Megéri a befektetés?

Nem is olyan régen még nem volt világos, hogy Cam Newton lesz e a Panthers kezdő QB-ja. Most nehéz elképzelni bárki mást ebben a szerepben.

Nagyjából négy évvel ezelőtt, néhány hónappal azután, hogy a Carolina kiválasztotta Newton-t a franchise első No. 1 pick-jével, ő és a 2010-es kezdő Jimmy Clausen szoros versenyben találták magukat az edzőtáborban a kezdő szerepért.

A Panthers végül úgy döntött, hogy az alapszakaszt Newton-al kezdi a center mögött, de az alapján, hogy mennyire újonc formát mutatott az előszezonban, senki sem tudta, mire számíthat, amikor a Carolina pályára lép az Arizona ellen.

Ami ezután következett, a káprázatos debütálás azonnal törölte az összes kétséget afelől, hogy ki lesz a csapat kezdő irányítója, amíg Newton a Panthers csapatánál van.

Pár hete Newton és a Panthers ezt jelentősen megerősítették az ötéves szerződés hosszabbítással.

A Cardinals elleni mérkőzés valóban csak a kezdet volt Newton számára, de milyen kezdet. 422 yardot passzolt - a legtöbb egy NFL bemutatkozótól, és holtversenyben a legtöbb egy NFL újonctól - és egy 1 yardos TD futása volt a két touchdown passza mellé.

Newton debütálása a második év kezdetét jelentette a Panthers.com munkatársának, Bryan Strickland-nek. Az első éve 2010-ben egy 31-18-as vereséggel kezdődött a New York Giants ellen. Szóval, mint a legtöbben, ő is magán kívül volt az izgalomtól, amikor látta Newton-t azon a napon.

Ki az, aki minden volt, de izgatott nem? Newton.

"Ez nem egy kellemes érzés számomra." mondta Newton a 28-21-es vereséget követően. "Vissza kell mennünk és jobbnak kell lennünk."

Newton jobb lett, mint játékos, és jobban kezeli a vereségeket. De sok jellemző, ami látható volt a debütálásakor, igaz ma is ugyanúgy, mint azon a vasárnap, és ez az egyik oka annak, hogy a Carolina megkötötte ezt a történelmi hosszabbítást.

Egy győztes: Ez az Arizona elleni vereség volt Newton első vesztes meccse közel két év után (és nem volt jó hangulatban az előszezon meccsek elvesztése után sem). Bajnok volt a Blinn Junior College-en, majd a következő évben az Auburn csapatával.

A Panthers feljavult Newton újonc szezonjában, 6-10-el zárt, majd 7-9-el 2012-ben. 2013-ban a Carolina nagy lépést tett előre, a 12/4-es mutató azt eredményezte, hogy megnyerték az NFC South csoportját. Aztán tavaly, miután egy sor személyes problémán átesett (lásd alább), Newton segített a csapatnak egy hat meccses hajrában, éppen időben, hogy megszerezzék az NFC South koronát.

Newton legalább annyira szeret nyerni, mint amennyire utál veszíteni. Ez a csapat pedig továbbra is egy tényező a Super Bowl-ért folytatott csatában, amíg Newton van a center mögött.

Kemény, mint a szög: Karrierjének első meccsén Newton megmutatta egyedülálló keverékét ügyességének és fizikumának, átugorva néhány Cardinals és saját játékost a touchdown érdekében - ami az első volt az NFL rekordot jelentő 14 (irányítóként egy szezon alatt) futott touchdown-ból.

Newton szívóssága az elmúlt szezonban jobban próbára lett téve, mint valaha. A holtszezonbeli boka műtét után kihagyta az edzőtábort, majd borda sérülést szenvedett az előszezonban, ami miatt kénytelen volt először kihagyni egy NFL meccset a szezonnyitón, annak ellenére, hogy játszani akart. Mindez azonban semmi ahhoz képest, ami történt tavaly decemberben, amikor Newton megsérült egy autóbalesetben, és két csont eltört a hátában. Tizenhárom nappal később győzelemre vezette a Panthers-t, úgy mozogva, mintha semmi sem történt volna.

Newton nem hagyja, hogy bármi is kizökkentse őt. 

Még mindig fejlődik: Ha nem kellett volna ezekkel megküzdenie az előző szezonban, Newton biztosan folytatta volna az emelkedő tendenciát. Meglepte a ligát, mint újonc, majd a liga lepte meg őt a második szezonban. A javulása 2013-ban nyilvánvaló volt.

Newton lesz az első, aki kimondja, hogy még nem játszotta a legjobb játékát. Ez egy jó dolog Panthers szurkolóknak, akik ismertek Newton képességeit az NFL debütálása óta, és számos okuk van azt hinni, hogy még fejlődik irányítóként, így fog játszani minden vasárnap.

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: al.com