Két NFL játékos is részt vesz a Riói Olimpián

A Detroit Lions korábbi futója Jahvid Best az első NFL játékos aki részt vehet az Olimpián is. 100m-es síkfutásban 10,16-os idejével kvalifikálta magát a Riói Olimpiára. St. Lucia szigetállamot fogja képviselni mert édesapja révén kettős állampolgár.

A versenyszámban 10.16 másodpercben határozták meg a kvótát. Best az egyéni legjobbjával kvalifikálta magát amelyet még április 2.-án futott meg. Az ideje pont elegendő volt a kvalifikációhoz de a hétvégéig várnia kellett, hogy Olimpiai résztvevőnek mondhatja magát.

Best-et a 2010-es Draft első körében választotta ki a Lions és az első évben mutatott teljesítményével meg is hálálta a bizalmat. A második szezonjában már kezdőként számítottak rá de októberben olyan súlyos agyrázkódást szenvedett, hogy nem tudott pályára lépni a szezon hátralevő részében.

Nem ez volt az első agyrázkódása a pályafutása során és a következő előszezonban ismét megsérült. A tünetek nem múltak el így a 2012-es szezonban az orvosok nem engedték pályára lépni. A Lions nem akarta kivágni, mindvégig bíztak a visszatérésében de 2013 augusztusában a visszavonulás mellett döntött.

A Riói helyszín

"Amikor végig gondolom az ideáig vehető utamat akkor rengeteg érzés fog el. Pár évvel ezelőtt véget ért az amiről egész életemben álmodtam. Le voltam törve, de soha nem hagytam fel az álmodozással és mindig hittem magamban. A családomtól rengeteg erőt kaptam, hogy mindvégig kitartsak." - mondta Best az NBC-nek adott nyilatkozatában.

Best 2013-as visszavonulása óta csak az olimpiai felkészüléssel foglalkozik. A futó lesz az első korábbi NFL játékos aki részt vesz a nyári olimpián. Több mint 20 éve Herschel Walker ugyancsak visszavonult játékosként, kétszemélyes bobbal részt vett az 1992-es Téli Olimpián.

A mai napon bejelentették, hogy a New England Patriots safetyje Nate Ebner is részt fog venni a Riói Olimpián az Egyesült Államok rögbiválogatottjának játékosaként. Ebner lesz az első aktív NFL játékos aki rész vesz a Nyári Olimpiai játékokon.

Ebner a Patriots vezetőségének engedélyével márciusban részt vett a válogatón ami nem volt új a számára hiszen Ohio State rögbijátékosként All-American választott volt az Egyetemen. A jelenleg 27 éves játékost a 2012-es Draft hatodik körében választotta ki a Pats.

"Elsőként szeretném megköszönni a Patriotsnak, hogy engedélyezte, hogy visszatérhessek ehhez a csodálatos sporthoz. Továbbá szeretném megköszönni a csapatnak és az amerikai rögbiválogatottnak is, hogy lehetőséget kaptam a gyerekkori álmom megvalósítására. Legjobb képességeim szerint képviselem a Patriots-ot és az egész országot. Még egyszer köszönöm, hajrá Patriots és hajrá Amerika! - nyilatkozta Ebner.

Idén márciusban kétéves szerződéshosszabbítást kötöttek vele és főként a speciális egységben számítanak a szolgálataira. A rögbi mérkőzéseket augusztus 6.-11. játsszák, Ebner ezt követően csatlakozni fog csapattársaihoz az edzőtáborban.

A két játékos mellett a Buffalo Bills elkapója Marquise Goodwin és San Francisco 49ers korábbi futója Jarryd Hayne szeretett volna részt venni az Olimpián. Goodwin távolugrásban nem tudta teljesíteni a részvételhez szükséges kvótát míg Hayne a felkészülés alatt kikerült a Fidzsi rögbiválogatottból.

(nfl.com, Fotó: foxsports.com.au, rio216.com, wilkinsoneyre.com)