Draft prospectek: Leonard Fournette RB, LSU

A running back poszton igen mély a 2017-es draft class így adja magát, hogy a legígéretesebb RB-vel, Leonard Fournette-tel kezdjük a sort.

1995. január. 18-án született New Orleans-ban. A St. Augustine High School  tanulójaként a futball mellett atlétikában is remekelt. Már újoncként 2500 yard és 30 TD felett zárt és az első játékos volt aki már ilyen hamar ösztöndíjat kapott az LSU-tól. A gimi után természetesen részt vett az Under Armour All-America Game-en is és évfolyama egyik legjobb játékosának tartották. Az összecsapás után bejelentette, hogy Baton Rouge-ban folytatja.

Az egyetemen is hamar a lovak közé csapott, már freshmanként 1000 yard felett zárt amely mellé 10 touchdownt is szerzett. Egy évvel később robbantott igazán nagyot, hiszen 1953 yardot és 22 TD-t futott. A junior szezonja nem sikerült ennyire kiugróra, bár azt is hozzá kell tenni, hogy többször is sérült volt és csak 129 alkalommal cipelhette a játékszert. Egyértelmű volt, hogy jelentkezik a draftra. Természetesen számos egyéni elismerésben is részesült, 2012-ben és '13-ban középiskolai All-American csapatba választották, ugyanezt elérte egyetemi szinten is 2015-ben. Ekkor All-SEC első, egy évre rá pedig második csapatba szavazták.

Erősségek

Hihetetlen erős testalkata van, pont olyan amilyennek látszik, ritkán megy le az első kontakt után. Méretéhez képest a vállait kellően lenn tartja és durva ütést mér a védőre. Nemcsak az erejére tud támaszkodni, a stiff arm helyett egy spin move-ot is bedob bármikor. Ritkán látunk ilyen páratlan kombinációt, hogy valaki ennyire gyors és erős is legyen. Megvan a laterális agilitása ahhoz, hogy lerázza a backfieldre betörő védőket. Türelmes running back, megvárja míg a blokkolók elvégzik a feladatukat és csak utána gyorsul fel. Jól lát a pályán, megtalálja a cut back útvonalakat, a sebessége pedig bőven elegendő ahhoz, hogy utat találjon. Visszahordóként is van tapasztalata. Ugyan elkapóként limitáltan szerepelt és akkor sem kellett megoldhatatlan dolgokat abszolválnia, de hosszú karokkal és finom kezekkel rendelkezik, a testétől távol is el tudja kapni a játékszert. A passzblokkolásban is kevesebbet alkalmazták, de megvan benne a szándék és a képesség, hogy a játék ezen elemében is helytálljon.

Gyengeségek

Kérdéses a tartóssága, utolsó szezonjában kevesebb lehetőséget is kapott a vártnál, ráadásul első két egyetemi éve alatt 539 carry-t kapott. Mivel az ott eltöltött három éve alatt a bajnoki címért is harcban álltak, ezért vezetőedzője nem kímélte. Azt se feledjük, hogy a középiskolában is durva számokat hozott össze.

Ő és Dalvin Cook az idei évfolyam két zászlóshajója a futók között, ki az egyiket ki a másikat preferálja. Nálam Fournette van az első helyen, elsősorban azért, mert ilyen erő-sebesség kombináciojú játékost szinte még nem is láttam. Tuti top 10 választás, az őt kiválasztó csapat hosszú időre megtalálhatja a running backjét.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu