Mike Smith védelmei

Mike Smith jött! Mike Smith megtartotta első sajtótájékoztatását! Az emberek pedig örülnek! Van rá okuk? 

Rutinos Buccaneers szurkolóként, az elmúlt évek sikertelenségi szériái hatására, sokszor már azt sem hiszem el, amit látok. Amit hallok azt már alapból nem. Néha van az embernek olyan depresszív tünetekkel kísért elképzelése, miszerint itt még Belichick mester is csúnyán megbukna. Ne értsetek félre! Nem akarom lelombozni a közhangulatot, csak ahogy elolvastam a Mike Smith által mondottakat, kissé utána bogarásztam, hogy a száraz számok mit mondanak azokról a dolgokról, amiket akkor az védelmi koordinátor kiemelt. Az általa elmondottak nekem egy kicsit a Packers védelmét juttatta eszembe, akik ugyan nem a liga legjobb védő alakulatai közé tartoznak, mégis mintha tudnák azt hová kell súlyozni, mikor kell a legnagyobb erőhatást kifejteni és legfőképpen hová! Ez így egyszerű fizikának tűnik, pedig nem az. Ez a sportban egyszerű felismerés és a reagálás, amely képességeknek azonban mégsem minden edző van a birtokában, ha az adott szituáció ezt megkövetelné.

Mike Smith beszélt a futás elleni védekezésről, illetve annak fontosságáról. Nos, nagy dolgot nem mondott, hiszen ez minden védelemnél az alap. Olyan, mint az ABC A betűje. Kiemelte továbbá a harmadik down-os védekezések fontosságát, ahol a felismerésnek és a reagálásnak ugye döntő szerepe van. Ezek alapján kicsit megvakargattam azt hogyan valósította meg ezt ő a számok száraz nyelvén. Nézzünk egy kis Mike Smith NFL pályautat!

1999-2001, Baltimore Ravens: védelmi asszisztens és védőfal edző, majd 2002 linebacker edző

Azt gondolom nem kell kiemelni, hogy a Ravens-nél a védelem mindig is elsődleges hangsúlyt kapott. A szokásos kemény védelem és egy bajnoki gyűrű volt az edzők munkájának jutalma ezen időszakban. Itt statisztikákban nem merülnék el, hiszen Mike Smith ekkor még csak posztedzői titulusokat birtokolt.

2003-2007, Jacksonville Jaguars: védelmi koordinátor

A kemény munkának meg lett az eredménye! Az első igazán komoly megbízatás Mike Smith részéről. Itt már nincs mese! A számokért egyedül ő felelt. Kategórizáljuk kicsit!

3. down-os védkezés: Ezt ugye nagyon kiemelte a mester a tampai sajtótájékoztatón. Na de hogyan alkalmazta eddig? Az első jacksonville-i évében bizony az NFL védelmei között csak 31. volt Smith egysége ebben a szegmensben. Viszont ezek utáni években itt óriási javulás következett be. 2004-ben már a 24., az azt követő évben pedig top 3-as védekezése volt a Jags-nek ezen a téren. Ezt a maradék két floridai évében sem sokkal adta alább. Először 11. majd 16. volt az egysége.

Passz elleni védelem: Itt a 2005-ös év volt a legsikeresebb. Ekkor a 7. volt az egysége úgy, hogy 47 sack-et csináltak az év során, ami egy megsüvegelendő szám. A legrosszabb évében, 2003-ban is 18. volt Smith védelme a passzok levédekezésénél.

Futás elleni védelem: Csapata végig a liga egyik legjobb futás elleni védelmével rendelkezik. Már első évében 2. míg 2006-ban 4. volt ebben a Jags. De a legrosszabb 2005-ös évben is a 14. helyen végeztek a csapatok rangsorában annak ellenére, hogy 15 alkalommal okoztak kierőszakolt labdavesztést, ami ugyancsak nem kis szám.

Össz védelem: 2006-ban a másodikok a ligában. De a 12. helynél sosem adták alább, vagyis majdnem végig top10-es védelemmel rendelkezett a Jags, Mike Smith keze alatt.

Itt ugye az utolsó évében dolgoztak együtt Dirk Koetter-rel, amikor is a Jacksonville a rájátszás részese volt, sőt ott még egy mérkőzést is sikerült nyerniük. Egyébiránt, főleg a jó védelemnek köszönhetően, még 2005-ben is volt egy playoff részvétel.

2008-2014, Atlanta Falcons: vezetőedző

Nos! Elmondhatjuk azt, hogy azok a dolgok, amik Mike Smith esetében működtek mint védelmi koordinátor csak ritkán működtek nála, mint vezetőedző. Ezen időszak alatt két védelmi koordinátorral dolgozott. 2008 és 2011 között Brian VanGorden-nel, majd 2012 és 2014 között Mike Nolan-nel.

Egyik időszak sem mondható túl sikeresnek a védelmi oldalon. Maximum azt lehet kiemelni, hogy 2009 és 2011 között a futás elleni védekezésben folyamatosan top10-ben voltak. Azonban a VanGorden időszakban volt olyan is hogy a 3. down-os védekezéseknél liga utolsók voltak. Igaz ez Mike Nolan-nel még sikerült kétszer. 2013-ban és 2014-ben. Utóbbi évszám esetén azt is elmondhatjuk, hogy a Falcons a liga legrosszabb védelmével rendelkezett. Nem csoda, hogy a felállították Mike Smith-t az év végén.

Szóval! Összegezzük! Van itt nekünk egy védelmi szakemberünk, aki alapvetően a védőfal és a linebacker sor (vagyis front seven) területén van otthon. A futás elleni védelem tehát rendben kellene, hogy legyen, igaz ebben már Lovie Smith alatt is volt jelentős javulás. Posztedzőként és védelmi koordinátorként igencsak sikeres volt. Aztán mint vezetőedző, megbukott. Érdekes módon a gyenge védelmek miatt. Nálunk itt most védelmi koordinátor lesz, vagyis abban a pozícióban, ahol előtte sikeres volt. Ugyanakkor időközben eltelt nyolc év. Nem esünk bele ugyanabba a csapdába, mint Lovie Smith-nél? Ennyi idő után is számíthatunk tőle olyan sikerekre mint jacsonvilli éveiben? Csak remélni tudom, hogy jól jövünk ki ebből! Egy szóval én óvatos vagyok. Még nem merek örülni. Még akkor sem, ha azt elismerem, az elmúlt hat év után, most jött össze a legjobb edzői garnitúra Tampában.

S végszóként! Miért is emlegeti ennyire Mike Smith a 3. down-os védelem fontosságát? Az ellenfelek megállításán túl azért is, mert a Lovie Smith éra talán legesleggyengébb pontjára tapintottunk. Ez idő alatt a védelmünk engedte tovább haladni az ellen támadóit a 3. down-os szituációk közel 45%-ában. Ez nagyon sok és sürgős fejlesztést igényel! Felismerés, reagálás! Ez a 3. down-os védelem. Ezt kell megoldania Mike Smith-nek! S ezt hála égnek tudja ő is.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com