A Smith terv – avagy gyors út, a tökéletesség felé

Nem az idei volt éppenséggel a Tampa Bay legmozgalmasabb holtszezonja, a csapat történetében. Azonban ezen kevés mozgás is, magasztos célokat szolgálhat. 

A játékosok szemmel láthatólag nem hiánypozícióra érkeztek, nem egyenlő módon lettek elosztva a keretben az erőviszonyok. Ettől mondhatni a szurkolók megzavarodtak, mozgolódnak, és elégedetlenek. Többek szerint pedig a jelenlegi vezetés egyenesen káros a franchise számára. Mondjuk ebben van azért némi igazság, de vessünk egy pillantást a logika által kikövezett útra, és nézzük meg, hogy mi is lehet Lovie Smith terve valójában ezzel az egésszel?

Ha megszeretnénk őt érteni, valójában rém egyszerű dolgunk van. Hisz 15 jégcsákánnyal sem tudnánk a fejéből kiverni azt a kib@szott Tampa 2 védelmi sémát. Hisz mi a közös az idei FA piaci szerzeményeinkben? Sterling Moore (CB), Chris Conte (S), Henry Melton (DT), Bruce Carter (LB)? Mindegyikük játszott korábban ebben a védelmi sémában, és illeszkednek is bele.

Ha engem megkérdez valaki, továbbra is azt vallom, hogy a jó edző a csapat erősségeihez rak össze egy védelmi sémát, nem egy védelmi sémához barmol szét egy jó csapatot. De most ismét rugaszkodjunk el az én agymenésemtől, fura világképemtől, és nézzük meg, hogy lehet ez a dolog – Lovie Smith szerint valószínűleg – mégis sikeres.

0429_5_sterlingmoore

Sterling Moore előtt sem ismeretlen a Tampa 2

A Tampa 2 sokak szerint Tony Dungy találmánya, bár az igazság az, hogy valójában ő csak újraálmodta azt, egy korábbi Pittsburgh Steelers-es védelmi séma alapján. Még azokból az időkből, amikor a híres nevezetes Steel Curtain tevékenykedett az Acélvárosban. Így hívták a 70-es években, pittsburgh-i védőfalat. Ekkortájt pedig maga a védelem is olyan bitang kemény volt, hogy 8 játékost is Pro Bowl-ra küldtek azon csapategységből.

Szóval Dungy mester Tampába kerülése után elkezdte tovább formálni az ott látottakat. Csatlakozott hozzá két ifjú padawanja. Lovie Smith, és Rod Marinelli is. Majd egyikük, kilépvén mestere árnyékából maga is jedi mester lett, a Chicago Bears csapatánál.

Gondolom, azt még maguk a Chicago szurkolók is elismerik, hogy azért csinált ott Lovie 9 éven keresztül klassz dolgokat is. De az biztos, hogy kőkeményen magával vitte ezt a védelmi sémát, és 2004-től, egészen 2012-ig gyakorolta is ott. Ezek után pedig jött egy év pihenő, majd Tampa Bay, így tehát joggal kezdjük azt hinni, hogy Lovie Smith füzetében ezen kívül valójában tényleg semmi sincs. Eközben Rod Marinelli is elindult a saját útján. Volt pár évig vezetőedző Detroitban, volt néhány évig Lovie asszisztense, majd kikötött Dallasban, és két éve egész jó kis védelmet rak össze a Boys-nak. És itt jön a csavar…

Bruce Carter (LB) 2013-ban és 2014-ben játszott ebben a védelmi sémában Rod Marinelli keze alatt. Henry Melton (DT) 2011-ben, és 2012-ben játszott ebben a sémában Lovie Smith keze alatt, majd 2014-ben Rod Marinelli keze alatt. Chris Conte (S) 2011-ben, és 2012-ben játszott Lovie Smith keze alatt Tampa 2-t. És Sterling Moore (CB) az utóbbi két évben Rod Marinelli keze alatt.

Lovie Smith azonban nem ebben az évben érkezett hozzánk. Itt volt ő már a tavalyi holtszezonban is, hozott is sok drága játékost magával. Rendszeresen be is fürödtek a nagy szerződések. Jött például egy kimagaslóan jó statisztikákkal rendelkező Pro Bowler cornerback is. Akivel korán sem lehettünk a tavalyi szezon első felében elégedettek. De hogyan is tud gyorsan alkalmazkodni egy Pro Bowler cornerback a Tampa 2 védelmi sémához? Nos, leginkább sehogy. Mint megtudhattuk a Pewter Report egy az Alterraun Vernerrel készített interjújából:

“Nem ez az első alkalom, hogy Cover 2-t játszottam. De ez volt az első alkalom, hogy irányítottam a Cover 2-t. Az általunk irányított Cover 2 rengeteg felelősséget, és fegyelmet követel. A védekezés nagyon egyszerű, de azért egyszerű, mert a védelmi séma valójában rendkívül részletes. Nem alkalmazunk sok védelmi felállást, és mivel nem alkalmazunk, azt hiszik, hogy rendkívül jól fogjuk csinálni, de ehhez nagyon nagy fegyelem kell. Sokkal több tanulási ideje van ennek, mint ahogy azt vártam.” – mondta Verner.

