Draft prospectek: Dalvin Cook RB, Florida State

Leonard Fournette képességeiről már olvashattatok, de nemcsak ő az egyetlen top running back az idei class-ból, Dalvin Cook hasonló szintet képvisel. Most az ő bemutatása következik.

1995. augusztus. 10-én született Miamiban. A Miami Central High School tanulójaként a foci mellett atlétikában is jeleskedett. Végzősként 1940 yardot és 24 touchdownt szerzett. A Rivals.com 5 csillagos prospectnek és a második legjobb futónak rangsorolta. Eredetileg a Clemsonra commitolt, majd a Floridát választotta, de a 4-8-as szezonjuk után Cook ha csak titokban is, de kezdett bizonytalan lenni a döntését illetően. Ugyan más egyetemet is meglátogatott, de mindig azt nyilatkozta, hogy egyértelműen kitart a Gators mellett. Az Under Armour All-America Game hetében azonban nagy meglepetésre mégis a Florida State-et választotta és azt mondta, hogy már két hónappal előtte eldöntötte a kérdést.

Ott aztán hírének megfelelően játszott, mindhárom szezonjában 1000 yard felett teljesített. Kétszer választották All-ACC és All-American első csapatban (2015, 2016), 2014-ben pedig második csapatos All-ACC játékos volt. Ebben az évben ACC bajnok is lett a Seminoles-szal. 2015-ben az övé lett a legjobb egyetemi running backnek járó Jim Brown Award. 2016-ban ő lett az Orange Bowl MVP-je.

Erősségek

Erőteljes alsóteste van, jól koordinálja a lábait, gyorsan áll meg és vált irányt. Beülteti a védőket a hintába, bármikor képes egy váratlan váltásra. Jól olvassa a blokkokat és kellő türelemmel játszik. Alacsonyan fut és remek az egyensúlyérzéke, így meg tudja hiúsítani a szereléseket. Szívósabb mint gondolnánk, a tackle-k között is hasznos, nehéz földre vinni akkor, ha csak a karjukat használják az ellenfelek. Hatodikba tud kapcsolni miután lerázta a védőket, 10 darab 50+ yardos futása volt. Az átlagnál jobb szem-kéz koordinációval rendelkezik, 79 elkapása volt. Mindhárom évében 1000 yard felett teljesített, megdöntötte Warrick Dunn rekordját. A statisztikák alapján minden idők második legjobb ACC futója. A red zone-ban is alkalmazható, 46 touchdownja van.

Gyengeségek

Nincs igazi ütközőgép testalkata, nem az a típus, aki lehajtja a fejét és beleáll a hitbe. 12 fumble-t vétett, abból hatot a legutóbbi szezonban. A passzblokkolásban is segíteni akar, de javítania kell még a technikáján és az időzítésén. Ha elkapásról van szó túlságosan is a megtett yardokra akar koncentrálni, nem tartja a szemét a labdán, emiatt pedig hajlamos a dropra. Több sérülése is volt, főleg a jobb vállával bajlódott, emiatt kérdéses lehet a tartóssága.

Hol ő hol Fournette az elsőnek rangsorolt RB és ha minden a papírforma szerint alakul, akkor valószínűleg mindketten az első kör első felében gazdára találnak. Mindketten kiváló játékosok lehetnek profi szinten is, a Cooknál felsorolt hiányosságok nagy része ráadásul javítható is. Jól járhat vele az őt draftoló csapat.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu