The Tampa Bay Buccaneers select… a második nap

Túl vagyunk a draft második napján is, és ahogy az elvárható volt Lovie Smith ezúttal a támadófalembereket szállította nekünk futószalagon.

A Bucs-nak hatalmas szüksége volt rá ugyanis, hogy legalább egy kezdő kaliberű támadófalembert találjon ezen a drafton, tekintettel arra, hogy jelenleg egy kezdő szintű guard, és egy kezdő szintű tackle van a keretükben. Nem volt mese tehát, miután az első körben megszereztük a franchise QB-nkat, muszáj volt falembert draftolni.

Donovan Smith (OT) – Penn State

Így eshetett a választás a Penn State tackle-jére, Donovan Smith-re. Smith méreteit tekintve egy hatalmas játékos, a maga 6,6 láb magasságával, és 338 fontos súlyával. Aki képességeit tekintve már most lehetne majd a Buccaneers kedző, jobb oldali tackle-je. Vagy kis egyengetés után, a bal oldalon is lehetne alkalmazni. A Bucs szerencsés ezen szempontból, hisz a másik tackle a keretben Demar Dotson, aki a tavalyi év tanulsága szerint, úgyfent nem idegenkedik egyik oldalon sem. Így szépen ki lehet majd kísérletezgetni kinek hol fekszik jobban, hogy minél hatékonyabban működhessen majd az a fal.

0502_2_donovansmith

Ami Smith technikáját illeti, egy kis finomítás azért ráfér majd. Több scout azt állapította meg vele kapcsolatban, hogy talán a legjobb az lehetne számára, ha guard pozícióba költöztetnék. Ami lehet, hogy nem is olyan hülye ötlet, de nálunk, mint tackle számítanak rá jelenleg, ez egészen biztos. Jó futásblokkolás terén, de nem elég atletikus ehhez a pozícióhoz, és nehezen vált irányt a pass rusherek ellen. Méreteiből adódóan hatalmas helyeket képes ütni a running back-keknek, azonban pass protection terén nem igazán jó. Alacsonyan tartja a kezét, gyengén üti meg az ellenfeleit, könnyen elveszíti az egyensúlyát. Ezért is szorgalmazzák többek közt gyakorta a pozíció váltást számára.

Igazság szerint a Penn State-nél sem mindig voltak megelégedve a játékos teljesítményével, és ezen pick után megint többen megkérdőjelezték Smith rátermettségét, illetve motivációit. Elsősorban ugye azért, hogy vajon miért nem a játéktudását illetően sokkal fejlettebb Jake Fischert választotta, vagy esetleg a sokkal atletikusabb TJ Clemmings-t? Többen úgy vélik, Smith célja ezzel leginkább az volt, hogy a futójátékot kissé jobban beindítsa a csapatnál, sem mint az új irányítónk megvédése a legfőbb célpont. Vagy esetlegesen az is lehet, hogy a Bucs azt a következtetést vonta le a játékos kapcsán, hogy az általuk látott technikai hiányosságokat ki tudják javítani a pass protection terén.

Ali Marpet (OG) – Hobart Collage

0502_1_alimarpet

A második fordulóban egy trade útján ismét ránk került a sor. A Bucs ugyanis feltradelt a Colts csapatának segítségével. Előrébb ugrottunk négy helyet, lemondván ezzel a harmadik körös választási lehetőségünkről, és kicsit hátrébb kerültünk a negyedik körben. Tettük mindezt azért, hogy kiválaszthassuk a drafton Ali Marpetet, a Hobart College-ról.

Miután pedig kiválasztottunk egy kezdő kaliberű offensive tackle-t, a vadászat tovább folytatódott, és egy kezdő szintű guard-ot is adtunk a kerethez. A prioritás ezúttal Jameis Winston megvédése lehetett, Marpet pedig akár máris betöltheti a jobb oldali kezdő guard pozícióját. Az igazság az, hogy vele és Donovannal a keretben már most sokkal jobban néz ki ez a támadófal, mint a tavalyi évben bármikor.

0502_2_alimarpet

Marpet rendkívül jó választás volt a részünkről. Súlya miatt szilárd lehorgonyzásra képes, és emellett nagyon atletikus játékos is. Sőt! Az egyik legmozgékonyabb falember volt az idei combine-on. A falemberek közül ő futotta a második legjobb időt 40 yardon. Ahogy a three-cone drill-t, és a 20 yardos sprintet is a második legjobb helyen zárta. A kiváló combine eredmények után, pedig egy nagyon is sikeres Senior Bowl-t is maga mögött tudhat. Jason Licht elmondása szerint az itt látottak miatt választotta ma őt ki a Buccaneers.

Marpet azonban egyben érdekes választás is a Bucs részéről, hiszen egy Divízió III.-ban található csapatban játszotta a futballt. Itt azonban mindhárom évben kezdő volt. Ráadásul 2014-ben elnyerte az év támadó játékosa díjat is. És, hogy mivel érdemelte ezt ki támadófalemberként? Az egész szezont úgy játszotta végig, hogy egyetlen sack-et sem engedélyezett az ellenfeleknek. Ezenfelül ő az első játékos, 1990 óta, akit az NFL a top 100-as prospectek közé sorolt ebből a divízióból.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com