0429_3_alterraunverner

Verner megszenvedte a tavalyi évet

Verner pedig nincs egyedül azon gondolataival, hogy a séma egyszerűnek tűnik, de annál nehezebb elsajátítani. Itt egy másik interjú részlet, ezúttal Keith Tandy-vel, megkérdezték tőle, hogyan tekint vissza a tavalyi évre:

“Az első dolog az, hogy mindenképpen jó tapasztalat volt, tanulás szempontjából. Azt hiszem előrébb léptünk a szezonban, és persze többször hallhattuk, hogy Lovie Smith rendszere valójában egy egyszerű séma, de mint egység nem tudtuk még elsajátítani… csak egyénenként, az apró részleteket. Úgy érzem, ez az ami fáj nekünk. Tudom hogyan kell játszani cover 2-t, tudom hogyan kell játszani egy-egy ellen, és még mindig a részleteket próbálom betanulni, de nem megy úgy ahogy kellene. Láttad, hogy nem csak nálam, de még az egész csapatnál folyamatban van ez. Kívülről nem lehetett ugyan látni, hisz folyamatosak a vereségek, de az egyik legnagyobb dolog, hogy elsajátítottuk ezeket a kis lépéseket, és egyre jobbak vagyunk minden meccsen, minden edzésen.”

Így tehát láthatjuk, hogy ezen védelmi séma elsajátítása egyáltalán nem egyszerű feladat, mondhatni még veterán játékosok számára sem, pedig Alterraun Verner és Keith Tandy is rendelkezik bőven NFL tapasztalattal. Ráadásul a cornerback Verner korábban nagyon is hasonló sémában játszott.

0429_3_keithtandy

Tandy szerint a tavalyi év tanulási fázis volt

Így tehát máris kezdhet tisztábban rajzolódni előttünk a kép, hogy miért is azok a szabadügynökök érkeztek idén a piacról hozzánk akik. Ezek a játékosok máris megspórolhatják a tanulási időt, a Tampa 2-vel szerzett hatékony tapasztalatuk pedig segíthetnek a védelemnek, hogy egy egységként, hatékonyan együttműködhessenek a pályán. Ez az ami eddig több szempontból is hiányzott, és ez az ami felbecsülhetetlen lehet a csapat számára.

Eddig pedig beszéltünk a szabadügynök piacról. Pedig már mindannyiunk agya, és tekintete leginkább a draft felé fordul. És ha megértettük Lovie Smith FA piaci motivációt, nézzük meg mi járhat vajon a draft tekintetében a fejében, hogy már jövőre eredményeket érhessen el a franchise-zal.

A keretünkben jelenleg egy szerződéssel rendelkező irányító található. A rosteren szinte szó szerint fenn van tartva a hely egy másiknak. Hisz az ember nem vág neki az idénynek egy tartalék irányítóval. A csapat vezetői pedig már tavaly is bebizonyították, hogy bármennyire is életképes lehetőség lenne, és mindegy mit nyilatkoznak Mike Glennon kapcsán, nem fogják a csapatot a kezébe adni.

Így két lehetőség maradt a drafton, az oregoni Marcus Mariota, és az FSU korábbi irányítójaJameis Winston. Mindketten Heisman győztesek, mindketten jó vezérei voltak korábbi csapatuknak, mégis tűz és víz, amiről beszélünk. Az egyikük egy zsebirányító, aki már az egyetemen egy NFL típusú profi támadósémában játszott. A másikuk pedig egy kiváló atléta, aki egy speciális, kifejezetten az egyetemen használt támadó sémában játszott. Melyet, az NFL-ben mindösszesen egyetlen egy csapat alkalmaz. Így valószínűleg időbe telik neki, hogy hozzá szokjon az NFL rendszeréhez. A kérdés már csak az, hogy mennyi ideje van egy franchise-nak, hogy életképes irányítót faragjon újonc játékosából?

Az Oregon sportolói zseniális videóban búcsúznak Marcus Mariota-tól

Winstonnak rengeteg tapasztalata van Pro-Style támadójátékok terén, remekül olvassa a védelmet a snap előtt, és a snap után is, és ez jelenleg gigászi előnyt adni neki Mariota-val szemben. Lehet, hogy a várakozás Mariota esetében meghozná a gyümölcsét. Lehet, hogy kétszer jobb játékos válna belőle, akár három év múlva, mint Winston-ból valaha is, de pont korábban írtuk az ékes példát, hogy sokszor még harcedzett veteránoknak is, mekkora nehézséget okozhat egy új séma megtanulása. És ahogy Buccaneer kollégánk többször emlegette már, Mariota-hoz nincs meg jelenleg a szakértő stáb Tampában.

Ez a franchise most az azonnali, és nem a hosszútávú győzelemre van beállítva. Ahogy Lovie Smith-nek sem lesz túl sok más választása, ha meg akarja tartani majd állását jövőre is. Így a döntés teljesen egyértelmű. Azt a játékost fogják választani, aki előbb tud alkalmazkodni az NFL-hez, sem mint utóbb. Hisz bizony ez a tanulsága az idei holtszezonnak. Olyan játékosok érkeztek, akik ismerik a sémát, akikkel azonnali eredményeket lehet elérni. És ha ez volt a politika az FA piacon, vajon miért is változna az a draft idejére? A mai NFL-ben, az idő, és a várakozás olyan luxus, amit egy vezetőedző, vagy egy GM nem igazán engedhet meg magának.

0429_2_jameiswinston

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com