokat de a labdának háttal még sokat kell fejlődnie. A szakértők megkérdőjelezik a keménységét, a nagyobb elkapó le fogják nyomni. Johnathan Joseph-hez hasonlítják.

6. P.J. Williams, Florida State

Megfelelő magasságú, súlyú és sebességű cornerback. 2014-ben beválasztották az All-ACC második csapatába. Bump-and-run specialista. Ki tudja zökkenteni az elkapókat, be tudja futni és beavatkozik a hosszú passzokba. Azonban a játékstílusa miatt sok zászlót fog kapni az NFL-ben. A mérkőzésen hullámzó teljesítményt nyújt és nagyon visszafogja magát amikor nagyobb előnyt szerez a csapata. A szakértők Stephon Gilmore-hoz hasonlítják.

7. Quinten Rollins, Miami (Ohio)

Négy évig kosárlabdázott és csak a tavalyi évben tért vissza a futballpályára. Annak ellenére, hogy a középiskola óta nem játszott a tavalyi szezonban megválasztották az Év MAC védőjátékosának és bekerült az All-MAC első csapatába is. Jó felépítésű kompetitív játékos. Nagyon jó súlypontemelkedéssel rendelkezik, a lehető legmagasabb ponton támadja a labdát és az elkapót is. Még sokat kell tanulnia a posztjáról és javítani kell a technikáján is, de minden adottsága megvan hozzá, hogy hosszútávon kezdő legyen az NFL-ben. A szakértők Perrish Cox-hoz hasonlítják.

8. Charles Gaines, Louisville

A tavalyi szezonban beválasztották az All-ACC-be köszönhetően többek között a 12 leütött passzának és a 2 szerzett touchdownjának. A felé dobott átadások csak 46% talált elkapót. A Louisville-re még elkapónak érkezett így kitűnően olvassa a routokat. Az emberfogás tekintetében felveszi a versenyt az évfolyam legjobb játékosaival. A hosszú átadásoknál azonban túl sok helyet hagy az elkapóknak és a futójáték elleni védekezésén még bőven van mit javítania. A szakértők Patrick Robinson-hoz hasonlítják.

9. Senquez Golson, Mississippi

Golson a képességei alapján kiemelkedő cornerback-é válhat az NFL-ben. A tavalyi szezonban beválasztották az All-American és az All-SEC első csapatába is. Az iskolában nagyon sokat zónáztak így a szakértők véleménye szerint nem fog neki gondot okozni a profi védelem elsajátítása. Nagyon jól időzít és gyorsan reagál, átlag feletti labdaérzékkel rendelkezik. A méreteivel viszont gondok vannak, posztjához átlag alatti magassággal és karhosszal rendelkezik. A szakértők Brent Grimes-hoz hasonlítják.

10. D'Joun Smith, Florida Atlantic

Mozgékony, jó lábmunkájú, átlag feletti labdaérzékkel rendelkező cornerback. Remekül lát a pályán és képes olvasni a játékot. Nagyon jó a kéz-szem koordinációja. Probléma, hogy az iskolai pályafutása során ritkán találkozott elit ellenfelekkel. Merev a mozgása a játékok elején és túl sok helyet hagy az elkapóknak. Harmadik körös prospectnek tartják a szakértők.

(nfl.com, wikipedia.hu, Fotó: steelers.com, msuspartans.com, cbssports.com, 49ersfaithful.playitusa.com, titletownsoundoff.com, miamiherald.typepad.com, zimbio.com, footballsfuture.com, sports-kings.com, al.com, cbssports.com)